Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

“Καζάνι που βράζει” οι αγρότες στη Λέσβο


Διήμερο κινητοποιήσεων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στη Λέσβο, καθώς η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κατάφερε να διοργανώσει την Παρασκευή ένα συλλαλητήριο με παλμό στη Λάρσο και με συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από αρκετά χωριά, ενώ το μεσημέρι με αυτοκινητοπομπή οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο της Μυτιλήνης και κατευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα της διαδήλωσης στον Γενικό Διευθυντή, Παύλο Μιχαλακέλλη, καθώς ήταν απών ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κουτουλάκης. Ο κ. Μιχαλακέλλης, που κάθε φορά που απουσιάζει η ηγεσία της Γενικής Γραμματείας υποδέχεται ο ίδιος τους διαδηλωτές, δεσμεύθηκε ότι θα διαβιβάσει άμεσα στην κυβέρνηση τα αιτήματα.  

Ωστόσο οι διαδηλωτές, που συνέχισαν να κρατούν το μπλόκο στη Λάρσο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής, απαίτησαν από τον Γενικό Γραμματέα να μεταβεί το Σάββατο στο Κιόσκι για να τους συναντήσει και να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ο ίδιος ωστόσο συνέχιζε να βρίσκεται και το Σάββατο εκτός Λέσβου.

Κοντά στους αγρότες βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, συνοδευόμενη από τον Νίκο Χρυσάφη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του, Σταύρο Πολίτη

Η Βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα με τον Νίκο Χρυσάφη και στα αριστερά φαίνεται ο Αριστείδης Σγατζός που εκπροσωπεί την Ανταρσία

Στην περιοχή της Λάρσου βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ανταρσία Λέσβου με επικεφαλής τον Αριστείδη Σγατζό καθώς και συνδικαλιστές του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ξενοφών Αυγερινός και η Αντιπρόεδρος Γιάννα Χωριανοπούλου.  

Στη Λάρσο ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί πριν από τις 12, ενώ περίπου στη 1 το μεσημέρι ο δρόμος είχε κλείσει συμβολικά για περίπου 1 ώρα με τους διαδηλωτές να ανοίγουν το φράγμα για ασθενοφόρα, αλλά και για οδηγούς που ήταν αναγκαίο να περάσουν. Μετά τις ομιλίες και την έγκριση του ψηφίσματος οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Μυτιλήνη. 

Από το Συνεταιρισμό Μανταμάδου ο πρόεδρος Παναγιώτης Σταμάτης και ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Καρατζιτζής
Ο Γιάννης Τσακίρης με τον Ξενοφώντα Αυγερινό
Στο βήμα ο Δημήτρης Καραγιάννης με τον Στρατή Κόμβο από την Ομοσπονδία

Η στάση της αστυνομίας

Η στάση της αστυνομίας ήταν διακριτική, δεν υπήρχε ιδιαίτερη αστυνομική δύναμη στη Γενική Γραμματεία, ενώ και στη Λάρσο η παρουσία των αστυνομικών εστιάστηκε στην διευκόλυνση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μέσω των παρακαμπτήριων δρόμων (προς Μόρια ή Πηγή) για όσους βιάζονταν και δεν ήθελαν να περιμένουν να ανοίξει το μπλόκο.

Το μπλόκο ανοίγει για ασθενοφόρα, νεκροφόρες και για οδηγούς που έχουν ανάγκη να περάσουν από την άλλη πλευρά

Η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου έγινε στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των αγροτών από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, όπου διαδήλωσαν την Παρασκευή στην έκθεση Agrotica και η κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης κορυφώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι.

Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων των διαδηλωτών από την πλευρά του Ντιπίου και από την πλευρά του δρόμου για Μυτιλήνη
Υπομονετικά περιμένουν οι οδηγοί

Ο  αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας στη χώρα μας έχοντας βιώσει δραστικές περικοπές όσον αφορά τις επιδοτήσεις, Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο λόγω της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,  η οποία στην Ελλάδα  έγινε σε ένα βήμα και όχι προοδευτικά μέχρι το 2024 σε 4 στάδια, φαίνεται πως ξεσπούν αυτό το διάστημα ζητώντας μέτρα από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα μπαίνουν και τα ζητήματα της ακαρπίας που πλήττει όλη την Ελλάδα στον ελαιώνα και των ζωονόσων στην κτηνοτροφία, καθώς και των αυξήσεων στα αγροτικά εφόδια.

Φτάνοντας στη Γενική Γραμματεία

Οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα δεν είναι ξέχωρες από τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, οι αγρότες διαδηλώνουν και το να βλέπει κανείς 1.000 τρακτέρ στις Βρυξέλλες δεν είναι και το πιο συνηθισμένο θέαμα στο Βέλγιο. Αυτό έρχεται να δείξει τον ξεσηκωμό των αγροτών σε επίπεδο Ευρώπης, ο οποίος τροφοδοτείται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που ουσιαστικά μετακυλύει το κόστος της πράσινης μετάβασης στον αγροτικό τομέα και στην κτηνοτροφία και αυτό οδηγεί τη γη και τις εκμεταλλεύσεις στα χέρια των λίγων και ισχυρών. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι αυτές οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε επίπεδο Ευρώπης έχουν θορυβήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει αρχίσει να συζητά για ελαστικοποίηση της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα και αυτό αν προχωρήσει θα αποτελέσει ιστορική νίκη για το αγροτικό κίνημα της Ευρώπης. 

Ο Βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης με τον διευθυντή του γραφείου του Σταύρο Πολίτη
Ο Στρατής Κόμβος ενημερώνει ότι το συλλαλητήριο συνεχίζεται μέχρι να μεταβεί ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος βρίσκεται εκτός Λέσβου

Στην Ελλάδα εκτός από τα πανελλαδικά αιτήματα μπαίνουν στο τραπέζι και τα αιτήματα του θεσσαλικού κάμπου, όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν ιδιαίτερη στήριξη λόγω των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κόμβος παραδίδει το ψήφισμα στον Γενικό Διευθυντή Παύλο Μιχαλακέλλη

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών μοιάζουν να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αν και η συμμετοχή των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας παρότι δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ο παλμός και η διάθεσή τους, όπως φάνηκε, θυμίζει εποχές του παρελθόντος επί Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και αυτό, αν μη τι άλλο, αποτυπώνει την αυξανόμενη συσπείρωση για ένα επόμενο συλλαλητήριο που θα θυμίσει τις πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις του παρελθόντος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img