Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Λατρεμένα γλυκά κρασιά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Είναι γλυκά, είναι κομψά, θα έλεγες ότι είναι γιορτινά, είναι σίγουρα σημαντικά. Είναι οι επιδόρπιοι οίνοι. 

Θα περίμενε κανείς να έχουν την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία αφού τα «γλυκά» αρέσουν σε όλους. Σαν επιθετικός προσδιορισμός είναι δε θετικός. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν κατακτήσει τις καρδιές όλων.

Και όμως, είναι κρασιά με πλεονεκτήματα. Στέλνουν την απόλαυση στα ύψη, με τον βελούδινο χαρακτήρα τους, με την μελένια γλύκα τους, με τα εκρηκτικά αρώματά τους.

Πίνονται και σόλο χωρίς να είναι απαραίτητος ο γευστικός συνοδός, διατηρούνται δε κάμποσο χρόνο με σχετική ευκολία. 

Τips

Τα γλυκά κρασιά: 

1.Είναι οι καλύτεροι συνοδοί των γλυκών, μετά από ένα δείπνο.

  1. Είναι οι καλύτεροι συνοδοί του φρούτου και της φρουτοσαλάτας.
  2. Πίνονται και ασυνόδευτα, είτε πριν το φαγητό, είτε μετά, είτε ανεξάρτητα, στην μπάρα ας πούμε.
  3. Τα φρέσκα λευκά σερβίρονται στους 8-10οC, σχεδόν παγωμένα, ενώ τα παλαιωμένα λευκά αλλά και τα κοκκινωπά, στους 10-14οC
  4. Σερβίρονται σε κολονάτα ποτήρια με κλειστό στόμιο.
  5. Είναι κρασιά, άρα δεν πειράζουν όταν τα πίνουμε μετά το κρασί του φαγητού μας.
  6. Τα μυστικά τους είναι γραμμένα στην ετικέτα.

Α. VDN (Vin doux naturel): οίνος φυσικός  γλυκύς, κρασί που σταματά η ζύμωση με την προσθήκη καθαρού οινοπνεύματος

Β. VND (Vin naturellement doux): οίνος φυσικός γλυκύς, κρασί που γίνεται από λιαστά σταφύλια και ζυμώνεται κανονικά χωρίς την προσθήκη οινοπνεύματος.

Γ. VDL (Vin de liqueur). Το οινόπνευμα προστίθεται στον μούστο, τα κοινώς ονομαζόμενα μαστέλια. 

Σχέσεις λατρείας

* Τα γλυκά κρασιά αγαπάνε ιδιαίτερα τα γλυκίσματα. Παντρέψτε λοιπόν τα μοσχάτα κρασιά με τα λευκά γλυκά, τα κέικ, τα φρούτα, τις μαρέγκες.

* Τα σοκολατένια γλυκά θέλουν μια Πατρινιά Μαυροδάφνη ή ένα Σαντορινιό Βινσάντο.

* Άριστος συνοδός ενός γλυκού κρασιού είναι το φουάγκα, που θέλει ένα δυνατό μοσχάτο.

* Μαγειρέψτε κοτόπουλο με αποξηραμένα βερίκοκα, ή πάπια με πορτοκάλι και συνοδέψτε το με γλυκό μοσχάτο κρασί.

* Το γλυκό κρασί θέλει και το ροκφόρ του, το τυρί stilton, την κοπανιστή ή μια πικάντικη μυζήθρα.

Οι ξένοι ανταγωνιστές

Sweet and famous

Εξαιρετικά γλυκά κρασιά, έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου.

Τέτοια είναι:

  • SAUTERNES, όταν ο μύκητας Botritis κάνει το θαύμα του
  • PORT το Πορτογαλέζικο κόκκινο βελούδο
  • SHERRY, ο βασιλιάς της παλαίωσης και της γλύκας
  • TOKAY, ο θρύλος από την Ουγγαρία
  • ΑΛΣΑΤΙΚΑ. Οι ποικιλίες ρίσλινγκ και γκεβουστράμινερ, κάνουν το θαύμα τους
  • MADEIRA, το γλυκό μυστήριο από το ομώνυμο νησί του Ατλαντικού
  • ΜΟΣΧΑΤΑ. Η ελληνική δύναμη στα γλυκά κρασιά
  • VINSANTO, το γλυκό ηφαίστειο από το νησί του ηφαιστείου, τη γοητευτική Σαντορίνη

Τρουφάκια

Υλικά

  • 1/2 πακέτο μπισκότα πτι – μπερ
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 5 κ.σ. κακάο
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. γλυκό κρασί
  • Τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε το γλυκό κρασί και το κακάο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
  3. Πλάθουμε μικρά, στρογγυλά τρουφάκια και τα περνάμε στην τρούφα.
  4. Τοποθετούμε σε πιατέλα με λαδόκολλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
spot_img

More articles