Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μια βασίλισσα σε μοβ λουστρίνι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ο λόγος για τη μελιτζάνα.
Άλλοι την αγαπούν κι άλλοι την αντιπαθούν.
Έτσι είναι όλα τα ξεχωριστά πράγματα στη ζωή.
Ή αγαπιούνται ή μισιούνται.
Η μελιτζάνα είναι περίεργη φάση.
Σε όψη και σε γεύση.
Ξέρετε πως την τρώνε και ωμή;
Αφού κατά βάση είναι φρούτο και σαν φυτό έχει άνθη και περιέχει σπόρους.
Δοκιμάστε την καθαρισμένη.
Στην Κίνα ξεκίνησε η πρώτη συστηματική καλλιέργεια της μελιτζάνας πέντε αιώνες πριν το Χριστό. Μόλις τον 14ο αιώνα πέρασε στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία. Στην αρχή την καλλιέργησαν για διακοσμητικούς μόνο σκοπούς, ενώ από τον 18ο αιώνα άρχισε η μελιτζάνα να χρησιμοποιείται στην Ευρώπη ως φαγητό.
Χοντρή ή λεπτή, ριγέ, μοβ μελιτζανί με καμπύλες, η μελιτζάνα είναι μια βασίλισσα του καλοκαιριού.
Υπάρχει και άσπρη με σάρκα σαν βαμβάκι και πράσινη – τη συνάντησα στην Ινδονησία – αλλά και μαύρη.
Πλούσια σε όλα αυτά που δίνουν υγεία: Σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά, αλλά και φυτικές ίνες.
Στο τηγάνι αναδεικνύεται η γεύση της περισσότερο.
Για λόγους όμως διατροφής μπορούμε να τις φτιάξουμε στο φούρνο ή στην κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι.
Ωστόσο μια λατρεμένη μου συνταγή είναι η καπνιστή στα κάρβουνα που δίνει τον πουρέ για χουνκιάρ μπεγιεντί ή κομμένη σε χοντρά κομμάτια, καθώς είναι ψημένη, την σερβίρουμε μέσα στη χωριάτικη, με πάθος. Φυσικά με καπνιστή μελιτζάνα γίνεται η πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα… φυσικά χωρίς μαγιονέζα.

Μελιτζάνες στα κάρβουνα
Βάζουμε τις μελιτζάνες πλυμένες και στεγνές πάνω στα κάρβουνα ν’ ακουμπάνε και τις ψήνουμε γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μελώσει η σάρκα τους. Θα χρειαστεί γύρω στα 20’- 30, ανάλογα με τη δύναμη της φωτιάς. Τσιμπάμε με μαχαιράκι για να βεβαιωθούμε ότι μαλάκωσε η σάρκα της.
Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν.

Τερίνα με μελιτζάνες, κους-κους και αρωματικά χόρτα

Υλικά για 6 άτομα
3 μελιτζάνες
200 γρ. κους-κους
4 φλιτζάνια βραστό νερό
1 φλιτζάνι του τσαγιού αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, βασιλικό, μέντα)
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη τομάτα
Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Ελαιόλαδο για τηγάνι
1 λεμόνι, τον χυμό του
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Βάζετε  μέσα σε ένα μπολ το βραστό νερό με αλάτι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε σαν βροχή από πάνω, το κους-κους και το αφήνετε να μουσκέψει. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα αρωματικά χόρτα και ανακατεύετε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. Αλατίζετε και προσθέτετε τον 1/2 χυμό του λεμονιού. Ανακατεύετε το μίγμα των αρωματικών με το κους-κους. Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες κατά μήκος και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αλατίζετε ελαφρά. Κόβετε σε λεπτές φέτες την τομάτα. Σε ένα μακρόστενο  σκεύος για τερίνες, στρώνετε φέτες μελιτζάνα, από πάνω φέτες τομάτα και μετά το μισό κους-κους. Ανακατεύετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ρίχνετε το 1/2 πάνω από το κους-κους. Συνεχίζετε με φέτες  μελιτζάνας, τομάτας και κους-κους. Βρέχετε ξανά, με τον υπόλοιπο χυμό. Τελειώνετε  με φέτες μελιτζάνας και τομάτας. Πιέζετε καλά με την παλάμη σας, σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρετε, κόβετε σε φέτες 2 εκ. και σερβίρετε.

 

spot_img

More articles