Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κρίση “σκοτώνει” το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

 

 

-Το κόστος μετακινήσεων, οι επιλογές σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και οι χαμηλές επιδόσεις έπαιξαν το ρόλο τους

– Αρνητικό “ρεκόρ” για το Τμήμα Γεωγραφίας

 

Με μόνη ηχηρή εξαίρεση το Τμήμα Επιστήμης τροφίμων και διατροφής της Λήμνου όπου οι βάσεις ανέβηκαν κατά 1.950 μόρια (από 11.206 το 2015 στα 13.156 το 2016), στα τμήματα της Μυτιλήνης οι βάσεις σημείωσαν… ελεύθερη πτώση ή κρατήθηκαν περίπου στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη ο τελευταίος εισακτέος έγραψε κάτω από τη βάση, μόλις 5,9 μέσο όρο και αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο βαθμό ρεκόρ ανά την Ελλάδα!

“Γύρισαν την πλάτη” στα περιφερειακά Πανεπιστήμια οι υποψήφιοι λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξαιτίας του κόστους των μετακινήσεων, προτίμησαν σχολές που έχουν προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως είναι ο τομέας τροφίμων και οι κοινωνικές επιστήμες. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από  τα επίσημα στοιχεία για το πού κινήθηκαν οι βάσεις στις φετινές πανελλήνιες στο  Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Φυσικά το ρόλο  του έπαιξε και το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών φέτος δεν ήταν καλές στις πανελλήνιες και κινήθηκαν σε μέτριες και χαμηλές βαθμολογίες.

Ειδικότερα στα 1.700 περίπου μόρια υποχώρησε η βάση στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στα 1.000 περίπου μόρια στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στα 1.200 υποχώρησε στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας. Μικρή αύξηση σημείωσε η βάση στο Τμήμα Κοινωνιολογίας όπου αυξήθηκαν και οι εισακτέοι, ενώ ανάλογη αύξηση καταγράφεται και στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Το Τμήμα Επιστήμης τροφίμων και διατροφής της Λήμνου είναι το μόνο τμήμα όπου η βάση ανέβηκε και αποτελεί μάλιστα το τμήμα με την “υψηλότερη” βάση από όλα τα τμήματα του  Πανεπιστημίου ανά το Αιγαίο.

Στα άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου, θεαματική πτώση παρουσιάζει το Παιδαγωγικό της Ρόδου, όπως και όλες οι παιδαγωγικές σχολές, όπου η βάση υποχώρησε κατά 3.000 μόρια και ο τελευταίος εισακτέος… έγραψε  κάτω από τη βάση 9,8, αλλά και το αντίστοιχο Τμήμα Επιστημών προσχολικής αγωγής όπου υποχώρησε 3.500 μόρια.

«Ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι οι υποψήφιοι γενικά δεν επέλεξαν φέτος περιφερειακά πανεπιστήμια, λόγω της κρίσης, καθώς τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα για τα νοικοκυριά. Στη Λέσβο αρκετοί υποψήφιοι επέλεξαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ακριβώς για ν’ αποφύγουν τα έξοδα για σπουδές εκτός νησιού. Από την άλλη μεριά είναι σαφές ότι προτιμήθηκαν οι κοινωνικές σχολές λόγω του προσφυγικού που δημιουργεί θέσεις εργασίας», δήλωσε μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς.

Πελ.Γ.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ