Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Νέες απάτες με το Market Pass


  • Αυτή τη φορά στοχεύουν σε ανυποψίαστα νοικοκυριά που περιμένουν το κουπόνι επιδότησης για την αγορά των τροφίμων
  • Πώς περιγράφει την εμπειρία του επαγγελματίας της Μυτιλήνης με τον οποίο επικοινώνησαν οι άγνωστοι με στόχο να του αποσπάσουν χρήματα από την τράπεζα

Απροστάτευτη συνεχίζει να παραμένει η τοπική κοινωνία και αυτό ισχύει και πανελλαδικά απέναντι στους επιτήδειους, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αφαιρέσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες, που είτε περιμένουν δέματα ή κάποια οικονομική εξέλιξη και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα τους καλέσει κάποιος στο τηλέφωνο για να τους πει ότι θα πάρουν τα χρήματά τους. 

Μέχρι να προλάβει να καταλάβει η κοινωνία τη μεθοδολογία με την οποία λειτουργούν οι επιτήδειοι ο τρόπος προσέγγισης για τις απάτες αλλάζει και πάντα αυτά τα άγνωστα άτομα στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ή πίσω από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εφευρίσκουν κάθε φορά όλο και πιο πειστικούς τρόπους για να επιτύχουν το στόχο τους. Μέχρι τώρα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών και επαγγελματιών στη Λέσβο που έχουν πέσει θύματα απάτης, καταφέρνοντας οι άγνωστοι να τους αποσπάσουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ή και να καταθέσουν χρήματα στην τράπεζα, καθώς σε μία μόνο περίπτωση, όπως έχουμε ξαναγράψει, η κόρη τραπεζικού στελέχους κατέθεσε 5.000 ευρώ τα οποία έκαναν φτερά!

Έχετε Market Pass! 

Η νέα μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι απατεώνες αυτή τη φορά φέρνει στο προσκήνιο το Market Pass, δηλαδή το κουπόνι για τα ψώνια του κάθε νοικοκυριού που επιδοτεί το Κράτος. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων για την πληρωμή του κουπονιού των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έληγε στις 8 Ιανουαρίου, ενώ η ισχύς της ηλεκτρονικής κάρτας για όλους διαρκεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου

Σε αυτές τις ημερομηνίες ποντάρουν οι επιτήδειοι γνωρίζοντας ότι από την τηλεόραση ή από τις εφημερίδες έχουν ενημερωθεί οι καταναλωτές, οπότε επικοινωνούν με ανυποψίαστους πολίτες δηλώνοντας ότι έχουν εγκριθεί 200 ευρώ για να πιστωθούν στο λογαριασμό τους. Οι επιτήδειοι ζητούν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών δικαιούχων για να τους γίνει η πίστωση του ποσού και επί της ουσίας επιχειρούν να τους βάλουν μέσα στο λογαριασμό τους, καλώντας τους να πληκτρολογήσουν έναν κωδικό αποδοχής που στην ουσία δεν είναι κωδικός αποδοχής, αλλά είναι ένα ποσό το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού μεταφέρεται κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό των απατεώνων.  

Μπαίνουν ηλεκτρονικά στον τραπεζικό σας λογαριασμό και αν σας ζητήσουν για παράδειγμα να πληκτρολογήσετε τον κωδικό 1-8-4-5 ουσιαστικά σας βάζουν να τους μεταφέρετε 1.845 ευρώ! Τα τηλεφωνήματα που προφανώς γίνονται πανελλαδικά, στη Λέσβο αυτό το διάστημα είναι αρκετά και μάλιστα γνωστός επαγγελματίας της περιοχής μας είχε μια τέτοια επικοινωνία με άγνωστα άτομα που του είπαν ότι έχουν εγκριθεί τα 200 ευρώ για το Market Pass. 

Όπως μας είπε ο επαγγελματίας «επικοινώνησαν μαζί μου και μάλιστα με ύφος ότι καλούν από υπηρεσία Υπουργείου λέγοντας ότι έχει βγει το ποσό που δικαιούμαι για το Market Pass και είναι 200 ευρώ και ως εκ τούτου θα έπρεπε να τους δώσω τα στοιχεία του τραπεζικού μου λογαριασμού και να μπω μέσα στην τράπεζα ηλεκτρονικά από το κομπιούτερ για να κάνουμε τη διαδικασία και να αποδεχτώ το κουπόνι.  Γνωρίζω ότι τα χρήματα αυτά κατατίθενται απευθείας και δεν χρειάζεται η μεσολάβηση του δικαιούχου. Τους το είπα αυτό και μου απάντησαν ότι έχει αλλάξει ο τρόπος καταβολής και τα χρήματα πλέον θα κατατίθενται απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την Αθήνα. Επιφυλάχτηκα λέγοντάς τους ότι αυτό θα πρέπει να το διασταυρώσω με το λογιστή μου και να με καλέσουν λίγη ώρα αργότερα, όμως δεν κρατήθηκαν «τα παιδιά» και άρχισαν να επιδίδονται σε ύβρεις και μου έκλεισαν το τηλέφωνο», είπε ο καταγγέλλων.

Ο επαγγελματίας δεν έκανε κάποια μήνυση, δεν έχει και νόημα άλλωστε, κράτησε όμως το κινητό τηλέφωνο από το οποίο τον είχαν καλέσει και αυτό ήταν ένα δεδομένο, δηλαδή η κλήση από κινητό τηλέφωνο τον υποψίασε ώστε να μην ενδώσει στις υποδείξεις των αγνώστων που τον καλούσαν. Σύμφωνα με τον επαγγελματία το τηλέφωνο που τον κάλεσε είναι το 6948811835 και όπως μας είπε: «Σας δίνω το τηλέφωνο για να το δημοσιεύσετε και να ενημερωθεί ο κόσμος, αν και θεωρώ ότι κάθε μέρα αλλάζουν κάρτες και αριθμούς για να μην δίνουν στόχο και να μην μπορέσουν ποτέ να συλληφθούν, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει νόημα, αλλά αν ενδιαφέρει ενδεχομένως την αστυνομία εγώ θέτω τον τηλεφωνικό αριθμό που με κάλεσε στη διάθεσή σας».

Το ίδιο και η αστυνομία

Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου με τον οποίο μίλησαν χθες τα Νέα της Λέσβου, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για κάρτες sim που έχουν εκδοθεί σε ονόματα αλλοδαπών και χρησιμοποιούνται από Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι τις εναλλάσσουν συνεχώς στα τηλέφωνα για να μην μπορούν να εντοπιστούν. Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες καθώς οι απατεώνες που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο είναι επαγγελματίες και φαίνεται πως γνωρίζουν και καλά την ψυχολογία των πολιτών, ανάλογα κάθε φορά με την μεθοδολογία της απάτης που κάνουν, ώστε να μπορούν να τους πείσουν για να τους αποσπάσουν χρήματα μέσω καταθέσεων ή και τα προσωπικά τους στοιχεία και τους δήθεν κωδικούς για να γίνει η μεταφορά των χρημάτων στους δικούς τους λογαριασμούς από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Πάντως όλη αυτή η ιστορία με τις απάτες και στον τόπο μας τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα καθώς μέσα σε λίγα χρόνια έχει πάρει πραγματικά εφιαλτικές διαστάσεις και ολοένα πληθαίνουν τα θύματα. Υπ’ αυτήν την έννοια απαιτείται προσοχή από τους πολίτες αλλά απαιτούνται και μέτρα από την πολιτεία και εν προκειμένω από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ώστε να λειτουργήσει ένας μηχανισμός, που θα μπορεί να εντοπίζει και να παρεμβαίνει άμεσα συλλαμβάνοντας τους επιτήδειους από όπου κι αν επικοινωνούν. Και αυτή η ευκολία στην αστυνομία, να μπορεί να εντοπίζει δράστες μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, της παρέχεται αν ο μηχανισμός της κινηθεί γρήγορα, συνήθως όμως δεν ασχολείται.

Για παράδειγμα το τηλέφωνο που κάλεσε τον ανυποψίαστο επαγγελματία αν το αξιοποιούσε μέσα σε λίγες ώρες η αστυνομία με διάθεση να βρει τον δράστη θα μπορούσε να είχε φτάσει στα ίχνη του σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της περιοχής της Ελλάδας όπου αυτός βρίσκεται, καθώς και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, εφόσον πρόκειται για απάτες και όχι για προσωπικά δεδομένα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img