Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πουτίγκες από τα αστικά σπίτια της Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «πουτίγκα», λιγουρεύομαι! Λαχταρώ τη ζουμερή μπουκιά από μουσκεμένο σε σιρόπια ψωμί ή παντεσπάνι, ανακατεμένο με κρέμες, αλκοόλ, coulis (δεμένες σάλτσες φρέσκων  φρούτων), μέλι ή σοκολάτα. Ενίοτε δε περιχυμένη  με πετιμέζι, σιρόπι σφένδαμου ακόμα και με ταχίνι από μαύρο σουσάμι.
Ε, λοιπόν, εγώ δεν γνώρισα την πουτίγκα στις αγγλοσαξονικές χώρες όπου επί της ουσίας διαπρέπει και εξελίσσεται ως γλύκισμα περιωπής, αλλά στην κοσμοπολίτικη γενέτειρά μου, τη Μυτιλήνη.
Τι δουλειά έχει μια τέτοια λιχουδιά σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί και μάλιστα εποχές που η fusion δεν είχε καν εμφανιστεί στον ορίζοντα της γαστρονομικής σκηνής, είναι μια άλλη ιστορία. 
Έφτασε εδώ, αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας μας από τους Ενετούς και τους ταξιδεμένους Έλληνες της διασποράς.
Το σίγουρο είναι πως η λατρεία των Άγγλων είναι αυτό που τελικά την καθιέρωσε παγκοσμίως. Έτσι στις αρχές του 20ού αιώνα, η πουτίγκα μπήκε στα αστικά σπίτια μας και έδωσε το παρών στη φαγητική νομενκλατούρα της εποχής. Σε μερικές δε περιπτώσεις επιβεβαιωμένα  «ελληνοποιήθηκε» κατά το δέον.
Αναλόγως υλικών και εκτέλεσης μπορεί να είναι ένα εύκολο φτηνό και καθημερινό επιδόρπιο ή να έχει τη δύναμη ενός πολύπλοκου και φίνου.

Καταγωγή και ιστορία

Από την ανακάλυψη της πυράς οι παλαιολιθικοί άνθρωποι έβραζαν στα πέτρινα βαθουλωμένα λιθάρια διάφορα υλικά για την καθημερινή τους τροφή. Οι αρχαίοι Έλληνες πρόσθεσαν σιτηρά και γάλα δημιουργώντας κουρκούτια. Οι βόρειοι λαοί λόγω καιρικών συνθηκών προσέθεσαν λίπος ζώου.
Έτσι κάπως οι αγγλοσάξονες κατά τον μεσαίωνα παρασκεύαζαν ένα χυλό ανακατεμένο με ζωικό λίπος (λαρδί) και αποξηραμένα φρούτα.


Παραλλαγές

Η πουτίγκα μπορεί να είναι γλυκιά ή αλμυρή. Μαλακή, φτιαγμένη από κέικ, μπαγιάτικο ψωμί ή παντεσπάνι. Μαζί ανακατεύονται φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, όλα «μεθυσμένα» σε αλκοόλ ή κρασί. Μπορεί ακόμη να είναι τραγανή με παξιμάδι ή μαρέγκα.
Σε μερικά μέρη ονομάζουν πουτίγκες κάποια κρεμώδη γλυκίσματα, όπως η αλευριά από μούστο σύκων ή σταφυλιών, η ταπιόκα σε γάλα καρύδας, ακόμα και κάποιες μορφές ρυζόγαλου.
Στην Αίγυπτο φτιάχνουν το  άγγλο-ιρλανδικής προέλευσης «Ομ Άλυ» από ψωμί ή φύλλο κρούστας, γάλα ή κρέμα, σταφίδες και αμύγδαλα. Από ταπεινό επιδόρπιο σήμερα αποτελεί must στα καλά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία του Καΐρου.

Αγαπημένες

Η πουτίγκα της γιαγιάς μου έμοιαζε περισσότερο με κέικ αμυγδάλου σιροπιασμένο με γάλα. Μελωμένη καθώς ήταν τη σκέπαζε και με γλάσο σοκολάτας για να μας αρέσει περισσότερο. Η κυρία Όλγα έκανε μια πουτίγκα με γλυκά του κουταλιού, κρέμα και παντεσπάνι. Η μαμά της Λέας, η κυρία Αλίκη,  την έφτιαχνε με φέτες από μπαγιάτικο ψωμί, στρωμένο εναλλάξ με γλυκό φιστίκι  στην ειδική φόρμα με καπάκι. Όταν ήμουν μικρή, μας τη σέρβιρε με τσάι, όταν μαζευόμασταν για παιχνίδι. Ήταν καθ’ όλα ταιριαστή με τον διάκοσμο του αρχοντικού της με τους βελούδινους καναπέδες, τις chesterfield μπερζέρες, τις λουλουδιαστές αλά Laura Ashley κουρτίνες και τα fine bone china φλιτζάνια της.

Συνταγές

Yorkshire pudding
Η αλμυρή πουτίγκα

Μπορείτε να τη συνοδέψετε με το ρόστο της κατσαρόλας, ένα κοκκινιστό μοσχαράκι ή κυνήγι σαλμί. Περιχύστε με μπόλικη σάλτσα!

Υλικά

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές της σούπας λάδι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι, τα αυγά και το γάλα, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Μοιράζουμε το λάδι σε φορμάκια για μάφιν και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.



Πουτίγκα με ψωμί και γλυκό του κουταλιού
Από το βιβλίο μου «Μυτιληνιές Γεύσεις»

Υλικά για 6-8 άτομα
1 φλιτζ. γλυκό του κουταλιού φιστίκι, στραγγιγμένο
250 γρ. φέτες λευκό μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
5 αβγά
750 ml γάλα
3 κ.σ. σταφίδες μαύρες
3 κ.σ. σταφίδες ξανθές
½ φλιτζ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Κόβουμε το ψωμί σε μικρούς κύβους. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για πουτίγκες με καπάκι και στρώνουμε εναλλάξ κύβους, σταφίδες και γλυκό του κουταλιού, τελειώνοντας με ψωμί. Χτυπάμε στο μπλέντερ αβγά με ζάχαρη, προσθέτουμε γάλα, ανακατεύουμε και περιχύνουμε την πουτίγκα. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε σε μπεν μαρί 10΄-15΄. Το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με αραιό σιρόπι. Όταν κρυώσει, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Για το σιρόπι
Βράζουμε 1 φλιτζάνι νερό με 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 4΄-5΄. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει περιχύνουμε τη ζεστή πουτίγκα.

 


Blαck pudding

Πολυαγαπημένο έδεσμα των Άγγλων η blαck pudding.
Ιστορικές έρευνες υποστηρίζουν πως προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα καθώς υπάρχουν αναφορές στην Οδύσσεια για γεμιστή κοιλιά ζώου με αίμα και λίπος!
Παρομοίως οι Ισπανοί έφτιαξαν τη morcilla που χρησιμοποιούν στα tapas, οι Γερμανοί το ιντριγκαδόρικο blutwurst και οι Γάλλοι το boudin noir με μπράντι και κρέμα.

spot_img

More articles

spot_img