Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Feeling blessed

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.
Υπό το άγχος της πανδημίας μεν, αλλά με μια νέα αισιοδοξία, απ’ αυτές που ο άνθρωπος ξέρει να έχει σαν άσο στο μανίκι του.
Κάτι νοσταλγώ, κάτι ανασκαλεύω από το παρελθόν των δικών μου σχολικών χρόνων.
Εκείνα τα χρόνια τα δικά μας, ο Σεπτέμβριος μας έβρισκε μέσα στις μπλε ποδιές. Όσο ήμασταν στο σχολειό οι ποδιές φτάνανε στο γόνατο κι όταν φεύγαμε η ζώνη στένευε για να ανασηκωθεί η ποδιά στη μέση και να φανεί το μπούτι.
Μεγάλη καταπίεση αυτή η ποδιά τότε.
Το σήμα, η κορδέλα, η σάκα, το λαστιχάκι που δέναμε τα βιβλία, η μπλε κόλλα που ντύναμε τα τετράδια, η κασετίνα. Θυμάμαι πως ένα από τα πιο αγαπημένα μου ήταν ο διαβήτης. Με μάγευε αυτό το όργανο. Είχα πάντα ένα διαβήτη μαζί μου. Και όχι μόνο για τη γεωμετρία. Ήθελα πάντα να σχεδιάζω κύκλους, μισοφέγγαρα, κύκλους χωριστούς ή τον ένα μέσα στον άλλον. Οι κύκλοι της ζωής μου μάλλον από κει ξεκίνησαν. Άνοιγαν-έκλειναν!
Ακόμα θυμάμαι εκείνες τις ενοχές της ηλικίας που νομίζω πως ακόμα και τώρα τις κουβαλάω μέσα μου έστω και αχνά, τα φλερτ, τους οδυνηρούς πλατωνικούς  έρωτες, που ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου, τις φάρσες από τα τηλέφωνα που κάναμε στα αγόρια που καρφωνόμασταν στις βόλτες, μόλις φεύγαν οι μανάδες μας από το σπίτι, το κρυφτό στα χαλάσματα της γειτονιάς,  τις λάσπες στις λακκούβες του χωματόδρομου που μας πιτσιλούσαν όταν βυθίζονταν μέσα οι ρόδες του ποδηλάτου μας, τα γλειφιτζούρια και τις καραμέλες βουτύρου με την αγελαδίτσα από το μπακάλικο του κυρίου Ανέστη.
Όλα παίξαν το ρόλο τους.
Και ενώ εκ των ύστερων έχει μείνει μια γλυκιά νοσταλγία για όλα αυτά και ευτυχώς που τα ζήσαμε και γεμίσαμε αναμνήσεις, όλα αυτά τελικά άφησαν εκείνο το αποτύπωμα που τόσο με βοήθησε να αναπτυχθώ σαν άτομο, να επιλέξω, να αποφασίσω και να πορευτώ στη μέχρι τώρα ζωή μου.



Κέικ με καρύδια

Εύκολο, νόστιμο και υπέροχο για τα απογέματα, με καφέ και τσάι.

Υλικά
225 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κυβάκια
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 φλιτζ. καρύδια, τριμμένα σε σκόνη
και μερικά ολόκληρα
4 αυγά
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε και το τριμμένο καρύδι. Ρίχνουμε έπειτα τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Μόλις ενσωματωθούν και γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα, σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 20 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και μπήγουμε  στην επιφάνειά του μπόλικα άσπαστα καρύδια.
Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4-5 ώρες τουλάχιστον ή αποβραδίς. Αυτό είναι απαραίτητο  ώστε να χάσει το μείγμα τον αέρα και να μην ξεχειλίσει από τη φόρμα όταν ψήνεται.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50-60 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί με ξυλάκι αφού περάσουν τα πρώτα 40 λεπτά. Αν βγει στεγνό, βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Τιπ
Αν θέλετε μπορείτε να το περιχύσετε με γλάσο σοκολάτας ακολουθώντας απλά τη συνταγή του απλού γκανάς.
Λιώνετε 100 γρ. σοκολάτα με 100 γρ. κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά και περιχύνετε το κέικ.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο‘’Πρόωρο διαζύγιο’’ Μουρατίδη-Παπάδου Γέρας!