Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

“Λεφτά υπάρχουν” για τους αιρετούς!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει η Ντίνα Βερβέρη

 

ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΕΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

-Μισθός 1.300 ευρώ σε όλους τους Αντιδημάρχους και 40 ευρώ για κάθε Δημοτικό Σύμβουλο που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

-Έντονες αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει αύξηση των αντιμισθιών και των αποζημιώσεων, την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν “πιάσει πάτο”!

 

Στο στάδιο της τελικής διαβούλευσης βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που επαναφέρει την καταβολή αντιμισθιών σε όλους τους Αντιδημάρχους, καθώς και αποζημίωση σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για τη συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια. “Τα Νέα της Λέσβου” είχαν αποκαλύψει τις παραπάνω προθέσεις του Υπουργείου, μετά από την συνάντηση που είχε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με αντιπροσωπεία Δημάρχων τον προηγούμενο μήνα, κι όπως όλα δείχνουν, οι δυο πλευρές “τα βρήκαν” και κανείς αιρετός δεν θα είναι δυσαρεστημένος από δω και πέρα. Όλες οι αντιμισθίες και οι αποζημιώσεις θα βγαίνουν από το ταμείο του Δήμου, ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν “πιάσει πάτο”.

 

42 ευρώ ανά συνεδρίαση

 

Το ποσό της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για την συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση, έως 4 συνεδριάσεις τον μήνα, ορίζεται βάσει της σχετικής διάταξης στο ποσοστό του 1% επί της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων που ανέρχεται στα 4.200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αποζημίωση για κάθε Δημοτικό Σύμβουλο θα είναι 42 ευρώ, πλην των Αντιδημάρχων και των Προέδρων των Νομικών Προσώπων που λαμβάνουν αντιμισθίες. Στα ίδια επίπεδα κυμαινόταν η αποζημίωση των Δημοτικών Συμβούλων και για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του “Καλλικράτη”, αλλά το 2012 κόπηκαν όλα “μαχαίρι”, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

Μισθός σε όλους!

 

Θυμίζουμε ότι αρχικά, όταν τέθηκε προς διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, προέβλεπε μειώσεις στους μισθούς των Αντιδημάρχων και οι Δήμαρχοι αντέδρασαν έντονα και πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο. Το επίμαχο άρθρο επαναδιατυπώθηκε, κατόπιν παρέμβασης της ΚΕΔΕ, κι όχι απλά δεν προβλέπει μειώσεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο, την καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους Αντιδημάρχους, καθώς και αποζημίωση στους Δημοτικούς Συμβούλους.

Στο Δήμο Λέσβου, από τους 13 Αντιδημάρχους, δικαιούνται σήμερα αντιμισθία οι 8, και όταν ο Σπύρος Γαληνός όρισε πριν 2 χρόνια τους συνεργάτες του, ανακοίνωσε παράλληλα ποιοι θα λαμβάνουν μισθό και ποιοι όχι. Οι μηνιαίες αποδοχές του Δημάρχου ανέρχονται στα 2.600 ευρώ και οι 8 Αντιδήμαρχοι που λαμβάνουν το 50% αυτού του ποσού, δηλαδή, 1.300 ευρώ, είναι ο Κώστας Κατσαρός, ο Στρατής Τζιμής, η Αναστασία Αντωνέλη, ο Παναγιώτης Τσουπής, ο Ταξιάρχης Βέρρος, η Αθηνά Ιωσηφέλλη, ο Νίκος Ψωμάς και ο Μανώλης Αρμενάκας.

 

Από το ταμείο του Δήμου

 

Με βάση τα νέα δεδομένα, έτσι όπως διαμορφώνονται στο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή, από την επόμενη χρονιά, θα δικαιούνται αντιμισθία όλοι οι Αντιδήμαρχοι και το συνολικό ποσό που θα προκύψει, θα καταβάλλεται από τους πόρους του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει τα εξής: «Οι Δήμαρχοι, το σύνολο των Αντιδημάρχων και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από τον Δήμο. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και μέχρι 4 συνεδριάσεις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του Δημάρχου για κάθε συνεδρίαση, και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ».

Με άλλα λόγια, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα μπορούν να λάβουν αντιμισθία και οι Αντιδήμαρχοι, Νίκος Καρασάββας, Γιώργος Κατζανός, Κώστας Αστυρακάκης, Στέφανος Αποστόλου και Μιχάλης Ρούσσης.

 

Φωτο αρχείου Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ Ο ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

 

«Προκλητική η ρύθμιση του Υπ.Εσ.»

 

Με ανοιχτή επιστολή του χθες προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Ψάνη, ο επικεφαλής της παράταξης “Ο Άλλος δρόμος”, Στράτος Γεωργούλας, δηλώνει ότι εφόσον ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση, ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αποζημίωση, όπως έχει πράξει ήδη για την συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ: «Σε μια εποχή που οι εφαρμοσμένες μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, σε μια εποχή που έχουν καταστρατηγηθεί ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, σε μια εποχή που η ανεργία και η μετανάστευση νέων επιστημόνων αυξάνεται και ταυτόχρονα μειώνονται μισθοί και συντάξεις (όπως και στο δικό μου εργασιακό κλάδο), θεωρώ πρόκληση η πολιτεία να θεσμοθετεί μια τέτοια αποζημίωση. Πολύ δε περισσότερο που η συγκεκριμένη δαπάνη θα προέλθει από το ταμείο του Δήμου, ενός Δήμου που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα τόσο από την εφαρμογή αντισυνταγματικών μνημονιακών πολιτικών (άρση νησιωτικότητας), όσο και του προβληματικού νόμου του “Καλλικράτη” και των απάνθρωπων πολιτικών της ΕΕ για το προσφυγικό».

Ο επικεφαλής του “Άλλου δρόμου” καλεί μάλιστα όλους τους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο να πράξουν το ίδιο. «Επιπλέον σας καλώ να σκεφτείτε μήπως αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει αντικείμενο συλλογικής αντίδρασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο μια κοινή στάση των αυτοδιοικητικών ενάντια στις πολιτικές που στρέφονται κατά των δημοτών μας».

Ν.Β.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img