Συγκρατημένα «χαμόγελα» για τη Βάστρια

Spread the love


  • Κατατίθεται και αίτημα προσωρινής διαταγής για να «σβήσουν οι μηχανές» στο εργοτάξιο της νέας δομής

Νωρίτερα μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της Περιφέρειας και των Κοινοτήτων Νέων Κυδωνιών και Κώμης εναντίον της ΤΕΡΝΑ, του Νότη Μηταράκη και του Ελληνικού Δημοσίου για την κατασκευή της νέας δομής στην περιοχή της Βάστριας. Ειδικότερα, η νέα ημερομηνία είναι σε ένα μήνα ακριβώς, την Παρασκευή 13 Μαΐου, τη στιγμή που προωθείται και η αίτηση προσωρινής διαταγής προκειμένου να μπει φρένο στην εξέλιξη εργασιών.

Αρχικά η αίτηση ορίστηκε να εκδικαστεί στις 10 Ιουνίου, ημερομηνία η οποία – όπως ήταν φυσικό – προβλημάτισε τους προσφεύγοντες, καθώς ήταν ιδιαίτερα «μακρινή». Όπως ανέφεραν, στους δύο μήνες που μεσολαβούσαν από την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων μέχρι την εκδίκασή της, ήδη το έργο θα είχε προχωρήσει σημαντικά και οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις θα ήταν μεγάλες. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε εξέταζαν και το ενδεχόμενο κατάθεσης αίτησης προσωρινής διαταγής, ούτως ώστε να μην γίνει καμιά εργασία μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Τυχαίο ή μη, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά από δύο μήνες «απραξίας» και ελάχιστων εργασιών από την ανάδοχο εταιρεία στο σημείο που τοποθετείται η νέα δομή στη Βάστρια, εντατικοποιεί τις εργασίες της λίγες μέρες μόλις μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, τα μηχανήματα πραγματοποιούν εργασίες επιπεδοποίησης στο ξέφωτο το οποίο «αγκαλιάζει» το δάσος της κεντρικής Λέσβου, αλλά και διάνοιξης κάποιων δρόμων που ενδεχομένως θα εξυπηρετήσουν την εξέλιξη των εργασιών. Και αυτό υπό τη συνεχή παρουσία αστυνομικών, που για λόγους ασφαλείας βρίσκονται αδιάκοπα στο σημείο με βάρδιες, για την αποφυγή απρόοπτων.

Η εντατικοποίηση αυτή προκάλεσε και την αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, που ζήτησε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να παγώσει κάθε ενέργεια στη Βάστρια μέχρι την εκδίκαση. Σε αυτό το πλαίσιο, η μετάθεση της ημερομηνίας αποτελεί για τους προσφεύγοντες μια ευχάριστη εξέλιξη, ενώ από μέρα σε μέρα θα υπάρξει απόφαση και για το αίτημα προσωρινής διαταγής, που αν γίνει αποδεκτό, τότε αναγκαστικά Υπουργείο και ανάδοχος θα πρέπει να… σβήσουν τις μηχανές και να περιμένουν την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, πριν συνεχίσουν τις εργασίες για την κατασκευή της νέας δομής, εφόσον βέβαια τους επιτραπεί κάτι τέτοιο.

Όλα αυτά βέβαια, ενώ όπως επισημάναμε και σε σχετικό σχόλιο, το κλίμα είναι βαρύ για την ψυχολογία αρκετών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που δεν αισιοδοξούν για την κατάληξη της αίτησης, που κατατέθηκε. Αίσθηση η οποία σε συνδυασμό με τις υπό εξέλιξη διώξεις και νομικές ενέργειες έπειτα από τα επεισόδια της 7ης Φεβρουαρίου στη Βάστρια, αλλά και την έναρξη εργασιών στην περιοχή διαμορφώνει μια εικόνα «νίκης» Υπουργείου και αναδόχου, η οποία βέβαια μένει να φανεί αν θα επικυρωθεί από το Δικαστήριο στις 13 Μαΐου, ή αν αντίθετα θα επιβεβαιωθεί η αισιόδοξη στάση των προσφευγόντων. 

Τα ασφαλιστικά μέτρα

Θυμίζουμε πως η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στηρίζεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου της νέας δομής, ενώ – σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτή –  η ανάδοχος εταιρεία αφενός δεν έχει καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Δασών Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφετέρου προέβη σε διάνοιξη του δρόμου στο σημείο χωρίς άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο δικογραφίας, που η υπηρεσία υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στο τέλος Ιανουαρίου. Διάνοιξη η οποία έχει ήδη διαταράξει το οικοσύστημα της περιοχής, αποτελώντας την πρώτη από μια σειρά ενεργειών και ανθρώπινων παρεμβάσεων, οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη διατάραξη των φυσικών δραστηριοτήτων στο σημείο. 

Πρόκειται, άλλωστε, για μια περιοχή με στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα, που όπως σημειώνουν οι κάτοικοι χαρακτηριστικά, αποτελεί ίσως τη δεύτερη χειρότερη δυνατή επιλογή περιοχής για ένα τέτοιο έργο, μετά από εκείνη του Κόλπου Καλλονής! 

Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Κοινότητες Νέων Κυδωνιών και Κώμης, πρακτικά ζητούν την παύση όλων των παρεμβάσεων και εργασιών κατασκευής της νέας δομής στην συγκεκριμένη περιοχή. Αλλά και ειδικότερα, να σταματήσουν οι εργασίες διάνοιξης δρόμων και αποψίλωσης και επιπλέον η ανάδοχος εταιρεία να υποβάλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο που υλοποιεί.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση