Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Ήρθε ο καιρός για φοινίκια

Έχω δεκάδες συνταγές από φοινίκια. Της μάνας, της γιαγιάς, της θείας Μαρίτσας, της Μέλπως, της Αργυρώς, της Μορφίας ! Ξέρω πως έχετε κι εσείς. 
Εκείνα  τα χειρόγραφα παλιά τετράδια με τις δοκιμασμένες συνταγές από τα κιτάπια των δικών μας ανθρώπων!
Αναμνήσεις και γεύσεις ανακατεύονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες και αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών.
Ο τρόπος που μελώνουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά; Οι πιατέλες που τα στολίζουν! Οι μυρωδιές στα σπίτια!
Όλα είναι τόσο χαρακτηριστικά και τόσο αγαπησιάρικα.
Στο σπίτια μας μοσχοβολάει το ανθόνερο απ’ τους κουραμπιέδες και τα κανελογαρίφαλα από τα φοινίκια!  
Μην δεν καταπιαστείτε να κάνετε έστω και μισή δόση.
Για το καλό.
Και να ξορκίσετε το κακό

Πώς θα πετύχεις τα καλύτερα μελομακάρονα 

Το μυστικό στην εκτέλεση μιας συνταγής για φοινίκια / μελομακάρονα είναι πάντα η αγάπη και το μεράκι. 
Αλλά και ο συνδυασμός υγρών και στερεών υλικών.
Ό,τι κι αν λέει η συνταγή βάζετε πάντα μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο! Και τα δυο να είναι ελαφριά, ποτέ μην βάλετε αγουρέλαιο!
Το σπορέλαιο βοηθάει στην τραγανότητα, ενώ το ελαιόλαδο δίνει αυτήν την υπέροχη γεύση.
Είναι σημαντικό να αφήσεις τη ζάχαρη να χτυπηθεί πολύ καλά στο μίξερ, ώστε να διαλυθεί για να δώσει τη σωστή αφρατάδα στα μελομακάρονα.
Όταν ρίξετε το αλεύρι ζυμώστε ελάχιστα, ίσα που να ενοποιηθούν τα υλικά. 
Το παραπανίσιο ζύμωμα κάνει κακό.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς λαδερή, απαλή και να πλάθεται εύκολα! Σαν μαλακή πλαστελίνη.
Τα μελομακάρονα θέλουν καλό ψήσιμο σε μέτριο προς χαμηλό φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν μέχρι μέσα. 
Έτσι θα γίνουν πολύ αφράτα και θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Τα φοινίκια της Άφρως 

Υλικά

  • 250 γραμ. ηλιέλαιο 
  • 250 γραμ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ 
  • 1 κ.γλ. σόδα 
  • 2 κ.γ. μπέικιν 
  • 200 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κοφτό κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 800 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.σ. μέλι 
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 

 

Σιρόπι 

  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. νερό
  • 300 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
  • ½ λεμόνι χυμό 

Ζεστά μελομακάρονα, κρύο σιρόπι.