Έργα αποστράγγισης των νερών της βροχής


Δεν έχουν τελειωμό οι διαμαρτυρίες πολιτών από την Πεδή Μανταμάδου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε κάθε κακοκαιρία, χωρίς να δίνεται λύση από τους αρμόδιους φορείς. Εκτός από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό των ποταμών και των ρεμάτων, οι κάτοικοι ζητούν την πολεοδόμηση και την χάραξη – κατασκευή οδικού δικτύου στον οικισμό, τονίζοντας ότι τα δύο αυτά θέματα αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ασφαλή διαμονή τους.

Με αφορμή τις πλημμύρες και το χθεσινό ρεπορτάζ των “Ν.τ.Λ.”, ο πολίτης, Γιάννης Πατανός, μας είπε ότι έχει στείλει κατ’ επανάληψη επιστολές στο Δήμο Δυτικής Λέσβου ζητώντας τις δικές του ενέργειες για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους. Η τελευταία επιστολή εστάλη τον προηγούμενο μήνα προς τον Δήμαρχο, Ταξιάρχη Βέρρο και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ακόμα μια φορά πλημμύρισε ο οικισμός της Πεδής  και τρέχαμε να βγάλουμε τα νερά από τα σπίτια μας. Ακόμα μια φορά, ο δρόμος που οδηγεί στην κατοικία μου, που έκτισα με νόμιμη άδεια, έγινε αδιάβατος εξ’ αιτίας των νερών της βροχής που δεν οδηγούνται στη θάλασσα, λόγω  μη κατασκευής έργων αποστράγγισης του οικισμού. Έτσι έχω το δικαίωμα, για άλλη μια φορά, να υποβάλλω το αίτημα μου, αν και γνωρίζω ότι και η επιστολή μου αυτή, θα ταξινομηθεί στο καλάθι των αχρήστων του Δήμου σας, όπως και οι προηγούμενες (17-2-2023, 24-3-2021 και άλλες απευθυνόμενες στον ενιαίο Δήμο Λέσβου) χωρίς την επιβαλλομένη απάντησή σας. Επαναλαμβάνω κύριε Δήμαρχε, την ανάγκη της πολεοδόμησης του οικισμού αυτού και της κατασκευής έργων αποστράγγισης των όμβριων υδάτων».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Πατανός τονίζει ότι είναι πολλοί οι λόγοι που συνηγορούν στην ικανοποίηση του αιτήματός του. «Αδυναμία πρόσβασης τον χειμώνα λόγω βροχόπτωσης  (τα νερά της βροχής κατακλύζουν τον οικισμό και δεν οδηγούνται στη θάλασσα λόγω μη ύπαρξης έργων αποστράγγισης). Αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι (δεν μπορεί να γίνει η πρόσβαση πυροσβεστικών και νοσοκομειακών οχημάτων στον οικισμό λόγω έλλειψης οδικού δικτύου). Τα γνωστά θανατηφόρα συμβάντα στους οικισμούς της Αττικής και όχι μόνο, είναι γεγονότα που συνηγορούν και επιβάλλουν την ταχύτερη διάνοιξη του οδικού δικτύου και την κατασκευή έργων αποστράγγισης  των όμβριων υδάτων», καταλήγει ο ίδιος.