Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το σαμιώτικο κρασί

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Oι αμπελώνες της Σάμου έχουν συχνά χαρακτηριστεί σαν μοναδικοί στον κόσμο.

Εντυπωσιακό σκηνικό από 16.000 στρέμματα περίπου, διαμορφωμένα σε “πεζούλες”. Τα αμπέλια στη Σάμο, μαζί με το κατάφυτο τοπίο ολόκληρου του νησιού προκαλούν μια άλλη αίσθηση που σηματοδοτεί την ιδιαιτερότητα των σαμιώτικων κρασιών. Aπό τα 25 αμπελοχώρια της Σάμου τα περισσότερα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Οι πλαγιές του όρους Άμπελος σχηματίζουν ένα τεράστιο αμφιθεατρικό τοπίο ξέχειλο από αμπέλια. Οι περισσότεροι αμπελώνες είναι ορεινοί και ημιορεινοί εξασφαλίζοντας τέλεια αποστράγγιση στα σταφύλια, καθώς και  αργή και σταθερή ωρίμαση. Καθώς θα αγγίξουν τους υψηλούς βαθμούς, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία τω γλυκών μοσχάτων, τα θεϊκά «grand crus», από τα επιλεγμένα αμπελοτόπια θα μας κόψουν την ανάσα.

Εδώ μέχρι και τα 800 μέτρα υψόμετρο, καλλιεργείται η αρωματική ποικιλία λευκό Μοσχάτο.

Πλούσιο, μαλακό, χρυσαφένιο το σαμιώτικο γλυκό κρασί με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας, έχει προ πολλού ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδος, μαζί και άλλα φινετσάτα, ξηρά σαμιώτικα κρασιά.

Δημιουργός του η δυναμική και απόλυτα πετυχημένη Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) που ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού.

Οι εξαγωγές της είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Ανατολής.

Και τα δύο οινοποιεία του συνεταιρισμού είναι επισκέψιμα, ενώ λειτουργεί και μουσείο κρασιού από το 2005 με πολύ ενδιαφέροντα οινικά εκθέματα.

Όλα τα κρασιά του συνεταιρισμού, με αιχμή του δόρατος τα γλυκά αλλά και τα ξηρά έχουν πολύ πετυχημένη πορεία στην οινική αγορά.

Πού θα μείνετε στη Σάμο

  • Proteas Blu Resort. Πολυτελής διαμονή 5 αστέρων σε ένα από τα πιο νέα ξενοδοχεία της Σάμου, στην περιοχή του Πυθαγορείου. Αυτόνομα bungalows με απεριόριστη θέα, εξωτερική και εσωτερική πισίνα.  (Πυθαγόρειο, τηλ. 22730 62144)
  • Samos Ηotel. Σήμα κατατεθέν για το λιμάνι της Σάμου. Άνετα δωμάτια, μοντέρνες σουίτες, roof garden με θέα και εξωτερική πισίνα και ένα πανέμορφο bar στο ισόγειο θα κάνουν αξέχαστη την παραμονή σας στο νησί (τηλ. 22730 28377, www.samoshotel.gr)
  • Naftilos Boutique Hotel. Μοντέρνα ατμόσφαιρα στα κομψά δωμάτια που προσφέρουν ηρεμία και προνομιακή θέα στο Πυθαγόρειο. Lounge στιγμές στο lobby και χαλάρωση στην όμορφη πισίνα του. (Πυθαγόρειο, τηλ. 22730 62744, www.hotelnaftilos.gr)
  • Polyxeni Hotel. Στο καλύτερο σημείο πάνω στο γραφικό λιμανάκι του Πυθαγορείου απολαύστε οικογενειακή διαμονή και σπιτική φιλοξενία στα πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια. (Λιμάνι Πυθαγόρειο, τηλ. 22730 61590, www.polyxenihotel.com)

Στο γραφικό λιμανάκι του Πυθαγορείου, θα βρείτε εξαιρετικά στέκια για φαγητό.

  • Elia restaurant που σερβίρει gourmet άποψη με εξαιρετική θέα (Πυθαγόρειο, τηλ. 22730 61436).
  • Ανάμεσα στο Πυθαγόρειο και τη Μαρίνα της Σάμου στην περιοχή Ρεματάκι ακριβώς πάνω στο κύμα το Poseidon restaurant. Μεζεδάκια θαλασσινών και σαμιώτικες σπεσιαλιτέ,  δωρεάν ξαπλώστρες. (Ρεματάκι, Πυθαγόρειο, τηλ. 22730 62530).
  • Τoro Steak House. Μεγάλη εξειδίκευση στο κρέας και υπέροχο ψήσιμο. (Πυθαγόρειο, τηλ. 22730 61266).

Κέικ με γλυκό κρασί

Υλικά

  • 250 γρ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
  • 250 γρ. λευκό γλυκό κρασί, Σάμου
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 γρ. καρύδια
  • 150 γρ. σταφίδες μαύρες

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το κρασί και τη ζάχαρη άχνη.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ.
  5. Ψήνουμε για 20 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  6. Μόλις είναι έτοιμο το κέικ, το βγάζουμε, αφήνουμε σκεπασμένο 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε αφού κρυώσει.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img