Μια αγαπημένη σαλάτα

Τιχουάνα Μεξικό 1924.
Την πόλη αυτή του Μεξικού τη θυμάμαι από το θρυλικό Πεπίτο Γκονζάλες, τον φίλο του Μικρού Σερίφη, που διάβαζα καταρχήν  στο περίπτερο του Σωκράτη στο Μακρύ Γιαλό, καθώς οι γονείς μου λύνανε τα τουρκοκυπριακά με τον διάσημο αξέχαστο και λατρεμένο μας περιπτερά.
Εκεί σ’ αυτή την πόλη ένας Ιταλός μετανάστης, ο Caesar Cardini (1896 – 1956), δημιούργησε τυχαία μια από τις πιο διάσημες σαλάτες στον κόσμο.
Την σαλάτα του Καίσαρα, που όλοι νομίζουν πως είναι η σαλάτα του αυτοκράτορα.
Κάπου μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο μικρό οικογενειακό εστιατόριο του Cardini, στα σύνορα ΗΠΑ με το Μεξικό, κατασκευάστηκε μια σαλάτα της στιγμής… κυριολεκτικά με ό,τι περισσέματα είχε.
Έτσι άλλωστε δεν φτιάχτηκαν τόσα και τόσα αριστουργήματα της παγκόσμιας γαστρονομίας;
Ο Καίσαρας τελικά είναι ο ίδιος ο Cardini κι όχι ο αυτοκράτορας.
Ένα cos lettuce/ romaine lettuce, το γνωστό μας μαρούλι, ανακατεύτηκε με ψημένο κοτόπουλο, κριτσανιστό μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν και δημιουργήθηκε μια νέα σαλάτα. Για το ντρέσινγκ χτύπησε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι, κρόκο αυγού και λίγη αντζούγια.
Η Αμερικανίδα σύζυγος, του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’, Ουόλις Σίμπσον – χάρη στην οποία εγκατέλειψε το θρόνο – ζήτησε να της φτιάχνουν τη σαλάτα οι  Ευρωπαίοι σεφ, κι ίσως έτσι συνετέλεσε στην καθιέρωσή της στα premium εστιατόρια της Ευρώπης. Λέγεται μάλιστα πως ποτέ δεν έμεινε ευχαριστημένη από τη σος, έτσι όπως της την έφτιαχναν, μια και η ίδια την είχε γευτεί αυθεντική από τον ίδιο τον δημιουργό.
Μάλιστα, η διάσημη μαγείρισσα, Julia Child, στη δεκαετία του ’20 λάτρεψε τη σαλάτα του Cardini και 50 χρόνια αργότερα επικοινώνησε με την κόρη του, Rosa Cardini, για να πάρει την αυθεντική συνταγή για να τη συμπεριλάβει στο βιβλίο της.
Σήμερα η σαλάτα αυτή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μενού εστιατορίων ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα λατρεύτηκε κυριολεκτικά.
Κάθε σεφ προσθέτει, αφαιρεί και παρουσιάζει αυτή τη σαλάτα πλέον μ’ ένα δικό του τρόπο και σχεδόν ποτέ δεν εκπλήσσει, αρκεί η πρώτη ύλη και η σος να διαθέτουν αυτό το μαγικό αποτέλεσμα.
Διαφωνώ με την υπερβολή στα υλικά, δεν θέλω περιττές προσθήκες με καλαμπόκι, μανιτάρια και άλλα που διαφοροποιούν την βασική γνωστή συνταγή και παραμένω λάτρης της αυθεντικής συνταγής με τη σος να απογειώνεται, προσθέτοντας τις λατρεμένες μου αντζούγιες  LEVA , από τη Λέσβο που βρίσκω σε καλά μπακάλικα και σούπερ-μάρκετ.
Απολαύστε την με κανονικό μαρούλι ή iceberg, φτιάξτε τα δικά σας κρουτόν με γεύση ρίγανη ή παρμεζάνα, προσθέστε αυθεντική παρμεζάνα ή λαδοτύρι Μυτιλήνης σε φλούδες και αν δεν θέλετε κοτόπουλο προσθέστε φιλέτα σκουμπρί ή καπνιστό σολομό. Οι νέες παραλλαγές με ενθουσιάζουν.
Μια παραλλαγή λέει πως δεν τρωγόταν με πιρούνι, αλλά με τα χέρια.
Ο Caesar χρησιμοποιούσε ολόκληρο το μαρούλι κι έβαζε όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο. Έτσι, ο καθένας έπαιρνε ένα φύλλο με τα χέρια του και το έτρωγε.
Να μια ιδέα για να εντυπωσιάσετε στο τραπέζι σας.


Η σαλάτα του Καίσαρα
Υλικά για 2 άτομα

1 μεγάλο μαρούλι ή iceberg
1 φλιτζάνι κρουτόν σπιτικά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, στο τηγάνι τραγανές
1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
Αλάτι, πιπέρι
100 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες ή λαδοτύρι Μυτιλήνης ωρίμανσης

 Για το dressing

1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. μουστάρδα
4 φιλέτα αντσούγιας στραγγισμένα
½ κ.γ. Worcestershire sauce
¼ φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για το dressing:
Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με τον χυμό λεμονιού, τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα, την παρμεζάνα και τις αντσούγιες μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς, ώσπου να πήξει.

Για τα κρουτόν:
Ανακατεύουμε κυβάκια  ψωμιού με το λάδι και το σκόρδο μέσα σε τηγάνι και τα σιγοψήνουμε στο μάτι μέχρι να ξεροψηθούν.
Στο μεταξύ αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ψήνουμε σε σχαροτήγανο. Αφού κρυώσει το κόβουμε σε φέτες.
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα φύλλα του μαρουλιού. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα ή πιατέλα το μαρούλι με το τραγανό μπέικον, το ψητό κοτόπουλο και τα κρουτόν. Περιχύνουμε με το dressing, προσθέτουμε τις φλούδες του τυριού και σερβίρουμε αμέσως.

Tip: Συχνά προσθέτω φύλλα μαϊντανού, πιπέρι χοντροκοπανισμένο και σπόρους παπαρούνας … απλά για παρουσίαση.