Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λεσβιακή χρηματοδότηση για το ισραηλινό φάρμακο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, η ΕLPΕΝ, πίσω από την οποία βρίσκονται οι Μυτιληνιοί επιχειρηματίες Θεόδωρος και Παναγιώτης Τρύφων, που κατά την μέχρι τώρα διαδρομή τους έχουν διακριθεί για την προσφορά στον τόπο τους αλλά και στη χώρα, συμμετέχει ενεργά στην χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης της κλινικής μελέτης που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές και έχει στόχο τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας φαρμάκου, που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ για την θεραπεία έναντι του κορονοϊού. 

Με αυτό τον τρόπο η ΕΛΠΕΝ συμμετέχει σε ρόλο πρωταγωνιστή στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στηρίζοντας ενεργά τη διεξαγωγή της κλινικής έρευνας για εισπνεόμενη θεραπεία που βασίζεται στη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes). Με τη βοήθεια των εξωσωμάτων, ειδικές πρωτεΐνες μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στόχος της κλινικής μελέτης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χορήγησης φαρμάκου με τη χρήση της τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes) και θα υλοποιηθεί κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων, σε κορυφαία νοσοκομεία της χώρας μας με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων. Χορηγός της κλινικής μελέτης είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Το πρωτοποριακό αυτό φάρμακο λαμβάνεται με εισπνεόμενο τρόπο, χαρίζοντας το πλεονέκτημα της απευθείας πρόσβασης στους πνεύμονες σε σχέση με άλλους τρόπους χορήγησης. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η συγκεκριμένη εισπνεόμενη θεραπεία φαίνεται πολλά υποσχόμενη για ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη Covid-19.

Η εν λόγω θεραπεία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά στην έρευνα που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προσθήκη μιας νέας, καινοτόμου θεραπευτικής επιλογής στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συμμετοχή της ΕLPΕΝ στην προσπάθεια για το ισραηλινό φάρμακο, που εκτιμάται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αποτελέσει σύντομα την θεραπεία κατά του Covid-19 και δοκιμάζεται και στη χώρα μας σε δύο νοσοκομεία, περιορίζεται στο χρηματοδοτικό και όχι σε επιστημονικό σκέλος. Αξίζει ωστόσο, με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι από το 1996 η ΕLPΕΝ έχει ιδρύσει Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό και Πειραματικό Κέντρο, που είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Με το νέο Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας που κατασκευάζεται στα Σπάτα Αττικής, η εταιρεία συνεχίζει να παρέχει τα μέσα και το πεδίο δράσης, στηρίζοντας με συνέπεια την ερευνητική κοινότητα και το έργο της.

 

Το Ερευνητικό-Πειραματικό Κέντρο της ELPEN

Η ισχυρή θέληση της εταιρείας να διακριθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά και να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην εκπαίδευση και ομαλή ενσωμάτωση των νέων επιστημόνων της χώρας, οδήγησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου και, μοναδικού προερχόμενου από τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, εργαστηρίου Πειραματικής – Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας. 

Για περισσότερα από 21 χρόνια, η ELPEN προσφέρει την χρήση των εγκαταστάσεων του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου ELPEN σε Έλληνες ιατρούς και επιστήμονες βιοϊατρικών επιστημών (ιατροί από δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, σχολές φαρμακευτικής, βιολογίας, κτηνιατρικής, χημείας, διατροφής, Πολυτεχνεία, κ.λπ.) που επιθυμούν να συνεχίσουν την ερευνητική τους προσπάθεια.

Καθώς το Κέντρο συμμετέχει ενεργά (τόσο επιστημονικά όσο και υλικοτεχνικά) στο επιστημονικό έργο που υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του, διατηρεί τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πρώτο το αποτέλεσμα της έρευνας. Επίσης υλοποιούνται και δικές του ερευνητικές ιδέες.

 

Σε αριθμητικά μεγέθη

  • Περισσότερα από 900 ελληνικά και διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία συνοδεύτηκαν από πρακτική άσκηση, 350 ερευνητικά πρωτόκολλα, πολλά από τα οποία αποτελούν διδακτορικές διατριβές ή μεταπτυχιακά σε τομείς όπως η καρδιολογία, η γενική χειρουργική, φαρμακολογία, γαστρεντερολογία, εντατικολογία, ορθοπαιδική, λοιμωξιολογία κ.ά.
  • Περισσότερες από 300 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
  • Περισσότερα από 200 βραβεία από ελληνικούς και ξένους επιστημονικούς φορείς για τις υπηρεσίες και την ποιότητα του έργου του κέντρου.
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια πειραματικής βιοϊατρικής έρευνας, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια αιμοδυναμικών μελετών, μικροχειρουργικής και πειραματικής φυσιολογίας.
  • Δύο (2) αίθουσες συνεδριάσεων 80 και 20 ατόμων αντίστοιχα για τη διεξαγωγή συνεδρίων και διασκέψεων με όλα τα οπτικοακουστικά μέσα.

Οι δραστηριότητες του τμήματος περιλαμβάνουν συνεργασία με Ελληνικές Πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, κλινικές και εργαστήρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και του ιδιωτικού νοσηλευτικού τομέα. Ομοίως και με κλινικές και εργαστήρια του εξωτερικού, μέσω του Προγράμματος των Υποτροφιών. 

  • Προκλινική (in vivo) δοκιμή μορίων ιδιοκτησίας της ELPEN.
  • Εκπαίδευση Ελλήνων ιατρών αλλά και άλλων επιστημόνων σε τεχνικές και δεξιότητες αιχμής σχετικές με την ειδικότητά τους. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε συνεργασία με ελληνικά και διεθνώς καταξιωμένα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Φορείς και Επιστημονικές Εταιρείες.
  • Συνέδρια και συναντήσεις και επισκέψεις εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.

 

56 χρόνια τώρα

Η ELPEN εδώ και 56 χρόνια παράγει φάρμακα υψηλής ποιότητας και είναι διαχρονικά προσηλωμένη στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Επενδύει σταθερά περισσότερο από το 10% του ετήσιου τζίρου της σε ερευνητικά προγράμματα. 

 

spot_img

More articles