Μια νέα μέθοδο με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε τσιμέντο από απόβλητα τροφίμων ή τρόφιμα τα οποία δεν καταναλώθηκαν, ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το τσιμέντο αυτό έχει αντοχή ελατότητας τετραπλάσια του συμβατικού, ακόμη και αν αποτελείται 100% από τροφές που πετάχτηκαν.
Φύλλα ή υπολείμματα λαχανικών, φλούδες φρούτων και άλλα τρόφιμα που κατέληξαν στο καλάθι των σκουπιδιών αποτελούν τα δομικά υλικά του νέου είδους τσιμέντου, η μέθοδος δημιουργίας του οποίου περιλαμβάνει τρία στάδια: α) Τη στέγνωση των τροφίμων, β) την κονιορτοποίησή τους και γ) την συμπύκνωση του υλικού που έχει προκύψει από τα δύο πρώτα στάδια. Ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως η μετατροπή των τροφίμων σε τσιμέντο δεν γίνεται από μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας ή υψηλού κόστους, αλλά από εργαλεία που βρίσκει κάποιος εύκολα στο εμπόριο!
Πρέπει να σημειώσουμε πως η παραγωγή τσιμέντου σήμερα συμβάλλει σε ποσοστό 8% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οπότε η χρήση πεταμένων τροφίμων και η μέθοδος μετατροπής τους σε τσιμέντο καταλήγουν να είναι διαδικασίες εξαιρετικά φιλικές στο περιβάλλον. Επιπλέον, η χρήση των αποβλήτων τροφίμων είναι ένα ακόμη περιβαλλοντικό όφελος, αφού αυτά καθώς σαπίζουν στις χωματερές εκλύουν το βλαβερό για την ατμόσφαιρα μεθάνιο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τσιμέντο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κτιρίων, που αν μετά από κάποιου είδους φυσική ή άλλη καταστροφή καταρρεύσουν και υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο εσωτερικό τους, αν αργεί να έρθει βοήθεια μπορούν να… φάνε χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους κάποιο κομμάτι από τα χαλάσματα!