Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ψηφίστηκε η Τροπολογία για τις άδειες στους μετανάστες


Νόμος του κράτους έγινε η Τροπολογία του Υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, με την οποία αποκτούν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα μας οι μετανάστες που έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια στην Ελλάδα αντί για την εξάντληση του ισχύοντος μέχρι χθες ορίου, που ήταν τα 7 χρόνια.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης διαβεβαιώνει ότι η Τροπολογία θα ισχύσει εφάπαξ, δηλαδή αφορά μόνο τη συγκεκριμένη παρτίδα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας από το 2019 και υπολογίζονται σε περίπου 30.000 άτομα και αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί φτηνή εργατική δύναμη σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας αντί να γίνονται εποχιακές εισαγωγές εργατών από άλλες τρίτες χώρες.

Η Τροπολογία είχε εισαχθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στο κομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κάλεσε τους βουλευτές της σε κομματική πειθαρχία, αν και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήταν ο μόνος που καταψήφισε. Η Τροπολογία στηρίχθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας με 294 παρόντες Βουλευτές, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι:

  • 262 «ναι»
  • 31 «όχι»
  • 1 «παρών» από την Αρετή Παπαϊωάννου.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης δημοσίευσε αυτή τη φωτογραφία ως έμμεση απάντηση στην αρνητική ψήφο του Αντώνη Σαμαρά

Το «ευχαριστώ» Καιρίδη

Η υπερψήφιση της Τροπολογίας αποτέλεσε επιχείρημα για τον Υπουργό Μετανάστευσης, ο οποίος σημείωσε ότι η ευρεία πλειοψηφία ερμηνεύεται από την κυβέρνηση και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει. «Η ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με 262 ψήφους, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Καιρίδης. Και συνέχισε: «Εκεί που σε άλλες χώρες το μεταναστευτικό διχάζει, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πετυχαίνει ευρύτερες συναινέσεις και δείχνει τον δρόμο στην υπόλοιπη Ευρώπη για μια αποτελεσματική πολιτική στο μεταναστευτικό.

Μια πολιτική που συνδυάζει την αυστηρή φύλαξη των συνόρων και την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών με τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης, λελογισμένα, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του καθώς και τον συνάδελφο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την αγαστή συνεργασία μας», ανέφερε ο Υπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για τη διοικητική αναβάθμιση του συστήματος της νόμιμης μετανάστευσης και τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ινδία, που θα δώσουν ανάσα στην πιεζόμενη αγορά εργασίας».

 


Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό 

Φωτογραφία αρχείου

Εν τω μεταξύ νέες εξελίξεις έχουμε γύρω από τα θέματα του συμφώνου μετανάστευσης, καθώς χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε νέα  συμφωνία – μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφωνήθηκε η τελική μορφή 5 Κανονισμών της ΕΕ για την κατανομή και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου μεταξύ των κρατών-μελών. Με την ίδια συμφωνία καθορίζεται και η αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτες καταστάσεις, δηλαδή σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές και μεταναστευτική κρίση, τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και την ταυτοποίηση προσώπων.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις χθεσινές αποφάσεις ως ιστορικής σημασίας καθώς η Ευρώπη θα αποκτήσει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη.

Ο νέος κανονισμός για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη. Με άλλα λόγια προβλέπεται χείρα βοηθείας στις χώρες που δέχονται τις ροές, επιτρέποντας στα άλλα κράτη-μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους ή της οικονομικής συνεισφοράς. Το κείμενο καθορίζει επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Από το νέο κανονισμό καθορίζονται μέτρα αντιμετώπισης μεταναστευτικών κρίσεων για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης και μέτρα ώστε να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς εισροές υπηκόων τρίτων χωρών, οδηγώντας στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου. Οι κανόνες καλύπτουν επίσης την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, δηλαδή τις περιπτώσεις όπου μετανάστες χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία για να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, προβλέποντας πιθανή προσωρινή παρέκκλιση από τις τυπικές διαδικασίες ασύλου.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό ελέγχου διαλογής, άνθρωποι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να εισέλθουν στην ΕΕ θα υπόκεινται σε διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης, της συλλογής βιομετρικών δεδομένων, ελέγχων υγείας και ασφάλειας, για έως και επτά ημέρες. Οι ειδικές ανάγκες των παιδιών θα ληφθούν υπόψη και κάθε κράτος-μέλος θα έχει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης ώστε να διασφαλίζει τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο νέος Κανονισμός βάζει τέλος στον κατακερματισμό μεταξύ των χωρών των διαδικασιών χειρισμού όλων αυτών των θεμάτων επιβάλλοντας ενιαίο πλαίσιο σε όλους για τις διαδικασίες ασύλου, επιταχύνοντας το χρόνο για τις αποφάσεις καθώς η πρώτη απόφαση για τη χορήγηση ασύλου θα πρέπει να εκδίδεται το αργότερο σε 6 μήνες και πιο νωρίς για προδήλως αβάσιμες αιτήσεις ή αιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Η μεταρρύθμιση του κανονισμού εστιάζει και στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο όσων φτάνουν στην Ευρώπη προβλέποντας και φωτογραφίες στα δακτυλικά αποτυπώματα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών από ηλικία 6 ετών. 

Η νέα συμφωνία που έχει προσωρινό χαρακτήρα καθώς θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πριν τις ευρωεκλογές του 2024 και βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τα ζητήματα που έχει θέσει η παρούσα κυβέρνηση.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img