Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Γλιτώνει η Αγιάσος λόγω μεταναστευτικού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

 

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ…

 

-Αναδιπλώνεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφήνοντας τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το μεταναστευτικό εκτός του “Καλλικράτη” της Αστυνομίας

-Λαϊκή συνέλευση με μαζική συμμετοχή προχθές, κατά την οποία οι κάτοικοι ζήτησαν σε υψηλούς τόνους την προστασία τους από τα σχεδόν καθημερινά φαινόμενα κλοπών και διαρρήξεων

 

Την ώρα που οι κάτοικοι της Αγιάσου συμμετέχοντας μαζικά το απόγευμα της Τετάρτης στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο του χωριού έδειχναν ότι δεν είναι διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να δεχθούν την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης έσπευδε να διαβεβαιώσει την Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου ότι η Λέσβος θα εξαιρεθεί από τον λεγόμενο “Καλλικράτη” που επίκειται να εφαρμοστεί στην Αστυνομία, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι εκπρόσωποι φορέων των οποίων αντιδρούν.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ενώ το Προεδρικό Διάταγμα για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις αστυνομικών υπηρεσιών έπρεπε να είχε δημοσιευθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο ώστε να εφαρμοστεί αμέσως μετά τις κρίσεις στην Αστυνομία τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι τώρα το όλο θέμα παραμένει σε επίπεδο σχεδιασμών και σχεδίων. Η Περιφερειάρχης επικοινώνησε χθες το πρωί με τον Γ. Γ., εκθέτοντάς του την κατάσταση και ζητώντας εξαίρεση λόγω μεταναστευτικού για τα νησιά του Β. Αιγαίου. Ο κ. Αναγνωστάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε τηλεφωνικά στην Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου ότι λόγω του μεταναστευτικού η Αγιάσος αλλά και γενικότερα η Λέσβος και άλλα νησιά που έχουν πρόβλημα με το μεταναστευτικό τίθενται εκτός των σχεδιασμών του Υπουργείου του για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις αστυνομικών υπηρεσιών, που αναμένεται να εφαρμοστούν σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Γ.Γ. ενημέρωσε επίσημα μετά την επικοινωνία του με την κ. Καλογήρου, τον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ο οποίος προχώρησε σε ανακοίνωση. Στις 15:12 χθες νωρίς το απόγευμα ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός ανακοίνωσε τα όσα του ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας και εγγράφως, τονίζοντας ότι «σχετικά με τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί περί περαιτέρω υποβάθμισης ή κατάργησης Αστυνομικών Τμημάτων της Λέσβου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έλαβε την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση ή κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων στη Λέσβο, καθώς και στα άλλα νησιά που σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης».

Η ανακοίνωση αυτή του Δημάρχου δεν είναι τυχαία και ούτε φαίνεται να έγινε στη λογική του “κατόπιν ενεργειών μου”! Το πιθανότερο είναι πως ο κ. Γαληνός με αυτήν την δήλωση θέλησε να απαντήσει έμμεσα σε όσους δημότες της Αγιάσου σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να του “χρεώσουν” την κατάργηση του εν λόγω Αστυνομικού Τμήματος! Γύρω από το συγκεκριμένο θέμα το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή της Αγιάσου, καθώς κάποιοι  κάτοικοι του χωριού εκτιμούν πως το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής ήταν χλιαρό για την αποτροπή της κατάργησης σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε ο Δήμος για να διασώσει την συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, καθώς επίσης και για την αποτροπή της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου.

Άλλωστε στις πρώτες επιστολές του δημάρχου μετά την παρουσίαση του σχεδίου τον περασμένο Νοέμβριο η Αγιάσος δεν αναφερόταν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αλληλογραφία από το γραφείο του πρωθυπουργού (όπως τουλάχιστον είχε αναφερθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), με την οποία ενημερωνόταν η Δημοτική Αρχή ότι το αίτημα του Δήμου για μη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου διαβιβάσθηκε αρμοδίως! Αυτό το δεδομένο, όπως φαίνεται, τροφοδότησε τις εκτιμήσεις κατοίκων της Αγιάσου ότι το Αστυνομικό Τμήμα του χωριού τους βρέθηκε σε ρόλο “Ιφιγένειας”  για να γλιτώσει το Πλωμάρι και η Καλλονή, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Δήμαρχο κ. Γαληνό για τους χειρισμούς του και τους χειρισμούς συνεργατών του.

Ωστόσο με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα κ. Αναγνωστάκη φαίνεται πως οι αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού μας βγαίνουν εκτός πλάνων συγχωνεύσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λόγω του μεταναστευτικού. Αυτό σημαίνει πως εκτός από την Αγιάσο, λογικά θα πρέπει να γλιτώνουν την υποβάθμισή τους σε Αστυνομικούς Σταθμούς και τα Αστυνομικά Τμήματα Άντισσας και Πολιχνίτου, η οποία προβλέπεται στους σχεδιασμούς.

 

Στη λαϊκή συνέλευση

 

Στη λαϊκή συνέλευση που έγινε προχθές το απόγευμα στην Αγιάσο εκτός από τους κατοίκους παρέστησαν και οι τρεις Βουλευτές του Νομού μας Γιώργος Πάλλης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Σταύρος Τάσσος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου και Αγιάσου Μανώλης Αρμενάκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Κουνιαρέλλης, το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού υπό τον πρόεδρο Μιχάλη Ευαγγελινό και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και Δημοτικός Σύμβουλος, Δημήτρης Αλεξίου.

Στη συνέλευση οι κάτοικοι δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέβασαν τους τόνους ζητώντας προστασία από τις κλοπές και διαρρήξεις που μαστίζουν το χωριό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Αλεξίου επεσήμανε  πως δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση στην Αγιάσο όταν ένα σημαντικό κομμάτι από την δύναμη του τμήματος αποσπάται για τις ανάγκες του μεταναστευτικού στο κέντρο κράτησης της Μόριας, ενώ πρότεινε στους δημότες να αποστείλουν εξώδικο στον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου θέτοντάς τον προ των ευθυνών του για την αποκατάσταση της τάξης στο χωριό.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο στις καταργήσεις  αστυνομικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας  και στα νησιά που έχουν πρόβλημα με το μεταναστευτικό. Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος  επεσήμανε στους κατοίκους ότι το πρόβλημα αστυνόμευσης στο χωριό τους οφείλεται στις επιλογές της κυβέρνησης, η οποία δείχνει να θέλει μια άλλη Αστυνομία που δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Όσο για τον κυβερνητικό Βουλευτή, Γιώργο Πάλλη υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου δεν έγινε από το Υπουργείο, αλλά η εισήγηση έφθασε στην Αθήνα από τη Λέσβο δηλώνοντας διατεθειμένος από την επόμενη κιόλας ημέρα της λαϊκής συνέλευσης να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιβάστηκαν αυτές οι προτάσεις στην Αθήνα.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, εκφράζοντας και τη δική του αγωνία για τις σχεδόν καθημερινές κλοπές και διαρρήξεις στην Αγιάσο, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες της Περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, που ξεκίνησαν από πέρυσι το χειμώνα όταν ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις αστυνομικών υπηρεσιών στο νησί μας, τόσο προκειμένου να αποτραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί και η ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου και κυρίως περιοχών, όπως η Αγιάσος, που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

Αποδυνάμωση αντί της ενίσχυσης;

 

Από τη δική του πλευρά ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κουνιαρέλλης μιλώντας με τους κατοίκους χαρακτήρισε αδιανόητο να μην έχουν διατεθεί μέχρι τώρα από το Κράτος κατ’ εξαίρεση για τη Λέσβο 100 αστυνομικοί ως έκτακτη δύναμη για την ενίσχυση των κατά τόπους υπηρεσιών στο νησί μας, από τη στιγμή που ένα σημαντικό κομμάτι της αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στη Λέσβο είναι επιφορτισμένο με το μεταναστευτικό.

Η λαϊκή συνέλευση της Αγιάσου έλαβε απόφαση να εκφραστεί η διαμαρτυρία στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου και να προγραμματιστεί μετάβαση αντιπροσωπείας μαζί με τους Βουλευτές, την Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο στην Αθήνα, μετά όμως τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη τα δεδομένα αλλάζουν, παρότι παραμένει το αίτημα της κοινωνίας του χωριού για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος λόγω των συνεχών κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img