Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Οικονομία –  Ανάπτυξη  – Ευρωεκλογές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Του ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ*

Η ανάπτυξη είναι μία λέξη που συχνά χρησιμοποιείται, και για την οποία στοχευμένα  σαν χώρα δεν ασχοληθήκαμε.

Οικονομικά  μεγέθη

Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της χώρας είναι περίπου 220 δις.

Το ιδιωτικό + Δημόσιο χρέος αγγίζει, εάν δεν ξεπερνά, τα 450 δις.

Συμπέρασμα, υψηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, που οφείλεται στα μνημόνια, και βέβαια στα δάνεια που λήφθηκαν και για τα οποία μέχρι το 2032 πληρώνουμε μόνο τόκους, και από το 2032 και μετά θα πληρώνουμε κάθε χρόνο τοκοχρεολύσια (τόκο + δόση). Γίνεται σαφές ότι χρειαζόμαστε πρωτογενή πλεονάσματα, για τις πληρωμές αυτές. Κομβικό επίσης είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ από 220 δις που είναι σήμερα, στα 400 δις, ώστε να παραχθεί πλούτος, που θα κατευθυνθεί στις δόσεις που χρωστάμε, και σε μοίρασμα της πίτας στην κοινωνία. 

Σήμερα η ελληνική οικονομία έχει έναν μεγάλο εξαγωγικό πυλώνα στις υπηρεσίες, τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ, και σε πολύ καλή κατάσταση την ΝΑΥΤΙΛΙΑ. Όμως οι εισαγωγές αυξάνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές, διατηρώντας το εξωτερικό έλλειμμα σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα σε κρίσιμους δείκτες της ανάπτυξης, όπως η γραφειοκρατία, τα βήματα είναι πολύ αργά. Οι Έλληνες που έφυγαν ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ, αφού η χώρα δεν διαθέτει αρκετές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το δημογραφικό  είναι το  Νο 1 πρόβλημα της χώρας, χωρίς γι’ αυτό να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα. 

Ένα εργαλείο που διαθέτουμε, το Τ.Α.Α. (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) με 35 δις, χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, χωρίς πλάνο. Το εργαλείο αυτό έχει ημερομηνία λήξης, και εάν μέχρι τότε δεν προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, η οικονομία θα επιβραδυνθεί. Σήμερα στην χώρα μας, η ΑΝΑΠΤΥΞΗ έρχεται από την COLDEN VISA, και τις πωλήσεις ΦΙΛΕΤΩΝ του ΤΑΪΠΕΔ (Αεροδρόμια – Λιμάνια – Αστικά ακίνητα), και πρόσφατα ιδιωτικοποιήσαμε και το νερό (στη Θεσσαλία), το REAL ESTATE στο οποίο στηριζόμαστε δεν είναι ανάπτυξη.

Οι πόροι του ΤΑΑ θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί πού θα κατευθυνθούν (π.χ. πρωτογενής τομέας, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα ανά Περιφέρεια, Πράσινη μετάβαση, και δίκαιη κατανομή των πόρων, δηλαδή προτεραιότητα στις πιο φτωχές περιφέρειες της χώρας. Επί παραδείγματι, το Β. Αιγαίο σε θέματα ανάπτυξης είναι ΟΥΡΑΓΟΣ, παρ’ όλα αυτά στην κατανομή  των επιπλέον  κονδυλίων (100 εκ.), για τα σχέδια βελτίωσης, πήραμε μόλις  το 3,8%, ενώ η Κρήτη έλαβε το 47%.

Δεν μπορεί ο κ. Πρωθυπουργός προ ημερών να εγκαινιάζει τον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου, που ξεκίνησε πριν  15 χρόνια, να τον ονομάζει το μεγαλύτερο οδικό άξονα που έγινε σε νησί, και ο άξονας αυτός να τελειώνει τώρα, και μετά τα εγκαίνια να έχει και ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Επίσης δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη όταν διαπιστωμένα σήμερα η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ανέρχεται στο 50% του παραγόμενου πλούτου.

Το ΑΕΠ της χώρας βασίζεται κατά 68% στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, και συνεχώς μειούμενη. Οι τσέπες των νοικοκυριών αδειάζουν στις 20 του κάθε μήνα.

Τράπεζες

Ανακεφαλαιώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, όμως φθηνό χρήμα στην αγορά δεν ρίχνουν, οι προμήθειες και τα επιτόκια είναι στον ουρανό.

Ευρώπη των 27

Η Ευρώπη των 27 οφείλει και πρέπει να αντιμετωπίσει τα πράγματα συνολικά, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά. Για παράδειγμα οφείλει να θέσει προς συζήτηση την δημιουργία ΚΟΙΝΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, όπου οι εισφορές από όλους θα συγκεντρώνονται και θα επενδύονται για τις σημερινές και επόμενες γενιές. Σήμερα η Ευρώπη δεν είναι ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  αφού μέρος των κεφαλαίων  της φεύγουν και επενδύονται σε άλλες χώρες (400 δις στις ΗΠΑ). Η εν εξελίξει αποβιομηχανοποίηση της Γερμανίας, με μετακόμιση των βιομηχανικών κολοσσών της στις ΗΠΑ, λόγω των γιγάντιων κρατικών επιδοτήσεων, θα φέρει αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο για την Ευρώπη. Από την άλλη η απέχθεια της Ευρώπης στην πυρηνική ενέργεια, την κατευθύνει ως πρόβατο επί σφαγή, να βασίζεται μόνο σε ΑΠΕ, που δεν παρέχουν φορτίο για βιομηχανική παραγωγή. Με την πράσινη μετάβαση οι βιομηχανικές χώρες θα γίνουν μη ανταγωνιστικές.

Όλα μοιάζουν σαν δύσκολος γρίφος, η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται ουραγός πίσω από τις ΗΠΑ, και την ΚΙΝΑ, και από την άλλη αναπτύσσονται περιφερειακές δυνάμεις ΙΡΑΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΝΔΙΑ. Τα λαϊκιστικά  μορφώματα, θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη, γιατί τα χρήματα είναι πολλά. Ας ελπίσουμε οι εκλεχθέντες αθλητές, μαχητές του Survivor, και του καναπέ, καθώς και ηθοποιοί και οι τραγουδιστές, να προλάβουν να μάθουν σε βάθος για όλες εκείνες τις θανάσιμες παγίδες, μακριά από τις οποίες πρέπει να πλοηγήσουν την Ευρώπη στην θητεία τους.

Και για να μην θεωρηθεί ότι κάνω πολιτική, αναφέρω ότι η οικονομική εφημερίδα FINANCIAL TIMES, πρόσφατα, με μία ανάλυση των οικονομικών της χώρας, γκρεμίζει το αφήγημα Μητσοτάκη, περί ισχυρής ανάπτυξης, αναφέροντας ότι παρά τους συγκριτικά πολύ καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης των 27, αναφέροντας για την χώρα ότι είναι η φτωχότερη της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι καθώς το χάσμα με την Βουλγαρία συνεχώς μειώνεται, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι σύντομα η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Χωρίς η εφημερίδα να ασχολείται με τις επιμέρους πολιτικές φτωχοποίησης, την ΑΚΡΙΒΕΙΑ, τα ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ, λόγω της ταξικής πολιτικής των τελευταίων 5 ετών. Εύλογα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα: Γιατί μισθοί περίπου Βουλγαρίας και τιμές Γερμανίας; 

Οφείλουμε λοιπόν σαν λαός, απέναντι στους εαυτούς μας, να συμφωνήσουμε πολιτικά τι θα κάνουμε, και αυτό το οφείλουμε περισσότερο στα παιδιά μας. Έτσι όλοι να ξέρουμε πού βαδίζουμε, τι ζητάμε, και κυρίως πότε βγαίνουμε από το τούνελ. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, σήμερα η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ασκείται ΜΕΣΩ της ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Τα ΕΘΝΙΚΑ συμφέροντά μας, λοιπόν, πρέπει να τα στηρίζουμε πολιτικά  ενωμένοι και όχι ΔΙΧΑΣΤΙΚΑ, που είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της φυλής μας και βέβαια με δίκαιη κατανομή των πόρων από την εκάστοτε ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Καλό βόλι στις ευρωεκλογές.

*Ο κ. Ανδριώτης Παναγιώτης είναι συνταξιούχος τραπεζικός και πρώην Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img