Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας

Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας έχει κάτι από κάθαρση. Θα έλεγε κανείς πως μας ανακουφίζει, δίνει μια άλλη διάσταση στην καθημερινότητά μας, όπως άλλωστε όλες οι τελετές – θρησκευτικές ή μη – που συντροφεύουν τον άνθρωπο από τότε που υπάρχει.
Φέτος ένας λόγος παραπάνω να σκηνοθετήσουμε μια όμορφη Καθαρή Δευτέρα με τους απολύτως κολλητούς μας. Μένουμε σπίτι ασφαλείς και περνάμε μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα όσο πιο καλά μπορούμε. Ελπίζουμε πως διαφαίνεται πλέον φως στο τούνελ και του χρόνου όλα θα είναι πάλι κανονικά.
Αυτό που θα παίξει τον πιο σπουδαίο ρόλο, θα είναι στα σίγουρα η “φούσκα μας“, οι λίγοι φίλοι μαζί με την οικογένειά μας, που μπορούμε να περάσουμε ένα covid free μεσημεριανό τραπέζωμα με μουσικές και νοστιμιές.
Η λαγάνα απαραίτητη και λαχταριστή.
Ολόφρεσκα εδέσματα, πολλά από αυτά ωμά και φρέσκα!
Φρέσκα κρεμμυδάκια, ταραμάς, ωμά θαλασσινά, τουρσιά, όσπρια.
Η ταραμοσαλάτα αέρινη με λευκό ταραμά. Αν σας  κόψει, απλά ρίχνετε λίγο νεράκι και την ξαναχτυπάτε στο μίξερ. Βάζω το ζουμί από μισό ξερό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο λιωμένη, ίσα που να πάρει την μυρωδιά.
-Τις γαρίδες τις φτιάχνω σ’ ένα στεγνό σχεδόν σαγανάκι στο τηγάνι χωρίς πολλά ζουμιά με πολύ δυόσμο και μπούκοβο.
-Τα φασόλια πιαζ με μπόλικο λεμόνι, φύλλα μαϊντανού και ξερό κρεμμύδι κάνουν θραύση.
-Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τα καλύτερα της Μυτιλήνης.
-Το χταπόδι κρασάτο με μπαχάρι, δάφνη και κόκκους πιπεριού.
-Τα καλαμαράκια τηγανητά της ώρας.
-Οι σουπιές, με άγρια χόρτα ή σπανάκι.
-Ο χαλβάς από ταχίνι με μπόλικες υγιεινές θερμίδες και πλούσια γεύση.
Λατρεμένα όστρακα τα χτένια – μην ξεχάσετε να τυλίξετε το μισό λεμόνι σε γάζα ή τούλι… για την ομορφιά της πιατέλας, αλλά και να μην πέφτουν τα κουκούτσια όταν το στύβετε πάνω τους.
Στρείδια τρομερά – τα αγαπημένα μου – δεν βρίσκω εύκολα στην Ελλάδα. Μου μένει έντονη η γεύση από τις brasserie του Παρισιού ή την ψαραγορά του Σύδνεϋ.
Καλή Σαρακοστή!



Η συνταγή της λαγάνας μου με διάφορα άλευρα

Η λαγάνα είναι ένα ψωμί, πρόχειρο και εύκολο. Η παρασκευή του ψωμιού είναι ίδια  εδώ και αιώνες. Δεν χρειάζεται ούτε πολύ ζύμωμα, ούτε κόλπα. Αγάπη, μεράκι, καλό αλεύρι και υπομονή.

Υλικά

1½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής
1 φλιτζάνι αλεύρι κριθαριού
2½ φλιτζάνια Λημνιό σταρένιο σκληρό αλεύρι
1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουτ. μαγιά ξερή
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών φρεσκο-κοπανισμένα: σποράκια κόλιανδρο, μαχλέπι, γλυκάνισο και κάρυ (caraway)
½ κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό τριμμένο
3 φλιτζάνια ή περισσότερο εμφιαλωμένο νερό (χωρίς χλώριο)
 
Εκτέλεση

Σε μεγάλη γαβάθα βάλτε όλα μαζί τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, το μείγμα μπαχαρικών  και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Στο κέντρο κάντε λακκούβα και βάλτε 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό.
Με μια ξύλινη κουτάλα τραβάτε το αλεύρι να ανακατωθεί με το νερό.
Με μίξερ του χεριού που έχει άγκιστρα ζυμώματος δουλέψτε για 3 λεπτά.
Αφήστε 15 λεπτά και δουλέψτε άλλα 3-4 λεπτά αναποδογυρίζοντας τη ζύμη με μια πλατιά σπάτουλα ή την κουτάλα.
Η ζύμη πρέπει να είναι ακόμα υγρή και να κολλάει ελαφρά, αλλά και να τραβιέται από τα τοιχώματα της γαβάθας. Αν είναι πολύ στεγνή, βάλτε λίγο νερό, αν είναι πολύ υγρή, βάλτε λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αλευρώστε τον πάγκο της κουζίνας και αδειάστε τη ζύμη.
Αλευρώστε τα χέρια σας και τη ζύμη και δουλέψτε τη ζύμη διπλώνοντας, πιέζοντας, αναποδογυρίζοντας και ξαναδιπλώνοντάς την επί 2-3 λεπτά.

Θέλετε να πετύχετε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακιά.
Λαδώστε ελαφρά μια γαβάθα.
Κάντε τη ζύμη μπάλα, μεταφέρετέ την στη λαδωμένη γαβάθα και σκεπάστε με επίσης ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη ή λαδόκολλα. Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο για 4-5 ώρες ή περισσότερο σε κάποιο ζεστό σημείο της κουζίνας χωρίς ρεύματα αέρος.

β’ ανέβασμα

Τοποθετήστε το  ζυμάρι πάνω σε μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο, σκεπάστε με τη λαδωμένη μεμβράνη ή λαδόκολλα και αφήστε να ανέβει 1 ώρα περίπου.

γ’ ανέβασμα

Στρώστε με λαδόχαρτο 2 ταψιά του φούρνου.
Αδειάστε την ανεβασμένη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίστε την στη μέση και απλώστε το κάθε κομμάτι σε ένα ταψί, πιέζοντας με βρεγμένα δάχτυλα να απλώσει η ζύμη και να καλύψει όλη τη λαμαρίνα ομοιόμορφα.
Σκεπάστε με λαδωμένη μεμβράνη ή λαδόκολλα και αφήστε να ανέβουν οι λαγάνες για 40-45 λεπτά.

Ψήσιμο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C.
Βγάλτε τις μεμβράνες ή τη λαδόκολλα και καταβρέξτε τις λαγάνες μερικές φορές, πασαλείψετε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήστε τις λαγάνες για 25-30 λεπτά, να ροδίσουν καλά.