Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Ποιοι εξαιρούνται από υποχρεωτικότητα και πρόστιμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Διευκρινίσεις και εξειδικεύσεις σχετικά με το νέο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, το οποίο ανακοίνωσε προχθές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει η τροπολογία του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή αναφέρονται οι περιπτώσεις που εξαιρούνται της εφαρμογής του μέτρου, καθώς επίσης και λεπτομέρειες για το ύψος του προστίμου τον Ιανουάριο και πώς αυτό θα βεβαιώνεται.

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. 

 

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – και κατ’ επέκταση την επιβολή προστίμου – εξαιρούνται:

  • Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου

Ειδικά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν στη διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, μπορούν να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. 

Πρέπει να σημειωθεί πως από τα συγκεκριμένα μέτρα εξαιρούνται και οι υγειονομικοί, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως οι άνω των 60 ετών εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα που αρνούνται να εμβολιαστούν αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις, που προβλέπονται από τον σχετικό νόμο, όπως η αναστολή εργασίας, αλλά δεν τους επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο.

 

Μισό πρόστιμο

Διευκρινίσεις δόθηκαν επίσης και για το ύψος του μηνιαίου προστίμου, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών. Ειδικότερα ο μήνας Ιανουάριος θεωρείται μισός, αφού η εφαρμογή του προστίμου ξεκινά από τις 16 του μήνα, επομένως το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ. Το ίδιο ύψος προστίμου θα επιβάλλεται επιπλέον στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το συνολικό ποσό προστίμου, ύψους 100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, ενώ οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

 

Άλμα εμβολιασμών

Η ανακοίνωση των μέτρων από τον Πρωθυπουργό φαίνεται πως είχε ήδη κάποια αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώνονται στο κλείσιμο των ραντεβού για εμβόλιο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα σε 24 ώρες κλείστηκαν 17.500 ραντεβού από συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών για την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης, τη στιγμή που κατά μέσο όρο ο ορισμός ραντεβού από άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας για την πρώτη δόση ήταν περίπου 2.600 ημερησίως. 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img