Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Στην τελική ευθεία για τις γιορτές

Ο μήνας Δεκέμβριος προχωράει δυνατά.
Στην τελική ευθεία για τις γιορτές, που όλοι φέτος αναμένουμε με λαχτάρα για να βγάλουμε τα σπασμένα.
Οι στιγμές παραμένουν όμως κρίσιμες.
Έχουμε πολλούς ακόμα θανάτους, όπως και πολλούς ανεμβολίαστους.
Πεθαίνουν καθημερινά γνωστοί και άγνωστοι.
Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν άλλο την πίεση.
Διάφορα νέα από παντού έρχονται στ’ αυτιά μου.
Μια γοητευτική κυρία της Μελβούρνης, γεννήθηκε την χρονολογία της Ισπανικής γρίπης και πέθανε στα 102 της στην πανδημία του κορονοϊού. Τι σύμπτωση…
Το ΚΙΝΑΛ ΑΠΕΚΤΗΣΕ νέο αρχηγό.
Υπήρχε μια ενδιαφέρουσα ειδησεογραφία, ανέβηκαν οι αντιπαραθέσεις, “νιώσαμε λίγο ζωντανοί”.
Οι βροχές στο νησί παρατείνονται, ενώ η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα και ειδικά σε κάποιες περιοχές μας τρομάζει, καθώς αφήνει πίσω της θύματα και καταστροφές.
Οι σειρές στην τηλεόραση αποκορυφώνονται με όλες τις βεντέτες να δημιουργούν ανακατώματα και γδικιωμούς.
Οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων γεμίσανε άχνη και μελομακάρονα.
Τα σπιτικά μοσχομυρίζουν βούτυρο και κανέλα.
Εμείς ξεκινήσαμε τα καλέσματα.
Λίγοι, εμβολιασμένοι και προσεκτικοί σε κάθε τραπέζι.
Δεν μας παίρνει για πολλά-πολλά.
Οι δρόμοι στολίστηκαν.
Ομολογώ ότι η πόλη απέκτησε γιορτινή ατμόσφαιρα πολύ παραπάνω από τις προσδοκίες μου.
“Να σταματήσει το ναυάγιο του πολιτισμού”, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ήρθε στο νησί μας  ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Πάπες όλων των εποχών και μάλιστα για δεύτερη φορά. Τον συνόδεψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου.
Οποία τιμή για το νησί μας!
Ωστόσο,  η απογοήτευσή μου για  τις αρχές του τόπου είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, καθώς περιφερειάρχης και δήμαρχος δεν εμφανίστηκαν στην υποδοχή δυο αρχηγών κρατών. Οποία ντροπή!
Νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ.
Και πείτε μου σε τι φταίω να ντρέπομαι γι’ αυτούς τους κυρίους;
Δήμαρχος και Περιφερειάρχης έλαμψαν διά της απουσίας των.
Με άποψη φυσικά και μάλιστα διαστρεβλωτική.
Δεν μπορώ παρά να λυπάμαι πολύ που εκπροσωπούν το νησί μου και μένα.
Για πόσο καιρό ακόμα θα έχουμε εκπροσώπους που δεν μας αρμόζουν;
Γιατί το νησί να παραμένει στο έλεος;
Αλλά επειδή έρχονται Χριστούγεννα αρνούμαι να ασχολούμαι με τέτοια θέματα και πάω να πιω ένα φίνο απόσταγμα μετά το γιορταστικό τραπέζι.

PURO
Ένα γοητευτικό απόσταγμα φτιαγμένο από τον Θάνο Καραθάνο, έναν βαθύ γνώστη που πειραματίζεται χρόνια με τα κρασιά και τ’ αποστάγματα.
Φίλος από τα παλιά εκείνα χρόνια της Οινοπάθειας, πάντα κάτι μας μάθαινε όποτε περνούσε να μας δει και να δοκιμάσουμε μαζί. Ωραίες χρονιές.
Το PURO είναι ένα εξαιρετικό δημιούργημά του.
Είναι πλούσιο στο στόμα, ισορροπημένο, με έντονα αρώματα σταφυλιού από μαύρο μοσχάτο. Η στιβαρότητά του οφείλεται στις πολλαπλές αποστάξεις για ένα φίνο αποτέλεσμα. Παλαιώνει  για 5 χρόνια σε νέα και παλαιά δρύινα βαρέλια από Γαλλία και  Αμερική και παίρνει εκείνο το υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα. Βγάζει μέλι, βανίλια και διακριτικά καπνό. Πού και πού αρώματα από εσπεριδοειδή με κυρίαρχο το περγαμόντο και νότες δαμάσκηνου, βερίκοκου και σταφίδας.
Ένα εντυπωσιακό και φίνο απόσταγμα που θα απολαύσετε πριν ή μετά από ένα εορταστικό γεύμα.

Γιορταστική Πορκέτα τραγανή και καραμελωμένη
Υλικά
2-2 1/2 κιλά  πανσέτα χωρίς κόκαλο
Σπάγκο ψησίματος
3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους
Φρέσκο θυμάρι
Φρέσκο δεντρολίβανο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι χοντροτριμμένο

Εκτέλεση
Aνοίγουμε και απλώνουμε την χοιρινή πανσέτα.
Χαράζουμε το δέρμα σε ρόμβους και την αναποδογυρίζουμε ώστε το δέρμα να είναι από κάτω.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε μέσα και έξω.
Σε όλη την επιφάνεια πασπαλίζουμε με  θυμάρι και  δεντρολίβανο καθώς σκορπίζουμε  τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες.
Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
Δένουμε με τον σπάγκο σε 4-5.
Ακουμπάμε την πορκέτα πάνω σε σχάρα που έχουμε τοποθετήσει από κάτω ένα ταψί με ελάχιστο νερό και 1/2  ποτήρι χυμό πορτοκάλι..
Βάζουμε στο φούρνο το κρέας στους 250 βαθμούς και μόλις αρχίζει να ψήνεται χαμηλώνουμε στους 170ºC.
Ψήνουμε για 3 ώρες.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC για να καραμελώσει  το δέρμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά.
Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεκουραστεί το κρέας.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.

Τιπ
Αν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε την πορκέτα με κομμάτια ξινόμηλου και δαμάσκηνα.