Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σήμερα για τους βιβλιόφιλους αναγνώστες μας που ενδιαφέρονται για την Ιστορία, την πολιτική, για τις Ιδέες και τον Πολιτισμό, όπως γίνεται αντιληπτός από την Κοινωνική Ανθρωπολογία και την Κοινωνιολογία.
Η ελληνική επανάσταση
Mark Mazower
- Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
- Επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος
Ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός αναπλάθει εδώ μια από τις πιο πυκνές και σημαίνουσες δεκαετίες της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας: Τότε που οι άνθρωποι των χωριών, των βουνών και των κάμπων στις ελληνικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεσηκώθηκαν το 1821 ενάντια στις πανίσχυρες δυνάμεις του σουλτάνου. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, και παρά τα τρομακτικά αντίποινα που υπέστησαν, αλλά και τις αδυσώπητες εμφύλιες συγκρούσεις, κράτησαν ζωντανή την επανάσταση, ως τη στιγμή που η στρατιωτική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων επέτρεψε τελικά την εγκαθίδρυση ενός νέου εθνικού κράτους.
Το βιβλίο προσφέρει ένα συναρπαστικό πανόραμα αυτής της ιστορίας, βάζοντάς μας στο μυαλό, την καρδιά και τη δράση των πρωταγωνιστών, αλλά και στις αποκαλυπτικές εμπειρίες των πολλών. Βλέπουμε έτσι με νέο μάτι τα επαναστατικά σχέδια των συνωμοτών της Φιλικής Εταιρείας, τον δαιμόνιο ανταρτοπόλεμο των οπλαρχηγών και τα κατορθώματα των μπουρλοτιέρηδων, τις συνεισφορές, τα διλήμματα και τις αμφιταλαντεύσεις αρματολών και κλεφτών, προκρίτων και καραβοκύρηδων, τα συνταγματικά οράματα και τις διπλωματικές κινήσεις της νέας πολιτικής τάξης, την έμπρακτη συμπαράσταση φιλελλήνων και εθελοντών, την αγωνία των πολιορκημένων πόλεων, την τραγωδία των ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών.
Γίνεται έτσι φανερό πόσο καταλυτική στάθηκε η επανάσταση του 1821 στη νεοελληνική ιστορία, καθορίζοντας την πολιτική συγκρότηση της νεότερης Ελλάδας· πόσο κεντρική θέση κατείχε στη διαμόρφωση διεθνών τάσεων όπως ο ρομαντισμός, ο εθνικισμός ή ο ρεπουμπλικανισμός· και πόσο συντέλεσε στην ανάδυση ενός νέου είδους πολιτικής αναμέτρησης ανάμεσα στις σιδερένιες επιταγές της Ιεράς Συμμαχίας, την πρωτόγνωρη δυναμική της διεθνούς αλληλεγγύης και την πίστη, τα όνειρα και τις πράξεις ενός λαού που αγωνιζόταν, συχνά με φοβερό κόστος, για «να γίνει το ρωμαίικο».
Ελλάδα και Αλβανία στον Ψυχρό Πόλεμο
Πολιτικές, Νοοτροπίες, Ιδεολογίες
- Συλλογικό έργο
- Επιμέλεια: Μαραντζίδης Νίκος – Σκουλίδας Ηλίας
Κείμενα
- Ana Lalaj
- Hamit Kaba
- Niko Ago
- Βασίλειος Κόντης
- Γιάνης Γιανουλόπουλος
- Ευάνθης Χατζηβασιλείου
- Ηλίας Γ. Σκουλίδας
- Κατερίνα Τσέκου
- Λάμπρος Μπαλτσιώτης
- Σπυρίδων Σφέτας
- Σταύρος Γ. Ντάγιος
Ο συλλογικός αυτός τόμος εστιάζει στο ιδεολογικά φορτισμένο ζήτημα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, που συνδέθηκε όχι μόνο με το βάρος και την κληρονομιά του Εμφυλίου αλλά και με επίμονες αλυτρωτικές θεωρήσεις και εθνικισμούς των αρχών του 20ού αιώνα.
Η προβληματική των συγγραφέων εντάσσει τα υπό εξέταση θέματα στο βαλκανικό και στο παγκόσμιο πλαίσιό τους. Οι έντεκα συγγραφείς, ιστορικοί στην πλειονότητά τους, καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος προσεγγίσεων στις σχέσεις των δύο χωρών: Από την πολιτική και τη διπλωματική ιστορία έως τη μελέτη νοοτροπιών, ιδεολογικών στάσεων και πρακτικών που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε ισχύ στις δύο γειτονικές χώρες. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφική παραγωγή που υπάρχει συνεισφορά μελετητών και από τα δύο κράτη για το κρίσιμο αυτό θέμα.
Η Ευρώπη σε δίνη
1950-2017
- Ian Kershaw
- Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου
Αντλώντας παραδείγματα από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ανιχνεύοντας όλες τις πτυχές της από την πολιτική και την οικονομία ως την κουλτούρα, ο συγγραφέας φωτίζει πανοραμικά την απρόσμενη, περιπετειώδη πορεία που μας έφερε ως εδώ και που προοιωνίζεται μια εξίσου απρόβλεπτη συνέχεια.
Μετά την «κόλαση των δύο πολέμων» που σημάδεψαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα – όπως το περιέγραψε ο Ίαν Κέρσοου στο προηγούμενο βιβλίο του – τα χρόνια από το 1950 έως το 2017 έφεραν ειρήνη και σχετική ευημερία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Καθώς τεράστιες οικονομικές αλλαγές μεταμόρφωναν την ήπειρο, το καταστροφικό παρελθόν άρχισε να υποχωρεί, μολονότι η μακρά σκιά του δεν έπαψε να διαμορφώνει τις νοοτροπίες.
Τώρα η Ευρώπη ήταν μια διαιρεμένη ήπειρος, κάτω από την πυρηνική απειλή. Και οι Ευρωπαίοι γνώρισαν μια περίοδο όχι ευθύγραμμης εξέλιξης αλλά αλλεπάλληλων κλυδωνισμών, με την έννοια ότι βρέθηκαν συχνά στη δίνη γεγονότων που προμήνυαν την καταστροφή, αλλά και ότι δεν ήταν πια υπεύθυνοι για το πεπρωμένο τους, παρά έρμαια στο παιχνίδι του Ψυχρού Πολέμου που όριζαν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ. Σ’ αυτή την ανώμαλη πορεία από τη μια εποχή ανασφάλειας στην άλλη, δεν έλειψαν οι ιστορικές υπερβάσεις, όπως η διάλυση του σοβιετικού συνασπισμού ή η επανένωση της Γερμανίας, αλλά και οι νέες σωρευτικές κρίσεις που επέφερε μετά το 2008 η επιταχυνόμενη παγκοσμιοποίηση.
Η εποχή του λυκόφωτος
Η καταστροφή του κλασικού κόσμου από τον χριστιανισμό
- Catherine Nixey
- Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης
Από τη Ρώμη μέχρι την Αλεξάνδρεια κι από τις ερήμους της Συρίας μέχρι την Αθήνα, η Κάθριν Νίξυ, στο εντυπωσιακό αυτό ντεμπούτο της, αφηγείται την εν μέρει άγνωστη και συνταρακτική ιστορία μιας μαχητικής θρησκείας που εξάλειψε τις διδαχές του κλασικού κόσμου, για να εγκαινιάσει μια μακραίωνη περίοδο αδιαμφισβήτητης υποταγής στη «μία και μόνη αληθινή πίστη».
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αγκάλιαζε και αφομοίωνε τις νέες θρησκείες. Ενώ στον πολυθεϊστικό κόσμο η προσθήκη μιας νέας θρησκείας δεν επηρέαζε ριζικά τις παλαιότερες, με την εμφάνιση του χριστιανισμού όλα άλλαξαν. Παρόλο που δίδασκε την ειρήνη και οι μάρτυρές της όδευαν προς το θάνατο υμνώντας την αγάπη, η νέα αυτή πίστη υπήρξε βίαιη, αμείλικτη και μισαλλόδοξη. Και όταν έγινε επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, οι ένθερμοι ζηλωτές της βάλθηκαν να καταστρέψουν τους παλιούς θεούς. Οι βωμοί τους ανατράπηκαν, οι ναοί τους γκρεμίστηκαν και τα αγάλματά τους έγιναν συντρίμμια. Τα βιβλία, ανάμεσά τους και σπουδαία φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα, καταδικάστηκαν στην πυρά. Ήταν ένας αληθινός αφανισμός.
Βιβλίο της χρονιάς (2018) για τους New York Times, Telegraph, The Spectator, The Observer, BBC History Magazine
Βραβείο Jerwood της Royal Society of Literature.
Το λυκόφως της Δημοκρατίας
Η σαγήνη του απολυταρχισμού
- Anne Applebaum
- Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου
Όταν πολώνεται η πολιτική, ποια πλευρά διαλέγει κανείς; Αν είστε δημοσιογράφος, διανοούμενος, δημοτικός άρχοντας, πώς αντιμετωπίζετε την επανεμφάνιση αυταρχικών ή εθνικιστικών ιδεών στη χώρα σας; Όταν οι ηγέτες σας ιδιοποιούνται την ιστορία, προωθούν συνωμοσίες ή ακρωτηριάζουν τα μέσα επικοινωνίας και το δικαστικό σύστημα, εσείς πηγαίνετε με το ρεύμα;
Η Αν Άπλμπαουμ παρακολουθεί με ηλεκτρισμένη ένταση τις διαδρομές ατόμων που ενεπλάκησαν στα δημόσια πράγματα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Εξηγώντας γιατί οι ελίτ σε πολλές δημοκρατίες ανά τον κόσμο στρέφονται προς τον εθνικισμό και τον αυταρχισμό, συνδυάζει πρωτότυπα το προσωπικό και το πολιτικό και φωτίζει με ασυνήθιστο τρόπο τη δυναμική του δημόσιου βίου στην Ευρώπη και την Αμερική, τόσο σήμερα όσο και στο πρόσφατο παρελθόν.
Διχοτομημένη νήσος
Ψυχρός Πόλεμος και Κυπριακό την περίοδο 1960-1974
- Jan Koura
- Μετάφραση: Κώστας Τσίβος
Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι κάτοικοι της Κύπρου άρχισαν να διεκδικούν έντονα την ανεξαρτησία τους. Έλληνες και Τούρκοι που ζούσαν στο νησί είχαν διαφορετικές αντιλήψεις αναφορικά με την απο-αποικιοποίησή τους, οι οποίες οδήγησαν σε ένοπλες συγκρούσεις όχι μόνο με τη βρετανική διοίκηση, αλλά και μεταξύ τους.
Μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας οι διαφορές αυτές δεν υποχώρησαν και οι εξελίξεις στη γεωστρατηγικά σημαντική νήσο άρχισαν να απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση, στο ευρύτερο ψυχροπολεμικό πλαίσιο. Η διατήρηση του προέδρου Μακαρίου στην εξουσία αποτελούσε για το Ανατολικό Μπλοκ εγγύηση ότι η Κύπρος θα παρέμενε αδέσμευτη, μην επιτρέποντας περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής σ’ αυτή.
Το βιβλίο βασίζεται σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχειακά τεκμήρια και αποσκοπεί στη μερική αναθεώρηση της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού. Φέρνει νέες πληροφορίες αναφορικά με τις δραστηριότητες της Σοβιετικής Ένωσης και της Τσεχοσλοβακίας στο νησί, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες αποστολής προμηθειών οπλισμού από αυτές τις χώρες στην Κύπρο, καθώς και τις δραστηριότητες της τσεχοσλοβάκικης κατασκοπείας.