Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Στο κόκκινο» η έξαρση των ιώσεων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποτελούν μήνες αυξημένης νοσηρότητας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε και να μην γίνεται πρόληψη», αναφέρει η παιδίατρος Μ. Τσανακτσή 
  • Την τήρηση των μέτρων προστασίας που εφαρμόζονταν κατά την πανδημία συστήνουν οι ειδικοί

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει το διάστημα αυτό η έξαρση των ιώσεων, στο γενικό πληθυσμό, τόσο σε ενήλικες όσο και σε μικρά παιδιά. Το δίμηνο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, που ούτως ή άλλως αποτελούσε πάντοτε «πρόσφορο έδαφος» για την μετάδοση των ιών, σε συνδυασμό με την καθολική άρση των μέτρων προστασίας φέτος, ύστερα από δυο χρόνια υγειονομικής… τρέλας, έχουν συντελέσει στο φαινόμενο της μεγάλης διασποράς που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, ήδη πριν τα Χριστούγεννα. 

 

Εκρηκτικό μείγμα ιών

«Αυτή τη στιγμή οι ιώσεις είναι πολλές και συχνά συνυπάρχουν, πράγμα που επιβραδύνει την ανάρρωση του ασθενούς. Παρατηρούμε έξαρση των αναπνευστικών ιών, οι οποίοι προκαλούν με τη σειρά τους φαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα κτλ., καθώς επίσης και πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα κρούσματα κορονοϊού. Ευτυχώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο η άρση των τηρούμενων υγειονομικών μέτρων της πανδημίας, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του ανοσοποιητικού σε πολλούς όταν περνούν μια ίωση, ευκολύνουν την πολλαπλή νοσηρότητα», δηλώνει η παθολόγος Δανάη Αγιασωτέλλη

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει και η παιδίατρος Μαρία Τσανακτσή-Μαλλιαρού. Αναφερόμενη στην εικόνα των περιστατικών ασθενών που δέχεται, ηλικίες από βρέφη έως και εφήβους, η κ. Τσανακτσή σχολιάζει: «Παρατηρώ κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τόσο σε γρίπη όσο και σε κορονοϊό, σε συνδυασμό με τις ιώσεις του αναπνευστικού καθώς και γαστρεντερίτιδες. Αυτό ως ένα σημείο δεν είναι ανησυχητικό πολύ, από την άποψη ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποτελούν μήνες αυξημένης νοσηρότητας. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε και να μην γίνεται πρόληψη», καταλήγει η ίδια. 

 

Οι συστάσεις των ειδικών

Τόσο η κ. Αγιασωτέλλη, ως παθολόγος ενηλίκων, όσο και η κ. Τσανακτσή, ως παιδίατρος, συστήνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας που είχαν εφαρμοστεί κατά την περίοδο της πανδημίας: Χρήση της μάσκας όσο το δυνατόν περισσότερο, ιδιαίτερα σε χώρους με συνωστισμό, προτίμηση εξωτερικών χώρων για περίπατο και βόλτα, πλύσιμο χεριών, και γενικά τήρηση των μέτρων υγιεινής. Ταυτόχρονα, η κ. Τσανακτσή αναφέρει ως οδηγίες πρόληψης «φυσική άσκηση, έστω ένα 20λεπτο ή 30λεπτο περπάτημα καθημερινά, και συγχρόνως καλή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Παράλληλα ενθαρρύνω τους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπου ο συγχρωτισμός γίνεται με πολλά παιδιά. Τέλος, όταν ένα παιδί ή ένας ενήλικας νοσήσει, χρειάζεται να απομονώνεται για ένα διάστημα, μέχρις ότου αναρρώσει», επισημαίνει η ίδια.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img