Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Μυτιλήνη, Δεκέμβριος 2021

Η πόλη βρίσκεται κάτω από το μυστήριο της ακατάπαυστης βροχής. Είναι δυο βδομάδες τώρα που πλην ελάχιστων εξαιρέσεων βρέχει ασταμάτητα για να μας ξεπλύνει καλά.
Μόνο την ημέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου φύγαν τα σύννεφα και μας έλουσε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης και της χαράς.
Με συνεπήρε η προσωπικότητά του, η κοινωνική του ευαισθησία, τα από καρδιάς θερμά λόγια του για την Ελλάδα.
 Ίσως η προσωρινή καλοκαιρία ήρθε μαζί με την ευλογία του ποντίφικα.

Ωστόσο

…διακρίνω μια κλεισούρα στην πόλη μας.
Θες η πανδημία, οι κόντρες με τους ανεμβολίαστους, οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ, η βροχή.
Όλοι μαζεύονται στα σπίτια τους και κάνουν μικρά πηγαδάκια.
Εγώ μας θέλω όλους έξω.
Εκεί στα ταλαιπωρημένα μαγαζιά της αγοράς να ψωνίζουμε – με λίγα ή πολλά – και να γεμίζουμε  την ατμόσφαιρα με φωνές και φασαρία.
Πάμε στα ταβερνάκια της πόλης και στα περίχωρα να πιούμε τα ούζα και να φάμε λαχταριστούς μεζέδες. Στα μπαράκια.
Έξω κάθε μέρα, να γεμίσει η άδεια πόλη.
Να φύγει η θλίψη, να ξορκιστεί η βαρεμάρα.
Έρχονται γιορτές! Ας χαρούμε!
Πάμε δυνατά!
Με όσο απόθεμα ψυχής διαθέτουμε!

Πίσω στους κλασικούς

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, και σκαλίζω τη βιβλιοθήκη του μπαμπά, βρίσκομαι μπροστά σε παγκόσμια αριστουργήματα. Κάποια διάβαζα τότε που εκείνος με έβαζε στο κλίμα των κλασικών. Μερικά δεν τα θυμάμαι καν. Θυμάμαι όμως τα ονόματα και τους τίτλους.
Έχουν μια άλλη βαρύτητα.
Βρήκα μια παλιά έκδοση των Άθλιων του Ουγκό, το χαρτοπαίχτη του Ντοστογιέφσκι.
Πολύ βαρύ σκηνικό.
Στάθηκα λίγο πιο κάτω.
Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ.
Το μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ.
Πιο πολύ θυμάμαι κάποια  από τα ευφυολογήματα  του συγγραφέα που είναι καταγεγραμμένα.
Προσπαθώ να ξαναβρώ την προβοκατόρικη άποψη ενός αυθεντικού Ιρλανδού δανδή.
Gay κυνηγημένος από τον πατέρα του εραστή του, σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν έγκλημα. Λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, απήγγειλε Όμηρο από 12 ετών. Τον Απρίλιο του 1877  επισκέφθηκε την Ελλάδα, σε ηλικία 22 ετών. Απογοητεύεται και ενθουσιάζεται αμέσως. Φωτογραφίζεται με τη φουστανέλα από τον φωτογράφο του παλατιού. Μια πολύ αληθινή ατάκα του:
«Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν».
Αν βρείτε χρόνο μπείτε στη διαδικασία ενός φλου αρτίστικ παράδοξου τύπου που ανακάτεψε άθελά του τα ήθη και έθιμα μιας εποχής και μπορεί να σας φανεί τόσο σύγχρονος όσο και σε μένα.




Γαλακτομπούρεκο της γιορτής
Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας την καλύτερη μάρκα της αγοράς, φρέσκο κι όχι κατεψυγμένο
250 γραµ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο (βάζω και μια κουτάλια βούτυρο πρόβειο άσπρο Μεσοτόπου για μυρωδιά)

Κρέμα

2 λίτρα φρέσκο γάλα

100 γραμ. ζάχαρη
5 αυγά
3 κρόκοι
180 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες ή βανίλια Μαδαγασκάρης εκχύλισμα 1 κ.γ.
 2 κ.σ.  βούτυρο

Το σιρόπι
500 γρ. νερό
800 γραµ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 λεμόνι στυμμένο και τη φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
Δεν ανακατεύουμε ξανά.
Αφαιρούμε τη φλούδα και την κανέλα.

Για την κρέμα

Βάζουμε το γάλα, σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τους κρόκους ελαφρά, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και τις βανίλιες. Σταδιακά προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα αυγών ανακατεύοντας συνεχώς (διαδικασία αυγολέμονου).
Αδειάζουμε το περιεχόμενο των αυγών μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, χωρίς να κάψει.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί παραλληλόγραμμο (38×28 εκ.).
Στρώνουμε 10 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς ένα-ένα.
Πρέπει  να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.
Ρίχνουμε την κρέμα.
Διπλώνουμε τα  φύλλα που εξέχουν και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα  φύλλα βουτυρώνοντας κάθε φύλλο.
Χαράζουμε με μαχαίρι το γλυκό σε κομμάτια.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να πάει καλά μέσα στα σημεία που χαράξαμε.
Ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Βγάζουμε από το φούρνο και  σιροπιάζουμε.
Κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι ή το αντίθετο.