Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μια ανάμνηση και μια συνταγή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αφιερωμένο στον Αντώνη της ΕΠΝΑ

Ο Αντώνης είναι ένας από τους πιο γλυκούς φίλους της νιότης μου! Τον γνώρισα στα φοιτητικά μου χρόνια στην όμορφη Μελβούρνη, στα λημέρια του ΚΚΕ και της ΕΠΝΑ, σ’ εκείνο το μικρό διώροφο του Δημόκριτου που γαλουχηθήκαμε και γεμίσαμε γνώσεις και εμπειρίες! Ο Αντωνάκης ήταν λεπτός, όμορφος και πάντα διαλλακτικός, στρογγύλευε τις γωνιές των εντάσεων και μας πρόσεχε όλους! Ήταν δογματικός και με παρωπίδες στα θέματα της ιδεολογίας του κι έτσι είναι μέχρι σήμερα! Ωστόσο πάντα αγνός, γλυκός, σοφός! Ιδεολόγος! 

Μου είναι δύσκολο να περιγράψω την ζωή μου τότε εκεί μ’ αυτά τα παιδιά χωρίς να γίνω μελό! Μου είναι αδύνατο να τονίσω όλα αυτά που αποκόμισα, διδάχτηκα και οφείλω! Είμαι τόσο ευγνώμων με τη ζωή μου! Στην τελική είμαι αυτό που είχα την τύχη να βιώσω! Η ζωή μου είναι οι φίλοι μου που έχω την τύχη να έχω! Και ευτυχώς παρόλο που η ζωή και η πανδημία μας χωρίζουν, η τεχνολογία μας ενώνει και μάλιστα εύκολα! Στις αναρτήσεις στο Facebook βρήκα αυτή τη συνταγή του που είμαι τόσο σίγουρη ότι οι λαχανοντολμάδες του είναι νόστιμοι, φτιαγμένοι με αγάπη και μεράκι που χαίρομαι πολύ να τη μοιραστώ μαζί σας!


Τα γιαπράκια του Αντώνη Πάσχου

Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινό. Εγώ χρησιμοποιώ λαιμό και κάποιο άλλο μικρό κομμάτι να έχει λίγο πάχος
  • 1 λάχανο, λίγο μεγαλύτερο του μετρίου, αρκεί να χωράει στην κατσαρόλα σας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μεγαλούτσικα πράσα
  • 3-4 κούπες ρύζι μπασμάτι
  • Ένα ματσάκι μαϊντανό, δυόσμο και λίγο δενδρολίβανο
  • Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο και κύμινο
  • Δυο αυγά

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάχανο σε βραστό νερό και όπως μαλακώνουν τα εξωτερικά φύλλα τα βγάζουμε σταδιακά για να μην μαλακώσουν πολύ και διαλύουν στο τύλιγμα.
Κόβουμε το χοιρινό σε πολύ μικρά κομματάκια, λίγο μεγαλύτερα απ’ τον κιμά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόβουμε και το σκόρδο και τα καβουρδίζουμε με λάδι. Μετά το καβούρδισμα βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί για να υπάρχει ευρυχωρία στην προσθήκη των άλλων υλικών. 

Προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι. Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το μαϊντανό, το δυόσμο κι εγώ βάζω και λίγη φρέσκια ρίγανη. Προσθέτουμε και τα δυο αβγά. Ρίχνουμε αναλογικά ικανοποιητικό αλάτι, μαύρο πιπέρι, εγώ βάζω και ένα κουταλάκι κόκκινο πιπέρι και κάπως μεγαλύτερη αναλογία κύμινο. Ζυμώνουμε καλά αυτό το μείγμα για μερικά λεπτά μέχρι που να σιγουρευτούμε ότι άπλωσαν καλά όλα τα υλικά. Το αφήνουμε καμιά ώρα και μετά αρχίζουμε το τύλιγμα. Στο τύλιγμα μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο την πρώτη φορά, αλλά μετά θα πάρετε τον αέρα, που λέμε και στο χωριό.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας λίγο δενδρολίβανο και λίγο δυόσμο και τα σκεπάζουμε με δυο φύλλα λάχανο. Βάζουμε τα τυλιχτά γιαπράκια μέσα λίγο στριμωχτά για να μην μας ανοίξουν. Προσθέτουμε το νερό και βάζουμε πάνω δυο-τρία φύλλα λάχανο. 

Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω φροντίζοντας η στάθμη του νερού να είναι κάτω απ’ το πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι στη φωτιά και όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μία ώρα και 15 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, περιμένουμε μία ώρα να πέσει η θερμοκρασία τους και είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Άλλοι τα αβγοκόβουν, άλλοι φτιάχνουν σάλτσες διάφορες, εγώ προτιμάω μόνο λίγο λεμόνι. Δοκίμασα με λάχανο τουρσί, δεν μου άρεσαν. Επίσης με έτοιμο κιμά, το ίδιο. Όταν το κρέας το κόψετε εσείς γίνονται καλύτερα απ’ τον κιμά. Σας εύχομαι καλή επιτυχία. Να θυμάστε όμως ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη όταν το κάνετε με μεράκι!

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img