Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη Λήμνο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στο δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο, για την εκδήλωση για τους πεσόντες στη Μάχη της Καλλίπολης βρέθηκε, χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Γενικό Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλεϊ, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη και του Δημάρχου Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη.

Η Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Μούδρου τονίζοντας ότι «με συγκίνηση αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης, στο πλαίσιο ενός πρωτοφανούς, μέχρι εκείνη την εποχή, πολέμου σε κλιμάκωση, έκταση και αιματοχυσία.

Η εκστρατεία αυτή, μια προσπάθεια της Αντάντ να ανακοπεί η προέλαση των Κεντρικών Δυνάμεων και να εξασφαλιστεί θαλάσσια δίοδος προς τη Μεσόγειο για τη Ρωσική Αυτοκρατορία μέσω της διάνοιξης των στενών των Δαρδανελίων, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μείζονα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Λήμνος ήταν νησί καίριας σημασίας για την εξέλιξη της επιχείρησης και το λιμάνι του Μούδρου χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο για την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών, καθώς χιλιάδες στρατιώτες νοσηλεύτηκαν εδώ, με τη συνδρομή και Αυστραλών νοσηλευτριών. Και είναι συγκινητικός ο τρόπος που οι κάτοικοι τους υποδέχθηκαν όλους και τους αγκάλιασαν, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ανάμεσά τους ισχυροί δεσμοί, οι οποίοι έχουν αφήσει ως σήμερα το αποτύπωμά τους».

Όπως είπε η κ. Σακελλαροπούλου, η απόβαση στη χερσόνησο από τη ναυτική βάση της Λήμνου καθυστέρησε δύο ημέρες λόγω κακοκαιρίας, ενώ ήδη είχαν αρχίσει να σημειώνονται απώλειες στα συμμαχικά στρατεύματα, με γνωστότερη εκείνη του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ που πέθανε από σηψαιμία καθ’ οδόν προς την Καλλίπολη και ετάφη στη Σκύρο.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην Εκστρατεία της Καλλίπολης, ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι θρυλικοί Anzac, τα μέλη του Εκστρατευτικού Σώματος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι, πολύ μακριά από την πατρίδα τους, αψήφησαν τον κίνδυνο με μοναδική αυταπάρνηση. Και μολονότι η εκστρατεία οδηγήθηκε σε οδυνηρή αποτυχία, είχε και ένα μακροπρόθεσμα θετικό αποτέλεσμα: Η συμμετοχή του Αυστραλιανού Εκστρατευτικού Σώματος, για πρώτη φορά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κοινοπολιτείας, το 1915, λίγα μόνο χρόνια από την σύσταση του ομοσπονδιακού κράτους της Αυστραλίας, ενίσχυσε την εθνική συνοχή και συνείδηση των Αυστραλών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ήταν μια σκληρή και βάναυση εποχή, ένας άγριος, αιματηρός πόλεμος. Οι μαρτυρίες που διασώζονται περιγράφουν την απόλυτη φρίκη. Οι ομάδες που συμμετείχαν στην απόβαση στην Καλλίπολη ήταν εντελώς εκτεθειμένες, χωρίς καμία κάλυψη. 

«Σήμερα, που ένας άλλος πόλεμος μαίνεται στην ήπειρό μας, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμάμε τη θυσία όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρηνική συμβίωση των λαών. Η θυσία τους αυξάνει ακόμη περισσότερο το βάρος της δικής μας ευθύνης», είπε η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία μαζί με τον Γενικό Κυβερνήτη μετέβησαν στην Αυστραλιανή Προβλήτα Μούδρου και θεμελίωσαν το Μονοπάτι Μνήμης Λήμνου, αφιερωμένο στους πεσόντες του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος (Anzac), καθώς και στους Αυστραλούς γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Γενικός Κυβερνήτης κ. Χάρλεϊ ευχαρίστησε θερμά για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουν έργα, όπως το Μουσείο Πεσόντων, με αυστραλιανή χρηματοδότηση, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης.  

spot_img

More articles

spot_img