Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το δείπνο του υπουργού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μια αληθινή ιστορία για μερικούς ψωνισμένους και μη μπορεί να μας δώσει λίγη ξεγνοιασιά και πολύ γέλιο

Το δείπνο σχεδιάστηκε καταρχήν εκ των ενόντων.
Οι οικοδεσπότες έμπειροι και καθ’ όλα conosseurs έχουν την άνεση και κυρίως τη διάθεση να οργανώνουν  φαγοπότια στο σπιτικό τους, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Όλα πάντα glamorous και εντυπωσιακά. Κοσμικοί και επώνυμοι οι φίλοι τους, όντας ευάλωτοι στο τρεχαλητό της αλλόκοτης καθημερινότητας, αφήνονται  ενίοτε στη διαδικασία μιας χαλαρής ατμόσφαιρας για να απολαύσουν μερικές ιδιωτικές στιγμές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τον θόρυβο και τα διάφορα PR, στα οποία εκτίθενται εξ ορισμού.

Το δείπνο της Πέμπτης

Προσκεκλημένοι του Νέστωρα και της Ευρυδίκης, οι τέσσερις κολλητοί, από αυτούς που ούτως ή άλλως τους συντροφεύουν στις προσωπικές εξόδους στα γνωστά εστιατόρια, στα μπαρ, στα εγκαίνια των γκαλερί, στον κινηματογράφο, στο Μέγαρο και πολλάκις στο θέατρο.
Μια μέρα πριν το δείπνο χτυπάει το τηλέφωνο. Η Στέφανι – γνωστή κυρία της κοινωνίας της πόλης με γνωριμίες από το καλλιτεχνο-πολιτικο-οικονομικό στερέωμα καθώς και opinion leader, και όχι μόνο.
– Αγαπητή Ευρυδίκη,  θα συνοδεύομαι στο δείπνο σου από το νέο μου φλερτ.
– Α! Πολύ χαίρομαι χρυσό μου! Τον ξέρουμε;
– Ναι! Είναι ο…  Υπουργός.
Η Ευρυδίκη κόκαλο. Όχι πως είχε και καμιά σοβαρή ταραχή που θα ‘ρθει στο σπίτι της ο Υπουργός, αλλά βρε παιδί μου άλλο το δείπνο για έξι ανθρώπους κι άλλο για οκτώ, μέσα στην πανδημία.
Εκτός αυτού αλλιώς σερβίρεις την casual μακαρονάδα με ένα σαββατιανό κι αλλιώς προγραμματίζεις το κατιτίς ιδιαίτερο μια και πρώτη φορά έρχεται σπίτι ο συγκεκριμένος υπουργός.
– Οκ γλυκιά μου, θα το φροντίσω, a  tout a l’ heur, είπε η Ευρυδίκη.
Έκλεισε το τηλέφωνο και ανασκουμπώθηκε.
– Νέστωρ, στο αυριανό δείπνο η Στέφανι θα ‘ρθει με  το νέο της φλερτ, τον υπουργό μας….! Αλλάζει το μενού…!
– Και γιατί αλλάζει;;;
– Καταρχήν είμαστε περισσότεροι και κατά δεύτερο πρέπει να τον περιποιηθούμε τον άνθρωπο μια κι έρχεται πρώτη φορά στο σπίτι μας.
Οι συζητήσεις περιττεύουν. Όλα άλλωστε είναι στο χέρι της οικοδέσποινας. Μόνο τα κρασιά θα φροντίσει ο Νέστωρ και τον συνδυασμό τους με το φαγητό.
Έτσι η Ευρυδίκη επιστρέφοντας με μαεστρία πανηγυρικά από τον Άδη, άδραξε την ευκαιρία και χωρίς να δει πίσω της, ετοίμασε το δείπνο του Υπουργού.

Ο μύθος αναβιώνει μόνο όταν είσαι έτοιμος να τον δεχθείς

Πυρετός στη βίλα της Ευρυδίκης.
Πέσανε τα βιβλία μαγειρικής κάτω, ο Όλιβερ έσκουζε στο DVD δίνοντας τα τελευταία μαθήματα γαστρονομίας και η οικοδέσποινα παρήγγειλε τα λουλούδια πριν ακόμα παραδώσει στην κυρία Τασία, την οικονόμο της, το shopping list.
Ορχιδέες τοποθετημένες υποβρυχίως μέσα σε πελώρια βάζα, κατακόκκινες άγριες τουλίπες απλώθηκαν σε μια Fayence ξαπλωτά και δεκάδες ζέμπερις σε πορτοκαλοκίτρινο στόλισαν το χολ.
Το τραπέζι στρώθηκε με όλα τα “πρεπά”. Λινά τραπεζομάντηλα και πετσέτες σε κολαριστό λευκό. Τα πορσελάνινα σερβίτσια Limoze αραδιάστηκαν εντυπωσιακά, τα ποτήρια Bacara σε αποχρώσεις του ρουμπονί και τα αστραφτερά μαχαιροπήρουνα Cristoffle, πήραν τη θέση τους.
Ευκαιρίας δοθείσης, η Ευρυδίκη πρώτη και καλύτερη αρέσκεται σε κάθε τέτοιου είδους προκλήσεις!
Τα χαμηλόβαθμα κρασιά δεν έχουν θέση στο δείπνο. Οι “φυσαλίδες” μπορεί να παίξουν σαν απεριτίφ αν και ο Υπουργός ως γνωστό, δημοφιλής για την απλότητά του, μια χαρά μπορεί να επιθυμεί ένα aperitif alα grec, δηλαδή ένα γλυκόπιοτο γλυκανισάτο ουζάκι.
Ο στόχος είναι ένας για την οικοδέσποινα.
Το δείπνο της θα κάνει τη βουλή ολόκληρη να σείεται.
… συνεχίζεται! ΤΟ BE CONTINUED


Μια διαφορετική κρεατόσουπα
Η δική μου “γιαπωνέζικη” κρεατόσουπα, όπως μου την έμαθε η Αρακί Σαν, η Γιαπωνέζα φίλη μου στο Τόκιο!

Υλικά
Μερίδες: 6

1 κιλό μοσχαρίσιο ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΒΡΑΣΤΟ με το κόκαλο (ποντίκι, ή στηθοπλευρές)
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 μέτρια καρότα, σε ροδέλες
10 τοματίνια
150 γρ. μανιτάρια σιτάκε, σε φέτες ή 200 γρ. πορτομπέλο, σε φέτες / μ’ αρέσουν και τα άσπρα
2 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
1/2 μικρή πιπεριά τσίλι ή μπούκοβο
1 μέτριο πράσα, σε ροδέλες
1 κλωνάρι σέλερι κομμένο
1 μικρή γλυκοπατάτα
μαϊντανό, κόλιαντρο, δυόσμο ψιλοκομμένα φρέσκα (ό,τι έχετε)
1 πατάτα στα 6
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας όσο αλμυρό το θέλετε
2 κ.σ.  ελαιόλαδο
ξύσμα από λεμόνι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σερβίρετε μαζί αυγά μελάτα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει το μοσχάρι και το βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, ξαφρίζοντας.
Στραγγίζουμε το κρέας και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, το λάδι και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μισομαλακώσει.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σούπα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, και ξαναρίχνουμε στη σούπα.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε στα πιάτα. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε με το μελάτο αυγό στην άκρη του πιάτου.

 

spot_img

More articles

spot_img