Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

H γοητεία της εκδίκησης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η σχέση μεταξύ εκδίκησης, επιθετικότητας, ευχαρίστησης, δεν είναι καινούργια.
Ο μεγάλος ψυχαναλυτής Sigmund Freud γνώριζε πολύ καλά και συχνά τόνιζε ότι θα μπορούσαμε να αισθανθούμε λύτρωση όταν συμπεριφερόμασταν επιθετικά.
Βγάλε τον θυμό σου, λέει και η σύγχρονη ψυχολογία.
Ανακουφίσου  επιτέλους, πάψε να κρύβεις το συναίσθημα.
Μάλιστα η εκδίκηση αυτή καθ’ αυτή παρέχει το δικό της ιδιαίτερο σχήμα απόλαυσης.
Και είναι σαν κι αυτό που μας έλεγαν πάντα… τρώγεται και κρύα.

Μ’ έπιασε το φθινόπωρο

Οι μυρωδιές της υγρασίας πάνω στο χώμα, η ιδέα του αποχαιρετισμού του ζεστού καλοκαιριού. Με κυνηγούν οι σκέψεις γύρω από τη ζωή μας. Ο ανελέητος πόλεμος εκεί στη Συρία, οι άνθρωποι που χάνουν τις ζωές τους. Τα παιδιά και οι άμαχοι που πλαντάζουν στο κλάμα και πνίγονται στο αίμα. Τα παιχνίδια του άδικου πολέμου. Η Μόρια. Η αδικία. Μην με αδικήσεις εμένα ποτέ. Γίνομαι θηρίο. Στο έχω ξαναπεί αυτό; Όχι ποτέ. Γιατί τώρα πια δεν το αντέχω.
Και θα βάλω μπρος το θυμό μου.
Θα εκδικηθώ.
Θα απειλήσω.
Ακόμη και η απειλή της εκδίκησης θα μπορούσε να αποτρέψει μια επίθεση, λένε οι ψυχολόγοι.
Ακριβώς όπως στην περίπτωση πείνας. Σταματούμε να αισθανόμαστε πείνα όταν έχουμε χορτάσει.

Μερικές φορές

Είναι μια αρχέτυπη ιστορία εκδίκησης, όπου τα βάσανα και οι αδικίες που υπέστη ένας άνθρωπος τον οδηγούν σε πράξεις τρομακτικού μεγαλείου.
Σας προτείνω να αφεθείτε στην διαδικασία λύτρωσης.
Να μην μαζεύετε τίποτα μέσα σας.
Να μιλάτε.
Να διεκδικείτε.
Γιατί τότε μόνο όλοι οι άλλοι απέναντι σας εκτιμούν και σας υπολογίζουν.

 


 

Σπανακο-πρασόπιτα

Υλικά

6 φύλλα για πίτα

Για την γέμιση  
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
2 μεγάλα πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
4 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
αλάτι
4 αυγά
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Για το ψήσιμο
ελαιόλαδο
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κρόκο αυγού
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Καθαρίστε, πλύντε και στραγγίστε καλά τα σπανάκια.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.
Σε μία κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν προσθέστε το πράσο, και τέλος τα σπανάκια. Σοτάρετε μέχρι να μαραθούν όλα τα λαχανικά και να εξατμιστεί το ζουμάκι που θα βγάλουν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφήστε το μίγμα να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μίγμα στα σοταρισμένα λαχανικά και αναμείξτε.
Στρώστε 3 λαδωμένα φύλλα μέσα σε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ. Τα φύλλα δεν τα τεντώνουμε, αλλά τα βάζουμε σουρωτά, ώστε να εγκλωβιστεί αέρας ανάμεσά τους, να ψηθούν καλύτερα και να γίνουν πιο τραγανά. Προσθέστε την γέμιση και καλύψτε με 2 λαδωμένα φύλλα. Σκορπίστε το τριμμένο τυρί και σκεπάστε με το τελευταίο φύλλο, το οποίο θα λαδώσετε επίσης καλά. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων που περίσσεψαν προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσετε τον κόθρο της πίτας.
Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με την κρέμα γάλακτος και αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει για 45 λεπτά, περίπου.
Σερβίρετε την πίτα ζεστή.

 

spot_img

More articles

spot_img