Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πίτα

Η πίτα είναι από τα πιο αγαπησιάρικα εδέσματα. Θες το φύλλο, θες η γέμιση, όλο αυτό το παρασκεύασμα αρέσει σε όλους. Και φυσικά πίτες διάφορων ειδών έχουν όλοι οι λαοί. 

Η πίτα είναι αλμυρή ή γλυκιά, με ή χωρίς φύλλο ζύμης. Ψήνεται στο φούρνο ή τη γάστρα ή στο τηγάνι όταν είναι μικρή. Μπορεί και να τηγανιστεί σε λάδι. Ορισμένες πίτες ψήνονται σε μεταλλική πλάκα ή καυτή πέτρα.

Οι πίτες στην Αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, λάτρευαν ένα είδος πίτας με μέλι, τυρί και λάδι και το «μυτλωτό», που ήταν ένα άλλο είδος πίτας με μέλι και σκόρδο. Η αρχαιότερη πίτα ήταν απλή και ψηνόταν πάνω σε καυτές πέτρες ή μέσα σε ζεστή χόβολη.

Το πρωί, ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν μια πίτα που είχε βάση το αλεύρι και το κρασί. Άλλη πίτα ήταν η «μάζα», ζυμωμένη με αλεύρι από κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ή κεχρί και από διάφορα όσπρια. 

Στα πλούσια γεύματα των αρχαίων Αθηναίων σερβιρίζονταν μαζί με τα φρέσκα και ξερά φρούτα, τα αλατισμένα αμύγδαλα, τυρί, σκόρδο και κρεμμύδια, διάφορες αλμυρές και γλυκές πίτες.

Οι Καρχηδόνιοι ήξεραν να συνδυάζουν διάφορα υλικά με ζύμη, σε μορφή πίτας, όπως απεικονίζεται στα πήλινα αγγεία τους.

Οι πίτες στην Αρχαία Ρώμη 

Οι πίτες των αρχαίων Ρωμαίων είχαν βάση το ρυζάλευρο ή το σιμιγδάλι. Το ζύμωναν με αυγά, τυρί και μέλι και το έψηναν. Κάποια στιγμή προσέθεσαν στις πίτες τους κρέας ή εντόσθια ζώων.

Οι πίτες στον Μεσαίωνα 

Για τον Μεσαίωνα η διατροφή είχε υποστεί διάφορα από τις θρησκοληψίες. Έτσι περισσότερο τρώγανε χορτοφαγικά, ενώ τις πίτες τις προτιμούσαν τις νηστείες.

Σήμερα

Οι πίτες είναι μια λατρεία.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αλλά και στη χώρα μας οι άνθρωποι παρασκευάζουν πίτες σε όποια μορφή.

Τυρόπιτες, κρεατόπιτες, σπανακόπιτες, λαχανόπιτες  με ή χωρίς τυρί. Συνήθως το φύλλο το ανοίγουν οι νοικοκυρές, αν και σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε έτοιμο.


Εύκολη  τυρόπιτα με τσαλακωμένο φύλλο 

Υλικά

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό
  • 3 αυγά
  • 300 γρ. φέτα
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 1 χούφτα γραβιέρα τριμμένη 
  • Πιπέρι

Εκτέλεση 

Ανακατεύουμε σ’ ένα μπολ όλα τα τυριά και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε  το κάθε ένα φύλλο με τα τυριά και το σουρώνουμε.

Τοποθετούμε σε λαδωμένο ρηχό ταψί το ένα μπαστούνι δίπλα στο άλλο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και τα τυριά.

Περιχύνουμε τα φύλλα με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά σε μπολ, προσθέτουμε το γάλα και την σόδα.

Περιχύνουμε την τυρόπιτα και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, στο ψυγείο.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 45 λεπτά.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img