Στη δεύτερη κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χθες το μεσημέρι, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και την αντίθεσή τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών. Έχει προηγηθεί το πρώτο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο από κοινού με όλους τους επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους της Μυτιλήνης, στις 22 Νοεμβρίου. Παρά τον άστατο καιρό που επικράτησε την ημέρα του πρώτου συλλαλητηρίου υπήρχε συμμετοχή του κόσμου.
Ωστόσο στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας o κόσμος που συμμετείχε ήταν λιγότερος. Το διακύβευμα δεν άλλαξε, όμως οι γρήγορες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την διοργάνωση της συγκέντρωσης αιφνιδίασαν αρκετούς συλλόγους, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να οργανωθούν όπως θα ήθελαν και να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους εγκαίρως. Οι περισσότεροι βέβαια από τους συλλόγους που ήταν στο συλλαλητήριο της 22ης Νοεμβρίου παρέστησαν και στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έστω και διά εκπροσώπων. Τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα μαγαζιά εστίασης δεν πραγματοποίησαν στάση εργασίας, όπως την προηγούμενη φορά, καθώς όλοι ειδοποιήθηκαν τελευταία στιγμή και δεν μπόρεσαν να οργανώσουν σωστά την κινητοποίησή τους, με μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων και την μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία.
Η χθεσινή συγκέντρωση
Δεν πέρασαν ούτε τρεις βδομάδες από την προηγούμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας των ελεύθερων επαγγελματιών και ο Δικηγορικός Σύλλογος έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα με άλλους συλλόγους της Μυτιλήνης, αποφάσισε την διοργάνωση νέου συλλαλητηρίου. Κάποια ουσιαστική κίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών για αλλαγή ή τροποποίηση του νέου νομοσχεδίου που θα υπογραφεί δεν έχει παρατηρηθεί και αυτό έδωσε το έναυσμα για το νέο συλλαλητήριο. Ο καιρός από το πρωί ήταν αρκετά καλός και αυτό βοήθησε όσους ήθελαν να συμμετέχουν να κατέβουν από νωρίς στην Πλατεία Σαπφούς.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και αρκετοί ήταν οι σύλλογοι που συμμετείχαν. Μάλιστα για πρώτη φορά συμμετείχε και ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Ταξί του νησιού, ο οποίος συμμετέχει και στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία για όλη την Ελλάδα. Στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι εξής φορείς και σύλλογοι: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λέσβου, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος-Τμήμα Λέσβου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου, ο Σύλλογος Μεσιτών Λέσβου, η Ένωση Ιδιοκτητών Ταξί, ο Σύλλογος Εστίασης Ασπίδα, η Ένωση Επαγγελματιών Πέτρας και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
Μετά τη συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Πρώτα ξεκίνησαν τα ταξί και ακολούθησε ο κόσμος με τα πανό. Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου οι Πρόεδροι των Συλλόγων συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή, Παύλο Μιχαλακέλλη, ο οποίος άκουσε τα αιτήματα των διαδηλωτών και υποσχέθηκε ότι θα τα μεταβιβάσει στις αρμόδιες αρχές.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο Πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Λέσβου, Παναγιώτης Βεκρής, σημείωσε: «Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ωθεί στην έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες με πρόσχημα τη δήθεν καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στοχεύοντας στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, τη διαιώνιση και επέκταση των φοροαπαλλαγών για τους μεγάλους και οικονομικά δυνατούς. Επιδιώκει να θέσει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους κατώτατο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ ακόμα και σε χρονιές που καταγράφουν ζημιές. Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια, όπως οι τριετίες άσκησης επαγγέλματος μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ολιστικού φόρου πολλαπλάσιου του ήδη υπάρχοντος ξεκινώντας από τα 1.600 και φτάνοντας πάνω από τα 2.400 ευρώ μετά από 12 χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας. Το συνολικό ελάχιστο τέλος παραμονής στο επάγγελμα αυξάνεται σημαντικά ανεξαρτήτως του επαγγέλματος και του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων. Η κυβέρνηση εκ νέου επικαλείται τον κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να δημιουργήσει αντιπαλότητα μεταξύ των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων, προκειμένου να κυνηγήσει τους τελευταίους φοροφυγάδες. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα καταστρέψει τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαρτήτως επαγγέλματος. Λέμε «όχι» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο».