Βάλτε τώρα μάσκες… και βλέπουμε

Αυτή η σεζόν μας δοκιμάζει  γενικώς.
Ξεκινάνε τα σχολεία, η αγωνία πρωτοφανής και προφανώς διέπει όλο τον κόσμο, τους γονείς, τα παιδιά, τους ανθρώπους εντός και εκτός νησιού, εντός και εκτός Ελλάδας.
Εργαζόμενοι και επιχειρηματίες έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Από την περασμένη Άνοιξη όλα μοιάζουν μετέωρα.
Αυτό που σίγουρα μας ενώνει αυτήν τη στιγμή, είναι μια οξύτατη αίσθηση αβεβαιότητας, ανασφάλειας και μάλλον οργής.
Όλοι μας καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε την επόμενη μέρα.
Μήπως, τελικά, δεν χρειάζεται πια να προβλέπουμε;
Μήπως αυτό το να ζούμε την κάθε μέρα είναι η λύση που θα ανακουφίσει την ψυχή και το νου μας;
Αυτό που συνειδητοποιήσαμε όλοι μας είναι πως η παρέα, οι γύρω άνθρωποι δεν είναι μια πολυτέλεια αλλά μια ανάγκη για επαφή, για αγάπη, για μοίρασμα. Το άγγιγμα και το φιλί είναι ζωτικής σημασίας για μας τα ανθρώπινα όντα που είμαστε πρόσωπα υπαρκτά και όχι χρήστες ενός υπολογιστή.
Σήμερα το ίντερνετ, το zoom, το skype μας έχουν ξεπεράσει ενώ ταυτόχρονα μας προκαλούν έντονη δυσπιστία και καχυποψία, καθώς έχουμε να διαχειριστούμε υπέρ-πληροφόρηση και μάλιστα ακατέργαστη , σ’ έναν κυκεώνα παραβιάσεων των  προσωπικών μας δεδομένων, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τι επακολουθεί.

Μου λείπουν τα θέατρα

Μου λείπουν όλα αυτά τα κομμάτια της τέχνης που μου δίνουν παρηγοριά και νόημα στη ζωή μου.
Μου λείπει η αγκαλιά του φίλου, το χάδι και η ξεγνοιασιά.
Μου λείπουν τα πάρτι, οι γιορτές, τα πανηγύρια. Μου λείπει η χαμένη αθωότητα μιας πολλά υποσχόμενης ζωής.
Δεν ρίχνω ευθύνες γιατί η πανδημία είναι πρωτόγνωρη για τις γενιές μας και επικίνδυνη. Η υγεία μας προέχει. Η ζωή μας είναι σε κίνδυνο και πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι.
Έτσι… βάζω μάσκα και προχωράω.


 

Καρυδόπιτα χωρίς αλεύρι

Μια σίγουρη και ωραία συνταγή από το ευρετήριό μου: 

Υλικά

8 αυγά
8 κουταλιές της σούπας καρύδι χοντροκομμένο
8 κουταλιές φρυγανιά
3 κουταλιές ζάχαρη (η original συνταγή λέει 8 κ.σ. ζάχαρη)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2-3 βανίλιες
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

Σιρόπι
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη (από δω αφαιρείς τις 3 κουταλιές για το μίγμα)
Λίγο χυμό λεμόνι
2 σφηνάκια μπράντι

Εκτέλεση

Οι κρόκοι χτυπιούνται σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ μαζί με λίγη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Αφαιρώ την πολλή ζάχαρη γιατί υπάρχει το σιρόπι.
Προστίθεται η φρυγανιά, σταδιακά και το καρύδι χοντροκοπανισμένο ώστε λίγο – μόνο λίγο – να χτυπάει στο δόντι.
Μετά το μπέικιν πάουντερ, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο στη μύτη του μικρού κουταλιού να μην σκεπάσουν τη γεύση. Τέλος, μπαίνουν και οι βανίλιες.
Τα ασπράδια θα χτυπηθούν μαρέγκα σφιχτή και θα προστεθούν με λάβρες κινήσεις στο μείγμα με τα αυγά.
Εδώ πρέπει να κρατηθεί ο αέρας.
Ανακατεύονται απαλά και κυκλικά από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Βουτυρώνεις ένα ορθογώνιο ταψί, βάζεις μέσα το μείγμα, και το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45′ περίπου.

Για το σιρόπι

Σε μια μέτρια κατσαρόλα θα βράσει το νερό με τη ζάχαρη για 5-7′.
Στο τέλος προστίθεται το λεμόνι.
Μην παραλείψετε 2 σφηνάκια πεντάστερο Μεταξά που θα δώσει τη δύναμη του αλκοόλ για τελείωμα.
Αφού βγει το γλυκό από το φούρνο κόβεται σε κομμάτια και περιχύνεται με το καυτό σιρόπι.
Όταν απορροφηθεί το σιρόπι και κρυώσει καλά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Ένα παγωτό βανίλια είναι άριστος συνοδός.
Κρέμα σαντιγί, άγλυκη, φρεσκοχτυπημένη είναι σπουδαία λιχουδιά.
Για άλλη ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑ ganache ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ή σερβίρεται ζεστή συνοδευτικά.