Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Υπεραμύνεται των ενεργειών της η διοικήτρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ” ΕΝΩ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ

 

-“Δεν είναι όλα μαύρα – λύνονται προβλήματα”, υποστηρίζει με μια μακροσκελέστατη γραπτή δήλωσή της η Άννα Ζερβού, δίνοντας στη δημοσιότητα τον απολογισμό της για το πρώτο τρίμηνο

 

Μιλώντας για “αποκατάσταση της αλήθειας” την ώρα που η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει βάλει λουκέτο, η διοικήτρια του Βοστάνειου Άννα Ζερβού υπεραμύνεται των ενεργειών της με γραπτή δήλωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς πως “γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό” για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του  Ιδρύματος, με θετικά αποτελέσματα σε αρκετές κατευθύνσεις.

Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της που η νέα διοικήτρια του Βοστάνειου “εμφανίζεται” με γραπτή της δήλωση στην κοινωνία του νησιού μας, την ώρα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι του Ιδρύματος  δεν την έχουν δει ακόμα, δεδομένου πως η ίδια εργάζεται από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο γραφείο της, χωρίς να έχει επαφές πλην ελάχιστων διευθυντικών στελεχών του νοσοκομείου. Ωστόσο, το λουκέτο της Ψυχιατρικής Κλινικής, ιδιαίτερα όταν αυτό δεν σημειώθηκε στα τόσα χρόνια της οικονομικής κρίσης (και των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που κατηγορούσε ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση) αλλά καταγράφεται τώρα και μάλιστα με Κυβέρνηση της Αριστεράς, βαραίνει τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (η οποία βρίσκεται έκθετη σε ένα νησί με 86.000 κατοίκους πληθυσμό και με έντονη την πίεση των μεταναστευτικών ροών), όσο και την ίδια ως νέα διοικήτρια (καθώς σημειώθηκε λίγο καιρό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της  στη Μυτιλήνη).

Η κ. Ζερβού εξηγεί αναλυτικά τις ενέργειες στις οποίες προέβη η ίδια για να κρατηθεί ανοιχτή η ψυχιατρική κλινική, αλλά και τα αντικειμενικά προβλήματα που ανέκυψαν και συνεχίζουν να υφίστανται ως προς την κάλυψη των κενών θέσεων ψυχιάτρων στη Μυτιλήνη, με συνέπεια το λουκέτο στην ψυχιατρική κλινική, όπως φαίνεται από τα λεγόμενα της κ. Ζερβού, να είναι προσωρινό καθώς σύντομα η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί, έστω και με μετακινήσεις γιατρών από αλλού.

 

Η Άννα Ζερβού

 

Η κ. Ζερβού ξεκινά εξηγώντας τα δεδομένα για τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής η οποία λειτουργούσε με τρεις ψυχιάτρους, δύο ιατρούς ΕΣΥ (Δ/ντρια και επιμελήτρια Β’) και με έναν στρατιωτικό γιατρό με δελτίο παροχής υπηρεσιών για κάλυψη εφημεριακών αναγκών, του οποίου η σύμβαση έληξε την 1η Ιουνίου, έχοντας ο ίδιος προηγουμένως γνωστοποιήσει ότι θα εγκατέλειπε το νησί μας.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Βοστάνειου, η ίδια από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 18 Μαΐου προέβη σε μια σειρά από ενέργειες για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής. Όπως εξηγεί, αυθημερόν από την ενημέρωση της αιφνίδιας παραίτησης της επιμελήτριας Β΄ ψυχιατρικής (17 Ιουνίου) απεστάλη έγγραφο στην Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου για μετακίνηση ιατρού από οποιαδήποτε μονάδα αρμοδιότητάς της με παράλληλη πρόταση γνωστοποίησης του αιτήματος σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες ικανοποίησής του.

-Άμεσα (24/5/2016), μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, προκηρύχθηκαν 5 θέσεις ιατρών ΕΣΥ μεταξύ αυτών και μία θέση ειδικότητας ψυχιατρικής βαθμού επιμελητή Β΄, προκήρυξη στην οποία ο μοναδικός υποψήφιος έχει δηλώσει το νοσοκομείο Μυτιλήνης στις τελευταίες προτιμήσεις του, ενώ η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Ενημερώθηκε εγγράφως από το νοσοκομείο ο Εισαγγελέας για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού με αίτημα άμεσης διακομιδής των ψυχιατρικών ασθενών σε εφημερεύοντα νοσοκομεία των Αθηνών, ενώ συντάχθηκε και δεύτερο έγγραφο για τις  ενέργειες για την πλήρωση της θέσης με συνημμένο πακέτο όλων των συνοδευτικών εγγράφων.

Όπως αναφέρει η διοικήτρια, η χορήγηση της αναρρωτικής άδειας στην διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής έγινε σε συνεννόηση με τους δύο ψυχιάτρους του διασυνδεόμενου νοσοκομείου της Λήμνου για μετακίνησή τους το διάστημα από 13 Ιουλίου έως 24 Ιουλίου. Σε νέο αίτημα της ιατρού για χορήγηση κανονικής άδειας, σε συνεννόηση με τον ψυχίατρο του νοσοκομείου Λήμνου, θα πραγματοποιηθεί μετακίνηση για το διάστημα από 4 Σεπτεμβρίου έως 12 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Ζερβού τονίζει πως από τις 4 Ιουλίου έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΑΔ) της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου έγγραφο υπενθύμισης – ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης λόγω έλλειψης ιατρών, με αίτημα προκήρυξης θέσης επικουρικού ψυχιάτρου συνοδευόμενο από την απαραίτητη Βεβαίωση Δέσμευσης Πίστωσης. Μέχρι σήμερα κατόπιν ενημέρωσης δεν υπάρχει υποψήφιος στους πίνακες. Ταυτόχρονα έχει αποσταλεί αίτημα προκήρυξης θέσης ιατρού ΕΣΥ ειδικότητας ψυχιατρικής βαθμού επιμελητή Β΄, με σκοπό την κάλυψη της θέσης που προέκυψε από την πρόσφατη παραίτηση.

Παράλληλα προκηρύχτηκε θέση ψυχιάτρου με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να εκδηλώσει ενδιαφέρον κανένας ψυχίατρος και εντός των ημερών θα επαναληφθεί η διαδικασία.

Όπως τονίζει η κ. Ζερβού, γίνονται προσπάθειες για την κάλυψη εφημεριών από στρατιωτικό ιατρό (πέραν του υπό μετάθεση στρατιωτικού ιατρού), αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό.

 

Για τα γενικότερα ζητήματα

 

Εκτός από την απαρίθμηση των ενεργειών της για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, η κ. Ζερβού αναφέρεται και στα άλλα θέματα του Ιδρύματος, όπως είναι η προκήρυξη των θέσεων δύο μόνιμων νευροχειρουργών και ενός αναισθησιολόγου, η κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Βοστάνειου (ποσού περίπου 3 εκατ. ευρώ), η  εξασφάλιση, για πρώτη φορά, άμεσα ίδιων πόρων ποσού περίπου 2 εκατ. ευρώ (επιχορήγηση ΕΟΠΥΥ) για την μισθοδοσία  του επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό εξασφάλισε την απρόσκοπτη καταβολή της τρέχουσας μισθοδοσίας του προσωπικού και συνέβαλλε καταλυτικά στην αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος, καθώς όπως υπογραμμίζει η ίδια, το οικονομικό απόθεμα κατά την ανάληψη των καθηκόντων της δεν επαρκούσε για διάστημα πέραν των 2 μηνών.

Για την στελέχωση τόσο της ψυχιατρικής κλινικής αλλά και για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε λοιπό προσωπικό πέραν των μόνιμων θέσεων που καλύφθηκαν από τις δύο προκηρύξεις του ΑΣΕΠ (4Κ και 5Κ), σύντομα θα καλυφθούν θέσεις και από επικουρικό λοιπό προσωπικό. Εκκρεμούν αιτήματα έγκρισης κάλυψης θέσεων μόνιμου προσωπικού (όπως τεχνικού, βοηθητικού, υγειονομικού προσωπικού κλπ).

«Καταβάλλεται από πλευράς μας ως διοίκηση και θα συνεχίσει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων αλλά και των καθημερινών – έκτακτων προβλημάτων που προκύπτουν, ιεραρχώντας τις πραγματικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα με μοναδικό γνώμονα την διασφάλιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες του ακριτικού μας νησιού», τονίζει καταλήγοντας η Άννα Ζερβού.

Σ.ΣΑΜ.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img