Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ξεκινά ο βιολογικός της νότιας Μυτιλήνης!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος για την υπογραφή του προσυμβατικού ελέγχου
  • Οι εργασίες για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων θα ολοκληρωθούν σε 30 μήνες

Ένα βήμα πριν από την υπογραφή της σύμβασης για να ξεκινήσει η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών της νότιας Μυτιλήνης βρίσκεται η ΔΕΥΑΛ, αφού από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου στάλθηκε ο φάκελος τον προηγούμενο μήνα. Ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2019, που όμως έχει περάσει “από σαράντα κύματα” και αναμένεται να πάρει, επιτέλους, “σάρκα και οστά” για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 

Όπως προαναγγέλθηκε από τον Δήμαρχο, Στρατή Κύτελη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Γιώργο Φλώρο, οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο, μόλις ο εργολάβος προσκομίσει τα τελευταία δικαιολογητικά και η Μονάδα αναμένεται να παραδοθεί σε 30 μήνες.

Υπό κανονικές συνθήκες, κι αν το έργο δεν είχε μπλέξει στις προσφυγές, η κατασκευή της Μονάδας στην τοποθεσία “Κουτσουκίδι”, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια, αφού ο διαγωνισμός διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν πολλά εμπόδια στην εξέλιξη των σταδίων της δημοπράτησης, που καθυστέρησαν σημαντικά τις διαδικασίες και την εκτέλεση του έργου.

 

Από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”

Η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα είναι 5 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” όπου εντάχθηκε τον Μάιο του 2019 από τον τότε Υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Στο ποσό αυτό όμως θα πρέπει άμεσα να προστεθούν άλλα 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί συνολικά το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της νότιας πόλης με την κατασκευή και των δικτύων.

Για την ώρα, το έργο θα ξεκινήσει με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, προϋπολογισμού 3.320.000 ευρώ και μαζί με την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς τα Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. 

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο. 

 

Τα δίκτυα

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ προσπαθεί να τρέξει τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση των δικτύων. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η επικαιροποίηση της μελέτης για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ΔΕΥΑΛ έχει ζητήσει επανειλημμένα την εξασφάλιση του ποσού των 9 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου, έτσι όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Αυτή είναι η ύστατη προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λέσβου προκειμένου να εκτελεστεί ενιαία και ολοκληρωμένα το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, μετά από τις τελευταίες δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την άμεση δρομολόγηση των ώριμων έργων περιβάλλοντος. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ επιδιώκει με κάθε τρόπο την ένταξη του συγκεκριμένου έργου καθώς και των υπόλοιπων τμημάτων της Μυτιλήνης, ώστε να κλείσει οριστικά τον φάκελο του βιολογικού καθαρισμού που παραμένει ανοιχτός εδώ και δύο 10ετίες.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «στείλαμε τον φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και από μέρα σε μέρα περιμένουμε να ανάψει “το πράσινο φως” για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα για να μην χάσουμε άλλο χρόνο. Παράλληλα, διεκδικούμε την επιπλέον χρηματοδότηση για τα δίκτυα, που θα μας επιτρέψει να εκτελέσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο, έτσι όπως θα έπρεπε να είχε προγραμματιστεί από την αρχή», σημείωσε ο ίδιος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img