Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Τσέρις για κάλεσμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Όταν ερχόταν ο Ιούνιος η μανούλα μου έπαιρνε βύσσινα από την Αγιάσο, το δικό μας βουνό Όλυμπο για να φτιάξει βύσσινο γλυκό και τσέρις.

Ήξερε πως οι αυτοφυείς αυτές βυσσινιές της ορεινής Λέσβου είχαν την καλύτερη νοστιμιά, και την ιδιάζουσα οξύτητα ώστε να γίνουν νόστιμα τα καλούδια της. Δεν υπήρχε σπίτι στο νησί που να μην είχε τσέρις. 

Τσέρις με οινόπνευμα ή μπράντι ή ρούμι ή συνδυασμοί.

Οι γυάλες λιάζονταν για 30 μέρες στις ταράτσες με τη ζάχαρη και τα βύσσινα.

Η μαμά έβαζε μέσα ξερή ρίζα τζίντζερ (πιπερόριζα), ολόκληρο ροδάκινο για τη μυρωδιά του, κάρδαμο, κανέλα ξύλο ολόκληρο, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλα.

Ονειρική  νοσταλγική γεύση.

Ήταν το κέρασμα στα καλέσματα τόσο  στις γιορτές όσο και στις καθημερινές επισκέψεις. Τα υπέροχα ειδικά  ποτηράκια του λικέρ, με την ειδική καράφα συχνά στόλιζαν το τραπέζι μέσα σε ασημένιο δίσκο και παραδίπλα τα γλυκά του κουταλιού με τα ειδικά περίτεχνα πιατάκια, τα ασημένια κουταλάκια που κρεμόντουσαν γύρω από το ασημένιο δοχείο του γλυκού. 

Το νησί έχει παράδοση μεγάλη στα καλέσματα.

 

Από τα χρόνια τα παλιά 

Σε μια προσπάθεια οι άνθρωποι να δημιουργήσουν το ελιξίριο της ζωής, παρασκεύασαν διάφορα σκευάσματα για φάρμακα από βότανα της φύσης. Για να γλυκάνουν την πικρή ή ξινή τους γεύση προσέθεσαν ζάχαρη ή μέλι για να καταλήξουν σταδιακά σ’ αυτό που όλοι γνωρίζουμε σαν λικέρ.

Ακόμη και σήμερα ένα ηδύποτο συχνά προσφέρεται για τη θεραπεία της δυσπεψίας και για την τόνωση του οργανισμού ή για digestive, που σημαίνει χωνευτικό.

Σε κάθε περίπτωση ένα λικέρ δίνει ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας.

 

Το “Κάλεσμα” της Λέσβου από την Ποτοποιία Σαμαρά 

Πρόσφατα δοκίμασα ένα υπέροχο μυτιληνιό λικέρ από αγιασώτικα βύσσινα και κεράσι, που εκχυλίστηκαν σε καθαρή αλκοόλη μαζί με ένα μπουκέτο από μπαχάρια, με αποτέλεσμα ένα λικέρ με την πατίνα του παραδοσιακού τσέρις, αλλά με διακριτική φινέτσα και λεπτή επίγευση.  Έντονα τα αρώματα της κανέλας και του γαρίφαλου, θερμή υποδοχή στον ουρανίσκο, ισορροπημένο με εντυπωσιακή μύτη και ζωηράδα.

Η εμφιάλωση σ’ ένα μοδάτο εντυπωσιακό μπουκάλι με ξύλινο κεφαλοφόρο πώμα με ρυθμιστή ροής κάνει πραγματικά τη διαφορά. 

Το ΛΙΚΕΡ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΑΜΑΡΑ, εμφιαλώθηκε σε μόλις 1.336 φιάλες των 500ml για την χρονιά 2023 (αρίθμηση και χρονιά παραγωγής σε διακριτικό αυτοκόλλητο πάνω στην φιάλη).

Υπέροχο σαν δώρο, απαραίτητο για τα απογευματινά καλέσματα ή για το τελείωμα ενός δείπνου.

Βρίσκω σοβαρή αυτή την εξέλιξη της γνωστής οικογενειακής ποτοποιίας του νησιού που βαδίζει σε σωστά καινοτόμα μονοπάτια. 

Δοκιμάστε το, χαρίστε το, αγαπήστε το. 

Προλάβετε γιατί οι φιάλες είναι λίγες.


Το πιλάφι
της γιορτής

Υλικά για 10 μερίδες 

  • 500 γρ. ρύζι μπασμάτι, καλά πλυμένο
  • 3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κυδώνια, χοντροτριμμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο 
  • 100 ml λικέρ τσέρις 
  • 1 καρότο, ψιλοτριμμένο
  •  2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 1,5 λίτρο ζωμός κότας
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 1 ρόδι, τα σποράκια του 
  • 2 κ.σ. μέλι αραιωμένο με 1 κ.σ. λεμόνι 

Εκτέλεση 

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. 
  2. Προσθέτουμε το κυδώνι και σβήνουμε με το τσέρις. Ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι, το καρότο και το γαρίφαλο, το μπαχάρι και ανακατεύουμε.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 λίτρο ζωμό.
  5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να γίνει το ρύζι σε  χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε.
  6. Αδειάζουμε το ρύζι σε μια βουτυρωμένη φόρμα και το αφήνουμε 2-3 λεπτά σκεπασμένο με πετσέτα.
  7. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το ρόδι. 
  8. Ραντίζουμε με μέλι και λεμόνι και σερβίρουμε.
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img