Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η εποχή των γάμων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ξεκινάει η εποχή που πολλά ζευγάρια σκέφτονται να επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Κάθε χρόνο μετά το Πάσχα δίνεται το έναυσμα για την “εποχή των γάμων”.
Γάμοι θρησκευτικοί, πολιτικοί, σύμφωνα συμβίωσης και όλα τα σχετικά πλέον παίρνουν πορεία.

Οι ανοιξιάτικοι και καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν την πρώτη επιλογή.
Καλός καιρός για να μπουν τα ανάλαφρα νυφικά, να γίνουν τα πάρτι σε εξωτερικούς χώρους, να φωτίζει ο Ήλιος και η καλοκαιρία.
Σ’ αυτούς τους γάμους απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα υπάρχει συνοδεία παραδοσιακών γλυκών.
Γλυκά με φύλλο, αμύγδαλα, καρύδια, κανέλα, μέλι και ροδόσταμα. Παρέα με τα «νυφκιάτικα» γλυκίσματα και η σπιρτόζα σουμάδα, σαν παρακαταθήκη της γιαγιάς. Κάποια μπορείτε να τα φτιάξετε κι άλλα να τα παραγγείλετε, έτσι ώστε να ομορφύνουν με την παρουσία τους μέρες χαράς και γάμου.

1. Σουμάδα  
Επιβλητικό το εκχύλισμα των αμυγδάλων, ανακατεμένο με ζάχαρη και νερό. Το συναντάμε στην Χίο, την Κρήτη, την Λευκάδα, την Νίσυρο. Όπου υπάρχουν πολλές αμυγδαλιές. Στην αρχαιότητα, τη φήμη είχαν τα αμύγδαλα της Θάσου. Εκεί πρωτοεμφανίστηκε ο πρόγονος της σουμάδας, το Θρασόρροφον». Αλλά και στη Σμύρνη, σουμάδα κερνούσαν στους καλεσμένους που ακολουθούσαν την πομπή του γάμου, ενώ στην Κρήτη, η ευχή στα ανύπαντρα κορίτσια ήταν: «Και… στις σουμάδες σου». Δηλαδή στις χαρές σου! Στο γάμο σου!

Να πώς να την φτιάξετε στο σπίτι:
Υλικά για 750 ml περίπου
350 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
8-12 πικραμύγδαλα
½ κιλό ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αμύγδαλα όλα μαζί στο μπλέντερ με 1 φλιτζάνι νερό, μέχρι να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε με τουλπάνι για να βγει καλά το γαλακτώδες υγρό. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το υπόλοιπο νερό με την ζάχαρη. Αφαιρούμε τον αφρό κάθε τόσο, και δένουμε καλά το σιρόπι. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το εκχύλισμα των αμυγδάλων, ανακατεύουμε  και ρίχνουμε το ποτό σε μπουκάλια. Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 μήνες.

Tip: Μπορούμε να αρωματίσουμε την σουμάδα με σταγόνες από ανθόνερο.

Πώς πίνεται η σουμάδα

Βάζουμε 2 δάχτυλα περίπου σουμάδα σε ποτήρι και την αραιώνουμε με δροσερό νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε θρυμματισμένο πάγο και φλούδα λεμονιού. Μπορούμε επίσης να την σερβίρουμε με ζεστό νερό και να την πασπαλίσουμε με κανέλα και αποξηραμένη πιπερόριζα τριμμένη.
Σε ποτήρι του μαρτίνι με θρυμματισμένο πάγο, μαζί με 2 ασπρισμένα αμύγδαλα, μπηγμένα σε οδοντογλυφίδα, λίγη σόδα και «stirred but not mixed», θα κάνει την παράδοση, μόδα.
Δοκιμάστε το!

2. Ο μπακλαβάς της Γέρας (Μυτιλήνη)
Λευκός μπακλαβάς από ασπρισμένα αμύγδαλα. Ψηλός, καμαρωτός και έξτρα φίνος. Στους γάμους, τον προσφέρει η νύφη στην μητέρα του γαμπρού μέσα σε κεντημένο μεταξωτό.
Οι διαστάσεις του ταψιού είναι 40 μήκοςΧ27 πλάτοςΧ7 ύψος.
(40 Νο ορθογώνιο)

Υλικά για 20 μεγάλα κομμάτια

2 κιλά αμύγδαλα
4 πακέτα φύλλα κρούστας
400 γρ. βούτυρο νωπό Μυτιλήνης (άσπρο)
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη
5 ποτήρια νερό, ½ λεμόνι τον χυμό του
ανθόνερο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C με αέρα.
Ζεματάμε τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζουμε. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά μέσα σε ένα ταψί με πετσέτα σε ξερό μέρος ή στον ήλιο. Στη συνέχεια τα αλέθουμε με την μηχανή του κιμά – αν έχετε αυτό το παλιό υπέροχο εργαλείο – ή στο μπλέντερ.
Λιώνουμε και τα δύο είδη βουτύρου σε ένα κατσαρολάκι και σε σιγανή φωτιά. Απλώνουμε τα φύλλα πάνω στον πάγκο της κουζίνας και αναποδογυρίζουμε πάνω τους το ταψί. Χαράσσουμε και τα κόβουμε ακριβώς στο μέγεθός του, έτσι ώστε να μην περισσεύουν. Βουτυρώνουμε το ταψί καλά. Στρώνουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα καλά με πινέλο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο και απλώνουμε άλλα δύο φύλλα βουτυρωμένα ανάμεσά τους. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και τα αμύγδαλα. Σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα. Κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι το γλυκό σε λωρίδες, και μετά σε ρόμβους, έτσι ώστε το μαχαίρι να μην φτάνει μέχρι κάτω. 

Ραντίζουμε τον μπακλαβά με μπόλικο ανθόνερο (5-6 χούφτες) και τον τοποθετούμε στον φούρνο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 110οC και ψήνουμε για 2 ώρες χαμηλά στη σχάρα του φούρνου. Ρυθμίζουμε το φούρνο να ψήνει μόνο από κάτω και συνεχίζουμε για άλλο ένα τέταρτο έως μισή ώρα χωρίς αέρα. Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος όταν έχουν χρυσίσει τα φύλλα και ξεκολλάει από το ταψί. Τον βγάζουμε από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι. Το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ταψί να απορροφήσει όλο το σιρόπι και μετά τον κόβουμε.

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι, για 7-8 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε λίγο ανθόνερο και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά.

Tips
1.Ο καλοψημένος μπακλαβάς «λιοψήνεται» στον ήλιο, σιγά-σιγά. Όταν τον κόψουμε δεν περισσεύει καθόλου σιρόπι, είναι κρουστός και δεν μυρίζει αλεύρι.
2.Αν θέλουμε να τον στολίσουμε μπορούμε να φυλάξουμε μερικά ασπρισμένα αμύγδαλα ανοιγμένα στη μέση. Τα μπήγουμε στη μέση κάθε κομματιού τρία-τρία, σχηματίζοντας τριανταφυλλάκια.
3. Στη Γέρα πολλές νοικοκυρές έφτιαχναν τον μπακλαβά μόνο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο μιας και η περιοχή βγάζει εξαιρετικά ελαφρύ λάδι. Είναι εξίσου νόστιμος και πιο ελαφρύς.

spot_img

More articles