Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: «Μόνο στο κτήμα του Μαμώλη το πρόβλημα»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ανακοίνωση έδωσε στην δημοσιότητα, την Παρασκευή, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, μετά την αυτοψία που διενήργησε στις περιοχές από τον Ευεργέτουλα μέχρι και τα Λουτρά καταγράφοντας τα ποσοστά δακοπροσβολής και την καρπόπτωση, ύστερα από τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη. Ουσιαστικά, όπως ανακοινώνει η υπηρεσία, η αυτοψία που έγινε (και για την οποία έγραψαν τα Νέα της Λέσβου από το φύλλο τους την Παρασκευή) δεν διαφοροποιεί τα όσα ήδη έχει ισχυριστεί για μικρά ποσοστά καρπόπτωσης και δακοπροσβολής, με εξαίρεση περιοχές που έχουν κατά τόπους προβλήματα από το δάκο. 

Η υπηρεσία επισημαίνει το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από διάφορες ασθένειες, αλλά κυρίως από την ανομβρία, η οποία θα συνεχίσει να είναι απειλητική για την φετινή ελαιοπαραγωγή, καθώς όπως επισημαίνει δεν προβλέπονται βροχοπτώσεις για το επόμενο δεκαήμερο τουλάχιστον. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

«Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού  Συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου, κλιμάκιο της υπηρεσίας μας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου πραγματοποίησε επίσκεψη – αυτοψία σε περιοχές του ελαιώνα της Λέσβου. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε σε περιοχές  στη Μυτιλήνη – Λουτρά,  Ίππειος – Κάτω Τρίτος και Πολιχνίτο – Βασιλικά.

Από την αυτοψία προέκυψε ότι παραμένει σε ισχύ η εκτίμηση των Γεωπόνων – Τομεαρχών Δακοκτονίας  για καρπόπτωση  περίπου στο 5% της παραγωγής.  Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η εκτίμηση αφορά το μέσο όρο του συνόλου του λεσβιακού ελαιώνα.

Κατά την αυτοψία εντοπίστηκαν «εστιακές» περιοχές, δηλαδή ελαιοκτήματα με υψηλά ποσοστά δακοπροσβολής με συνδυασμό πρόσθετων παραγόντων που οδηγούν σε καρπόπτωση. Ενδεικτικά αναφέρονται οι «εστιακές περιοχές» Σύλακος, Νυφίδα, Σκαμνιούδι στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου, στη Μυτιλήνη και σε Ίππειος και Κάτω Τρίτος. Σημειώνουμε ότι οι «εστιακές περιοχές» λόγω ιδιαίτερων συνθηκών π.χ. γειτνίαση με άλλες καλλιέργειες, αρδευόμενες εκτάσεις, τοπικές κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν το δακοπληθυσμό και μια σειρά από άλλες ασθένειες. 

Αυτοψία έγινε και σε ελαιοκτήματα του Προέδρου της Κοινότητας Λουτρών, παρουσία του ίδιου του Προέδρου. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε καρπόπτωση σε σημαντικό βαθμό που οφείλεται στο δάκο, στον πυρηνοτρήτη, σε γλοιοσπόρια και σε μια σειρά από άλλα μυκητολογικά αίτια. Σε όμορες ιδιοκτησίες δεν ευρέθησαν τα ανωτέρω. Αξίζει να τονιστεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή οι εργασίες διαβροχής εκτελέστηκαν από Αρχιεργάτη που υποδείχθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λουτρών και οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία του ίδιου, καθώς και ελαιοπαραγωγών της περιοχής. Επίσης, στον Πρόεδρο της κοινότητας Λουτρών κ. Μαμώλη είχε συσταθεί από την Υπηρεσία μας να κάνει επιπλέον ψεκασμό με άλλα σκευάσματα για την κάλυψη των ελαιοκτημάτων του, καθότι είχε παρατηρηθεί από τους ελαιόκαρπους που είχε προσκομίσει στην Υπηρεσία μας πως έχει γλοιοσπόρια και άλλες ασθένειες. Με βάση και τις παλαιότερες αναφορές Τομεαρχών η περιοχή χαρακτηρίζεται «εστιακή» σε συγκεκριμένα ελαιοκτήματα και γι’ αυτό το λόγο έγινε και επιπλέον ψεκασμός στην ευρύτερη περιοχή των Λουτρών.

Επισημαίνουμε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, κατά τη διάρκεια της δακοκτονίας, πραγματοποιεί από τον Αύγουστο μηνιαίες προγραμματισμένες δειγματοληψίες και έκτακτες δειγματοληψίες σε περιοχές που υπάρχει υψηλός δακοπληθυσμός στους 15 Τομείς Δακοκτονίας που καλύπτουν όλο το λεσβιακό ελαιώνα. Με βάση τις δειγματοληψίες γίνονται οι εκτιμήσεις και εάν απαιτείται επιπλέον ψεκασμός.

Τέλος, τα ποσοστά δακοκτονίας που δόθηκαν στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου αφορούν την περίοδο της τελευταίας διαβροχής και είναι εκτιμήσεις των Γεωπόνων Τομεαρχών δακοκτονίας με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο. Υπάρχει δε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη συλλογή στοιχείων και την πληρέστερη αποτύπωση των αποτελεσμάτων, τα οποία και προσκομίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.  Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, η παρατεταμένη ανομβρία – που τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι αρχές Νοεμβρίου –  θα επηρεάσει δυσμενώς ακόμη περισσότερο την ελαιοπαραγωγή στο νησί μας και είναι το σημαντικότερο αίτιο της καρπόπτωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. 

spot_img

More articles

spot_img