Του Στράτου Σαλαβού
Η αλλαγή της χρονιάς μας θα μας βρει με νέο Δήμαρχο Μυτιλήνης, τον Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Στρατή Κύτελη. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης, ευκαιρία λοιπόν για μια ιστορική αναδρομή στις δημοτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης. Θεωρώ όμως χρήσιμη πρώτα μια μικρή αναδρομή από τις απαρχές των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα καθώς και στους Δημάρχους Μυτιλήνης πριν την μεταπολίτευση.
Στην Ελλάδα πρώτα πραγματοποιήθηκαν αυτοδιοικητικές και μετά εθνικές! Ως γνωστόν οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα έγιναν το 1844, αλλά ο νόμος «περί συστάσεως των δήμων» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1833 με τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται τον Ιούλιο του 1834 στην Αργολιδοκορινθία. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αυτοδιοικητικές στις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές της χώρας μας. Κι αυτό θεωρείται λογικό δεδομένου ότι κατά την Τουρκοκρατία είχε ζυμωθεί η ιδέα της αυτοδιοίκησης με την ελευθερία που έδιναν οι Τούρκοι στους τοπικούς ηγέτες να επιβάλουν και να εισπράττουν οι ίδιοι τους φόρους από τους συγχωριανούς τους.
Στον Δήμο Μυτιλήνης πρώτος δήμαρχος μετά την απελευθέρωση του 1912 καταγράφεται ο Βασίλειος Βασιλείου. Ίσως όμως πιο γνωστός να είναι ο Κωνσταντίνος Καβέτσος 1920 και 1922-1924, που ευτύχησε να γίνει ο πλέον κεντρικός δρόμος της Μυτιλήνης.
Μεταπολεμικά τα πιο γνωστά πρόσωπα ως Δήμαρχοι ήταν ο Παναγιώτης Βαμβακίτης (1951-1954) και ο Μίμης Γαληνός, 1954-1956, πατέρας του Σπύρου Γαληνού, ο οποίος επίσης διετέλεσε Δήμαρχος Λέσβου (2014-2019). Επίσης ο Απόστολος Αποστόλου, ο οποίος και ο μακροβιότερος στον Δήμο Μυτιλήνης. Αντικατέστησε τον Μίμη Γαληνό το 1956, καθαιρέθηκε από τη χούντα το 1967 και επανεκλέχθηκε το 1975 κλείνοντας τη θητεία του το 1982 σε ηλικία 81 ετών. Δεκαοκτώ χρόνια δήμαρχος δεν τα λες και λίγα…
Μετά την πτώση της Χούντας τον Ιούλιο του 1974, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας επανέφερε τους δημάρχους που είχε εκδιώξει το καθεστώς της Χούντας το 1967, τοποθετώντας τους ως Αντιδημάρχους. Δήμαρχοι διορίστηκαν Δικαστικοί.
Στο πλαίσιο αυτό, στο Δήμο Μυτιλήνης επανήλθε ως αντιδήμαρχος ο Απόστολος Αποστόλου, με δήμαρχο τον δικαστικό Γεώργιο Νικολακόπουλο.
Στη μεταπολιτευτική Ελλάδα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι πριν το 1967. Στη χώρα υπάρχει πλήρης ελευθερία, το Κ.Κ.Ε. δεν βρίσκεται στην παρανομία και οι δημοτικές συνεργασίες παύουν να αποτελούν πρόβλημα για τα κόμματα.
Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογικές αναμετρήσεις, η αντιπαράθεση «Δεξιάς»-«Αντιδεξιάς», επικρατεί με τη μεγαλύτερη φυσικότητα, σαν αυτονόητη, καθώς ανταποκρίνεται στο κλίμα της εποχής. Μετά τις τεκτονικές αλλαγές στην Ελλάδα και στον κόσμο το 1989 αρχίζουν οι ρωγμές στις περιχαρακωμένες παρατάξεις, οι οποίες με τον καιρό θα δημιουργήσουν και πολιτικές καταστάσεις.
Οι εκλογές εμπλουτίστηκαν το 1994 με τις εκλογές στο β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης (νομαρχιακές/περιφερειακές), ενώ με τις ευρύτερες αναδιαρθρώσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το 1998 με τον «Καποδίστρια» και το 2010 με τον «Καλλικράτη», μετατράπηκαν σε βαθύτατα πολιτικές εκλογές, που σηματοδοτούν τα τοπικά πράγματα. Και τέλος το 2019 έγινε η πολυπόθητη διάσπαση του Δήμου Λέσβου με την δημιουργία δύο Δήμων. Του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Ξεκινάμε από τον Μάρτιο του 1975
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1975
Το Δήμο Μυτιλήνης διεκδίκησαν δύο συνδυασμοί. Στον συνδυασμό του Απόστολου Αποστόλου, στεγάστηκαν οι δυνάμεις αυτές που εξέφραζαν τη λεγόμενη Αντιδεξιά.
Ο Απόστολος Αποστόλου είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1956 με αναπληρωματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μετά την παραίτηση του τότε δημάρχου Μυτιλήνης Μίμη Γαληνού, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής.
Ο Αποστόλου είχε κερδίσει επίσης με άνεση τις επόμενες εκλογές τού 1959 και του 1964.
Ο αντίπαλος συνδυασμός του συνταξιούχου καθηγητή, Δημήτρη Μαντζουράνη, στέγασε τις δυνάμεις της Δεξιάς.
Ο Απόστολος Αποστόλου, όπως ανεμένετο, κέρδισε άνετα με ποσοστό 70,35% έναντι μόλις 29,65% του Δ. Μαντζουράνη, ο οποίος λόγω θανάτου δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη θητεία του.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1978
Το Δήμο Μυτιλήνης διεκδικεί και πάλι ο 77χρονος πλέον Απόστολος Αποστόλου, με αντίπαλο όμως τώρα τον Αλέκο Πεσμαζόγλου. Ο Πεσμαζόγλου, διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, ιδρυτής του πολιτιστικού σωματείου «Το Μπουρίνι» και άνθρωπος με μεγάλη εμβέλεια στην τοπική κοινωνία, έδειξε ότι μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές. Όμως από τη μια το κλίμα της εποχής που ευνοούσε συμπράξεις των λεγόμενων «δημοκρατικών δυνάμεων», και από την άλλη η δυνατότητα του Αποστόλου να προσελκύει πρόσωπα και από το χώρο της Δεξιάς, οδήγησαν στην εκλογική ήττα του Αλέκου Πεσμαζόγλου.
Ο συνδυασμός του Αποστόλου τελικά αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά νικητής, με ποσοστό 53,35%, ενώ με διαφορά 650 ψήφων και ποσοστό 46,65% δεύτερος ήρθε ο συνδυασμός του Αλέκου Πεσμαζόγλου.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1982
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία άνοιξε τη δεύτερη περίοδο της ιστορίας των δημοτικών εκλογών της Μεταπολίτευσης, όπου εμφανίζονται και τα πρώτα ρήγματα στο δίπολο Δεξιάς – Αντιδεξιάς. Στο Δήμο Μυτιλήνης μετά από χρόνια έγιναν δημοτικές εκλογές με τρεις συνδυασμούς.
Ο φαρμακοποιός Στρατής Πάλλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της κομμουνιστικής Αριστεράς, ο Αλέκος Πεσμαζόγλου για δεύτερη φορά θα εκφράσει το λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο και ο δικηγόρος Λευτέρης Κιοσκλής το χώρο τού ΠΑΣΟΚ και του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού. Ο Λευτέρης Κιοσκλής ήταν η (δυσάρεστη) έκπληξη των βουλευτικών εκλογών τού 1981, διότι παρ’ ότι εκλεγμένος βουλευτής το 1977, δεν κατόρθωσε να επανεκλεγεί, χάνοντας την έδρα από το Δημήτρη Βουνάτσο και από τον Νίκο Μαλλιάκα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον τοποθέτησε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εμπορίου, κλήθηκε όμως το 1982 να ηγηθεί δημοτικού συνδυασμού τού ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Μυτιλήνης.
Η πρώτη Κυριακή δεν ανέδειξε δήμαρχο. Ο Στρατής Πάλλης ήρθε πρώτος με 39,19%, με αντίπαλο το Λευτέρη Κιοσκλή ο οποίος έλαβε ποσοστό 32,33% Ο Αλέκος Πεσμαζόγλου δεν κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο, παίρνοντας ένα ποσοστό 28,48%, μικρότερο και από το ποσοστό τής Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές τού 1981.
Στο β’ γύρο επικρατεί ο Στρατής Πάλλης με ποσοστό 54,70%, έναντι 45,30% του Λ. Κιοσκλή. Πρώτη φορά δεξιοί ψηφίζουν αριστερούς. Για να μην εκλεγεί ο Πασοκτζής!
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1986
Το κλίμα αλλάζει και παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει τις βουλευτικές εκλογές τού 1985, συνεχίζει να αναδιοργανώνεται και να συγκροτείται ο κομματικός της μηχανισμός, διεισδύοντας και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταφέρνει και κερδίζει τους τρεις μεγάλους δήμους της Ελλάδας, δημιουργώντας πολιτικό σεισμό και ανοίγοντας το δρόμο της εξουσίας στον Κώστα Μητσοτάκη. Στο Δήμο Μυτιλήνης, οι συνδυασμοί είναι πάλι τρεις, εκφράζοντας τις τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Αυτός του δημάρχου Στρατή Πάλλη, του γιατρού Νάσου Γιακαλή και του καρδιολόγου Δημήτρη Δημόπουλου. Πρώτος την πρώτη Κυριακή, ο Δημήτρης Δημόπουλος, με ποσοστό 40,65%, και δεύτερος, ο Στρατής Πάλλης με 31,80%.
Ο Νάσος Γιακαλής, τρίτος με 28%, ποσοστό που στο β’ γύρο «μετακομίζει» στο συνδυασμό του Στρατή Πάλλη, ο οποίος αναδεικνύεται για δεύτερη συνεχή φορά δήμαρχος Μυτιλήνης, με ποσοστό 54,80%. Ο Δημ. Δημόπουλος παίρνει το υπόλοιπο 45,20%, βάζοντας όμως πλώρη για βουλευτής. Ο Πάλλης είναι ο τελευταίος των Δημάρχων που καταφέρνει να επανεκλεγεί δεύτερη συνεχή φορά.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1990
Κυβέρνηση της χώρας, πλέον, η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος μετά από τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, καταφέρνει και γίνεται πρωθυπουργός. Το κλίμα όμως είναι ιδιαίτερα βαρύ, λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά και της δικαστικής δίωξης του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών του. Το Δήμο Μυτιλήνης διεκδικούν δύο συνδυασμοί.
Ο συνδυασμός του Νότη Παναγιώτου που τον στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη μέχρι τότε Αριστερά με τον Συνασπισμό. Και αυτός του Μιχάλη Πίτσιου που στήριζε η Νέα Δημοκρατία. Δήμαρχος αναδεικνύεται ο Νότης Παναγιώτου με ποσοστό 55,67%, έναντι ποσοστού 44,20% του αντιπάλου του.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1994
Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την εξουσία, ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ξανά πρωθυπουργός, η Αριστερά διασπάται, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποχωρήσει από τη Ν.Δ. δημιουργώντας την Πολιτική Άνοιξη. Πέντε υποψήφιοι φιλοδοξούν να κερδίσουν το Δήμο, αλλά η πρώτη Κυριακή δεν βγάζει δήμαρχο. Ο Θόδωρος Χοχλάκας (ΠΑΣΟΚ) λαμβάνει 35,86%, ο Μιχάλης Πίτσιος (Ν.Δ.) 28,51%, ο Μάκης Βενέτας (Κ.Κ.Ε.) 13,50%, ο Λευτέρης Τατάς (ΣΥΝ) 13,02% και ο Κώστας Κεφαλιανός (Πολιτική Άνοιξη) ) 7,51%. Τη δεύτερη Κυριακή επικρατεί ο γιατρός Θόδωρος Χοχλάκας με ποσοστό 52,80%, έναντι 47,20% του Μιχάλη Πίτσιου.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1998
Στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ, αλλά με πρωθυπουργό τώρα τον Κώστα Σημίτη, και κεντρικό θέμα είναι η αλλαγή στους δήμους με τον νόμο «Καποδίστρια». Το διευρυμένο πλέον Δήμο Μυτιλήνης διεκδίκησαν και πάλι πέντε υποψήφιοι και η εκλογή κρίθηκε στο β’ γύρο.
Στον α’ γύρο, ο Θόδωρος Χοχλάκας (ΠΑΣΟΚ) έλαβε ποσοστό 25,66%, ο Χρυσόστομος Μουτζούρης (Ν.Δ.) 28,93%, ο Λευτέρης Τατάς (ΣΥΝ) 6,88%, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (ΔΗΚΙ) 8,26% και ο Νάσος Γιακαλής ως «αντάρτης» τού ΠΑΣΟΚ έχοντας την υποστήριξη του Κ.Κ.Ε., αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 30,28%. Παρά τα διάφορα μέτωπα που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ των δύο γύρων, ο Νάσος Γιακαλής κερδίζει το Δήμο Μυτιλήνης με ποσοστό 50,86% έναντι 49,14%. Ούτε 300 ψήφοι η διαφορά των δύο συνδυασμών!
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κυβερνά με τον Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα έχει μπει στο ευρώ, ενώ ο «Καποδίστριας» με τα όποια προβλήματα, έχει γίνει πλέον βίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τρεις οι υποψήφιοι. Ο Νάσος Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ, Κ.Κ.Ε.) πρώτος με ποσοστό 45,08%, Άρης Χατζηκομνηνός (Ν.Δ.) ποσοστό 41,17% και Παν. Παρασκευαΐδης (ΔΗΚΚΙ) ποσοστό 13,75%. Η εκλογή κρίνεται στο β’ γύρο και πάλι στο νήμα, με διαφορά μικρότερη των 200 ψήφων! Δήμαρχος έκπληξη ο δικηγόρος Άρης Χατζηκομνηνός με 9.241 ψήφους και ποσοστό 50,50%, έναντι 9.059 ψήφων και ποσοστό 49,50% του Νάσου Γιακαλή. Ο πρώτος Δήμαρχος από το χώρο της Κεντροδεξιάς.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Κυβέρνηση πλέον η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, και στο Δήμο Μυτιλήνης αντίπαλοι για μια ακόμα φορά ο Άρης Χατζηκομνηνός και ο Νάσος Γιακαλής. Το Δήμο διεκδικούν επίσης ο Στρατής Κόρακας (Κ.Κ.Ε.) και ο Γιάννης Ζερδελής (ΣΥΝ). Στον α’ γύρο ο Νάσος Γιακαλής με 7.701 ψήφους και ποσοστό 40,74% αφήνει δεύτερο τον Άρη Χατζηκομνηνό, ο οποίος έλαβε 7.468 ψήφους και ποσοστό 39,51%.
Ο Στρατής Κόρακας έλαβε 2.272 ψήφους και ποσοστό 12,02%, ενώ ο Γ. Ζερδελής 1.462 ψήφους και ποσοστό 7,73%. Στο β’ γύρο, εκλέγεται για δεύτερη φορά Δήμαρχος Μυτιλήνης ο Νάσος Γιακαλής με 8.783 ψήφους (ποσοστό 50,65%), έναντι 8.556 ψήφων (ποσοστό 49,35%) του Άρη Χατζηκομνηνού.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010
Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου, με το μνημόνιο να έχει ψηφισθεί αλλά χωρίς να έχει αντιληφθεί ο Έλληνας ψηφοφόρος τι θα του συμβεί τα επόμενα χρόνια. Όμως κυρίαρχο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο νέος νόμος του «Καλλικράτη», με τις μεγάλες αλλαγές. Η Λέσβος, πλέον, ένας Δήμος, τον οποίον και διεκδικούν πέντε υποψήφιοι.
Ο Άρης Χατζηκομνηνός (Ν.Δ.), ο Παντελής Πατερέλλης (ΠΑΣΟΚ), ο Βαγγέλης Παλαιολόγος (Κ.Κ.Ε.), ο Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ο Δημήτρης Βουνάτσος ως «ανεξάρτητος αυτοδιοικητικός». Τα αποτελέσματα του α’ γύρου βγάζουν πρώτο τον Άρη Χατζηκομνηνό με ποσοστό 29,63% και 13.939 ψήφους, ενώ στη δεύτερη θέση το Δημήτρη Βουνάτσο, με ποσοστό 26,30% και ψήφους 12.374.
Με διαφορά μόλις 60 ψήφων, τρίτος ο Παντελής Πατερέλλης, με ποσοστό 26,17% και 12.313 ψήφους. Ακολούθησε ο Βαγγέλης Παλαιολόγος με ποσοστό 13,25% και ψήφους 6.233 και πέμπτος ο Γιώργος Πάλλης με ποσοστό 4,64% και 2.184 ψήφους. Στο β’ γύρο, ο Δημήτρης Βουνάτσος εκλέγεται δήμαρχος με ποσοστό 57,89% έναντι 42,11% του Άρη Χατζηκομνηνού.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014
Η Ελλάδα εν μέσω κρίσης με συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με καλπάζουσα αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Παρόλα αυτά δύο είναι οι βασικοί μονομάχοι. Ο Σπύρος Γαληνός που είχε πλέον μεταπηδήσει στους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο πρώην πρέσβης Φωτής Ξύδας, που επιστρατεύθηκε με συμφωνία και υποστήριξη των βουλευτών Χαράλαμπου Αθανασίου και Νίκου Σηφουνάκη. Ο Στράτος Γεωργούλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Τσιριγώτη επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ και ο Νίκος Κουρτζής ανεξάρτητος με οικολογικές και άλλες ανησυχίες. Ο Σπύρος Γαληνός κέρδισε τις εκλογές στηριζόμενος σε ονόματα που δεν ανήκαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες. (Τζιμής, Βέρρος κλπ.)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΓΥΡΟΥ
- ΓΑΛΗΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ψήφοι 16.920 ποσοστό 36,02%
- ΞΥΔΑΣ ΦΩΤΗΣ 14.351 30,55%
- ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 7.567 16,11%
- ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΝΙΚΗ 5.849 12,45%
- ΚΟΥΡΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ 2.288 4,87%
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β΄ ΓΥΡΟΥ
- ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ ΨΗΦΟΙ 22.794 ΠΟΣΟΣΤΟ 57,27%
- ΦΩΤΗΣ ΞΥΔΑΣ ΨΗΦΟΙ 17.006 ΠΟΣΟΣΤΟ 42,73%
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι πρώτες εκλογές μετά τη διάσπαση του… Κακοκράτη και σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές. Τώρα είναι που προελαύνει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κόμμα (μαζί και ο Χαράλαμπος Αθανασίου) να στηρίζει τον γιατρό Στρατή Κύτελη σε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Το αποτέλεσμα εκκωφαντικό κι ακόμα λίγο να εκλέγονταν Δήμαρχος από τον Α΄ Γύρο. Για λίγες ψήφους δεν τα κατάφερε, αλλά στον Β΄ Γύρο άνετα με 64% εκλέχτηκε Δήμαρχος.
ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Αποτελέσματα Α’ ΓΥΡΟΥ
ΚΥΤΕΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ 13.116 47,98%
ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 3.807 13,93%
ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΛΗ 3.092 11,31%
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΝΙΚΗ 2.938 10,75%
ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 2.334 8,54%
ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2.051 7,50%
Αποτελέσματα Β’ ΓΥΡΟΥ
ΚΥΤΕΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ 12.962 64,37%
ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 7.176 35,63%
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε σαρώσει στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνοντας 41% με αναμενόμενη πλέον την επικράτηση των υποψηφίων του στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Ελλάδας. Στον Δήμο Μυτιλήνης δημοσιοποιείται η εσωτερική διάσπαση στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος με την δήλωση απόσυρσης του Δημάρχου Στρατή Κύτελη. Η οποία διάσπαση ευνόησε τον Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος υπερκέρασε τα ποσοστά των κομμάτων που τον στήριζαν κερδίζοντας τον Δήμο με μεγάλο ποσοστό.
Χριστόφας Παναγιώτης ποσοστό 54,84%, ψήφοι 14.909, έδρες 21
Κουφέλος Πανάγος ποσοστό 36,95%, ψήφοι 10.045, έδρες 12
Τσιριγώτη Νίκη ποσοστό 8,20%, ψήφοι 2.230, έδρες 2
Κλείνοντας. Μισός αιώνας (σχεδόν…) αυτοδιοικητικών εκλογών στον οποίο Δήμαρχοι Μυτιλήνης αναδείχθηκαν 10 πρόσωπα. Στο νοητό πολιτικό άξονα ΔΕΞΙΑ-ΚΕΝΤΡΟ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ, τέσσερις εκλέχτηκαν από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τρεις δήμαρχοι από την Αριστερά, δύο από την Νέα Δημοκρατία και ένας προερχόμενος από την Ν.Δ. αλλά ως αντάρτης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όμως κάτω από τις πολιτικές ταμπέλες, στις αυτοδιοικητικές εκλογές σχηματίζονται ετερόκλητες συμμαχίες αλλά και εσωτερικές εχθροπάθειες. Αυτά άλλωστε είναι και το αλατοπίπερο των εκλογών αυτών που ελκύουν δεκάδες συμπολίτες μας να διεκδικήσουν την ψήφο. Έστω κι αν τις περισσότερες φορές μένει η πικρή γεύση της ήττας ή της απογοήτευσης.
Η θητεία του νέου Δημάρχου Μυτιλήνης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2028 και μέχρι τότε, ζωή να έχουμε…