Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με πρώτη ύλη το κουκούτσι ελιάς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Η σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού νησιωτικού πάγκου ήταν μόνο η αρχή για τους δύο παιδικούς φίλους

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό του έντονου τοπικού στοιχείου της το όνομα της ομάδας Koukos de lab, που το τελευταίο διάστημα έχει εντυπωσιάσει με την καινοτόμα δουλειά της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εμπνευσμένο από το βουνό Κούκος, πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το Μεγαλοχώρι, τόπος δράσης και αναφοράς για την Ειρήνη Μουτσογιάννη και τον Χρήστο Βερβέρη, είναι η «ομπρέλα» των καινοτόμων δημιουργιών και πειραματισμών τους, πρώτο αποτέλεσμα των οποίων είναι ο παραδοσιακός νησιωτικός πάγκος, τον οποίο έφτιαξαν με σύγχρονο σχεδιασμό χρησιμοποιώντας ως υλικό μεταξύ άλλων κουκούτσι ελιάς

«Η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον», δηλώνουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» εντάσσοντας τη δραστηριότητά τους στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος δημιουργίας νέων βιώσιμων υλικών, που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός συνολικά βιώσιμου μέλλοντος. «Πρέπει να περάσουμε σε μια εποχή, όπου θα ζούμε με περισσότερη ευσυνειδησία για μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μεγάλα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα», αναφέρουν. 

Προϊόν αυτής της προσέγγισης ήταν το νέο υλικό koukoutsi eco-material. Η πρώτη τους ύλη είναι ένα βιοαπόβλητο που παράγεται από την ελαιουργική διαδικασία, που αποτελεί μια από τις βασικές βιομηχανίες της Λέσβου. Η Ειρήνη και ο Χρήστος, μέσα από μια σειρά πειραμάτων και προσμίξεων κατέληξαν στην νέα οικολογική μοριοσανίδα, δίνοντας έτσι ένα νέο κύκλο ζωής στο κουκούτσι. Από αυτό προέκυψε και μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού νησιωτικού πάγκου, που είχε εκλείψει. «Ο νησιώτικος αυτός πάγκος είχε μια λιτή αυθεντική γραμμή, η οποία όσα χρόνια κι αν πέρασαν, με όσες προσθήκες διακοσμητικών στοιχείων και αν έγιναν, κατάφερε να κρατηθεί μέχρι σήμερα. Σε αυτή του την πορεία ήρθαμε να δώσουμε συνέχεια και να τον επαναφέρουμε στην καθημερινότητά μας», υπογραμμίζουν.

 

Αναγνώριση

Η δουλειά του Koukos de lab δεν έμεινε απαρατήρητη. Το καλοκαίρι, που μας πέρασε, συμμετείχαν στην έκθεση της Biennale του Λονδίνου, έχοντας επιλεχθεί μεταξύ χιλιάδων ομάδων και έργων από όλο τον κόσμο. «Δεν περιμέναμε να μας επιλέξουν, ήταν όμως κάτι ιδιαίτερα τιμητικό. Ήταν σαν κάτι να μας έλεγε “ναι, προχωρήστε”» δηλώνουν, σημειώνοντας πως πάντα πίστευαν στο προϊόν και την ιδέα τους, αλλά η αναγνώριση αυτή ήταν σημαντική για να τους δώσει ώθηση και για τη συνέχεια. 

Επίσης τιμητική ήταν για εκείνους η επιλογή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συμπεριλάβει το παγκάκι στο περίπτερό της στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Μας ενημέρωσαν ότι δεν θα γινόταν φέτος έκθεση λεσβιακών προϊόντων και πως θα έκαναν έναν πιο λιτό σχεδιασμό περιπτέρου. Και από εκεί δεχθήκαμε πολλά μηνύματα και υπήρξε ανταπόκριση από κόσμο, που ήθελε να μάθει περισσότερα γι’ αυτό», δηλώνουν στα «ΝΕΑ της Λέσβου».

 

Χρηστικό αντικείμενο

Μπορεί η συμμετοχή στη Biennale του Λονδίνου και στη ΔΕΘ να προσδίδει στο παγκάκι εκθεσιακά χαρακτηριστικά, η Ειρήνη και ο Χρήστος ωστόσο διευκρινίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι χρηστικά. Επομένως, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα τους και να παραγγείλει ένα προϊόν, ως έχει ή κάνοντας και δικές του επιλογές ως προς το υλικό.

Η ομάδα συνεχίζει να πειραματίζεται με σχήματα και υλικά

Το παραδοσιακό παγκάκι, βέβαια, δεν είναι το μόνο προϊόν της δημιουργικής ομάδας του Koukos de lab. Ήδη κάνουν δοκιμές για μικρά πλακίδια κατασκευασμένα με κουκούτσι ελιάς, τα οποία βελτιστοποιούν αυτό το διάστημα, ενώ ταυτόχρονα με την τελειοποίηση των ως τώρα προϊόντων τους εξερευνούν και άλλες επιλογές. «Γενικά πειραματιζόμαστε και σε σχέδια και σε διαφορετικά υλικά, που βρίσκουμε σε αφθονία στη Λέσβο, όπως για παράδειγμα την πευκοβελόνα», αποκαλύπτουν.

 

Η Ειρήνη Μουτσογιάννη και ο Χρήστος Βερβέρης

Παιδικοί φίλοι

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία αυτή αναπτύχθηκε ανάμεσα σε δύο καλούς παιδικούς φίλους. Η Ειρήνη έχει καταγωγή από το Μεγαλοχώρι και περνούσε τα καλοκαίρια της εκεί, ενώ ο Χρήστος μεγάλωσε στο χωριό. Οι δυο τους προέρχονται από διαφορετικά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά περιβάλλοντα, με την Ειρήνη να έχει σπουδάσει Οικονομικά με ειδίκευση στο Marketing και τη Βιωσιμότητα και τον Χρήστο Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων με μετεκπαίδευση στον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων στην Αγγλία. «Η ιδέα προέκυψε από διάφορες συζητήσεις, που κάναμε κατά καιρούς. Ήταν σαν το ένα να έφερε το άλλο…», τονίζουν.

Αυτό το διάστημα ο Χρήστος βρίσκεται στη Λέσβο και η Ειρήνη στην Αθήνα, συνεργάζονται όμως συνδυάζοντας δουλειά από απόσταση, αλλά και βρισκόμενοι κατά καιρούς στο Μεγαλοχώρι. «Δουλεύουμε με το μοντέλο της νέας εποχής, αυτό που έφερε μαζί του ο COVID-19» σημειώνουν, υποστηρίζοντας πως η περίοδος της πανδημίας όχι μόνο δεν έβαλε φρένο στα σχέδιά τους, αλλά είναι αυτή που αποτέλεσε έναυσμα γι’ αυτή. «Εμάς μας βοήθησε η πανδημία. Ήταν μια περίοδος που είχαμε περισσότερο χρόνο να σχεδιάσουμε και να σκεφτούμε πιο καθαρά», επισημαίνουν.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους στο www.koukosdelab.com 

Οι φωτογραφίες είναι του Mike Aikaterinis

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img