Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Έφυγαν” Βάλεσης – Γιαννάκα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Την ανεξαρτητοποίησή τους από την παράταξη Κύτελη αποφάσισαν χθες ο Παναγιώτης Βάλεσης και η Εριφύλη Γιαννάκα, κατακεραυνώνοντας τον Δήμαρχο και το επιτελείο του για την στάση που κρατούν στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν διαχωρίσει εξ’ αρχής την θέση τους και ακολουθούσαν αυτόνομη πορεία, η οποία τους οδήγησε τελικά στην πόρτα της εξόδου από την πλειοψηφούσα παράταξη. Όπως τονίζουν στις ξεχωριστές επιστολές που έστειλαν στον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους συναδέλφους τους, η τελευταία αφορμή δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα που ο Στρατής Κύτελης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της νέας δομής στη Βάστρια, ζητώντας μάλιστα από τον αρμόδιο Υπουργό την επίσπευση των εργασιών.

Ο Π. Βάλεσης αναφέρει αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την επίσκεψη της Ευρωπαίας, Beate Gminder, όπου και της δηλώσατε ότι είστε αναφανδόν υπέρ της υπερδομής στη Βάστρια. Επίσης με επιστολή σας στον κ. Μηταράκη ζητάτε την επίσπευση έναρξης των εργασιών στη Βάστρια, για την κατασκευή της υπερδομής – ισλαμικού χωριού, παρά τη μείωση του πληθυσμού στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου και τις σχεδόν μηδενικές ροές τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα ζητάτε (για τα μάτια του κόσμου) να κλείσει η δομή (τάχα μου προσωρινή), όταν ο ίδιος ο Δήμος Μυτιλήνης εκπονεί μελέτες για έργα που γίνονται ήδη αξίας άνω των 6.500.000 ευρώ». Και συνεχίζει: «Και όλα αυτά όταν ακούσαμε τον κ. Πρωθυπουργό από την ΔΕΘ να δηλώνει ότι στα νησιά μας οι δομές θα είναι μόνιμες και γι’ αυτό μας έδωσε ως ανταπόδοση και το μειωμένο ΦΠΑ, ξεχνώντας όσα δήλωνε το 2017 από τη Χίο, ότι δηλαδή “τα νησιά μας δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμες αποθήκες ψυχών”».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος σημειώνει επίσης ότι η παράταξη της Δημοτικής Αρχής εξελέγη με ένα μεγάλο ποσοστό νίκης με διαφορετικές υποσχέσεις, όπως καμία νέα δομή και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών: «Γιατί άλλαξε αυτό;», διερωτάται ο ίδιος, τονίζοντας ότι υποχώρησε από την αρχική του θέση στη βάση της λογικής και της συναίνεσης στο μία μικρή δομή ελέγχου και ταυτοποίησης και όχι στη χορήγηση ασύλου στον τόπο μας: «Αποδείχθηκε περίτρανα όμως ότι άλλα είχατε στο μυαλό σας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι το Δεκέμβριο του 2019, ο “σκιώδης” ή κατ’ άλλους “ουσιώδης” Δήμαρχος (έτσι τουλάχιστον χαρακτηρίζεται στην μικρή μας κοινωνία), σε ραντεβού του με τον υπογράφοντα, ζήτησε εγώ και η Δημοτική Σύμβουλος Εριφύλη Γιαννάκα να ρίξουμε τους τόνους στο μεταναστευτικό, αλλιώς θα μας οδηγούσε στην αποστασιοποίηση ή ανεξαρτητοποίηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι τα είχε βρει ήδη με παράταξη της αντιπολίτευσης, που διακαώς επιθυμούσε τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή. Τελικά μπορεί να καμαρώνει, γιατί ο στόχος του επετεύχθη. Βέβαια δεν τελεσφόρησε ο γάμος. Αλλά γίνονται αυτά στα συνοικέσια. Βλέπεις εκτός από το restart υπάρχει και το delete (και ο νοών νοείτω)».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Π. Βάλεσης μιλά για αδιαφορία και απαξίωση εντός της παράταξης, χωρίς κανέναν σεβασμό στη διαφορετική άποψη που εκλαμβανόταν ως εχθρική: «Χαρακτηριστικό της ευαισθησίας σας και το πώς αντιλαμβάνεστε τη “Δημοκρατική και Συλλογική Λειτουργία” στην παράταξη είναι, ότι ευθύς αμέσως μετά το ΟΧΙ που είπαμε στη δημιουργία της Βάστριας μας αποκλείσατε (εμένα και τη Δημοτική Σύμβουλο Εριφύλη Γιαννάκα, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους μας που είπαν όχι) παντελώς από τις ενδοπαραταξιακές συνεδριάσεις αυτής».

Τέλος, ο ανεξάρτητος πλέον Δημοτικός Σύμβουλος αναφέρει: «Στους συναδέλφους μου, Δημοτικούς Συμβούλους, που έχουν τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς με εμένα, ασχέτως αν δεν τις δημοσιοποιούν, που προσπαθούν μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον να πετύχουν πράγματα, που σύρθηκαν ή παρασύρθηκαν, τους ζητώ να μην συνηγορήσουν στο έγκλημα που πάει να γίνει με τη δημιουργία της Βάστριας, αλλά και την παγίωση και γιγάντωση του Μαυροβουνίου. Γιατί έτσι το νησί μας, η Λέσβος, θα γίνει το μεγαλύτερο διακομιστικό/μεταναστευτικό κέντρο της Μεσογείου με ολέθριες συνέπειες».

 

Η επιστολή Γιαννάκα

Για τους ίδιους λόγους αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη με την οποία εξελέγη και η Εριφύλη Γιαννάκα, δηλώνοντας: «Από την αρχή της εκλογής μου δεν έκρυψα το έντονο ενδιαφέρον μου για τα δρώμενα στο Δήμο μας και κυρίως όσον αφορά τα θέματα του μεταναστευτικού πλαισίου, ενώ οι θέσεις μου σ’ αυτόν τον τομέα ήταν ξεκάθαρες, τις οποίες υποστήριξα, πολλές φορές σε αντίθεση με την πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής και με προσωπικό κόστος. Έκανα υπομονή πιστεύοντας ότι κάτι ίσως να άλλαζε λόγω γεγονότων και καταστάσεων, έχοντας την ελπίδα ότι κάποιοι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα δούνε πέρα από στενά κομματικά και προσωπικά οφέλη την καταστροφή και την απαξίωση που θέλουν να επιφέρουν εξωγενείς παράγοντες στο νησί για να το αποκαλούν πλέον για πάντα ως προσφυγονήσι. Όταν εκλέχτηκα είχα άλλα όνειρα για το Δήμο μας, άλλα εύκολα υλοποιήσιμα, άλλα όχι, σίγουρα όμως ποτέ δεν θεώρησα ότι θα συμμετέχω σε μία παράταξη που θα συναινέσει στην κατασκευή μίας αλλοεθνούς υπερπόλης – δομής μέσα στην καρδιά του νησιού που θα είναι και η ταφόπλακά του. Δύο χρόνια προσπάθησα (με τη στήριξη του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Βάλεση) με όλες μου τις δυνάμεις να ξεσηκώσω τα μέλη της παράταξής μου για αγώνες (είτε με διαμαρτυρίες, είτε με απεργίες, είτε με  κινητοποιήσεις) ενάντια στις υπάρχουσες δομές (Μόρια και μετέπειτα Μαυροβούνι), χωρίς όμως αντίκρισμα. Καταλαβαίνω ότι ως πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ροών που δυστυχώς κάποιοι θέλουν να διατηρούν, το μόνο που μπορεί να υπάρχει λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής μας θέσης είναι ένα μικρό Κέντρο (όχι δομή) καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών, χωρίς τη συμμετοχή των ΜΚΟ».

Εκτός όμως από το θέμα του μεταναστατευτικού, η κ. Γιαννάκα χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την λειτουργία της πλειοψηφούσας παράταξης αυτά τα δύο χρόνια: «Οι παραταξιακές συνεδριάσεις ελάχιστες, ενώ τα σοβαρά ζητήματα στο Δήμο μας πολλά και επείγοντα. Παράλληλα, όσοι από εμάς διαφωνούσαμε αντιμετωπιζόμασταν από εσάς και από την “ομάδα” σας με απαξίωση, ειρωνεία και εριστικότητα. Η άλλη άποψη ήταν απαγορευτική και εχθρική. Αν και δεν έχω εκλεγεί άλλη φορά Δημοτική Σύμβουλος, θεωρώ όμως ότι μία παράταξη λειτουργεί ως ομάδα, ενιαία, με σεβασμό στην άποψη, στη διαφορετικότητα, ακόμα και στην αντίθεση και στην άρνηση. Γιατί η φωνή μας, όχι η δική μας, αλλά η φωνή των δημοτών που μας εμπιστεύτηκε και μας ψήφισε θα πρέπει να ακούγεται, ακόμα και αν δεν είναι αρεστή σε εσάς και στο επιτελείο σας».

Και η Δημοτική Σύμβουλος καταλήγει: «Τέλος, μετά λύπης μου βλέπω ότι ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια συνεχίζονται στον ίδιο βαθμό όσα μας τσάκισαν από το 2015 και μετά, όπως η στασιμότητα σε έργα, οικονομία, ανάπτυξη, αύξηση εγκληματικότητας, τομείς που είχαμε υποσχεθεί στους δημότες ότι θα βοηθήσουμε στο βαθμό βέβαια που μας αναλογεί. Για όλα αυτά τα σημαντικά σας δηλώνω ότι αποχωρώ από την παράταξη της “Δύναμης ενότητας” και ανεξαρτητοποιούμαι. Θα συμμετέχω πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο ως ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος, προασπιζόμενη το όραμά μου για μια Αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, οραματική, έντιμη, υπέρ των πολιτών, για το καλό του τόπου μου και μόνο».

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img