Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα η δίκη των διασωστών μελών ΜΚΟ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σήμερα εκδικάζεται στη Μυτιλήνη η υπόθεση των 24 μελών ΜΚΟ από τους 30, που το 2018 αντιμετώπισαν βαριές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για διευκόλυνση αλλοδαπών να εισέλθουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος και συγκρότηση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατασκοπεία, χρήση ασυρμάτου χωρίς άδεια. Πρόκειται για μέλη της οργάνωσης ERCI, μεταξύ των οποίων και η Σύρια πρόσφυγας Σάρα Μαρντίνι, η οποία μαζί με την αδελφή της Γιούσρα, τον Αύγουστο του 2015, στη δίνη της προσφυγικής κρίσης, κολύμπησαν επί ώρες από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο σώζοντας τους 18 επιβαίνοντες στη φουσκωτή βάρκα. 

Η υπόθεση έχει συγκεντρώσει μάλιστα διεθνές ενδιαφέρον με οργανώσεις, αλλά και επιφανείς προσωπικότητες να κάνουν λόγο για ποινικοποίηση της διάσωσης ανθρώπινης ζωής.

 

Η υπόθεση

Η 23χρονη τότε Σάρα Μαρντίνι μαζί με έναν Γερμανό, τον Φεβρουάριο του 2018, συνελήφθησαν από τις αρχές, όταν σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν είχε κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας, επικολλημένες πλαστές πινακίδες στρατιωτικού τύπου με εθνόσημο. Με τη διαδικασία αυτοφώρου σχηματίστηκε δικογραφία κατά των  δύο μελών της ΜΚΟ για «πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, κατασκοπεία και παράνομη κατοχή φορητών ασυρμάτων ναυτικού τύπου» και αφέθηκαν τότε ελεύθεροι.

Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης ξεκίνησε όμως προκαταρκτική εξέταση όπου «διακριβώθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και η εμπλοκή 30 ατόμων μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης». Στις 21 Αυγούστου κατά τη διάρκεια αναχώρησης της Σύριας μαζί με το Γερμανό από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, οι αρχές τους συνέλαβαν ξανά, ενώ στις 28 Αυγούστου συνελήφθη στη Μυτιλήνη και ο Έλληνας που φέρεται να είναι εκπρόσωπος της οργάνωσης στο νησί. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους προσήλθε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης μαζί με τον δικηγόρο του ο καταζητούμενος ιδιοκτήτης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI.

«Από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε (μέσω των μεθόδων που προαναφέρθηκαν) σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές», ανέφερε τότε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Αστυνομία. «Οι ίδιοι δηλώνουν κατηγορηματικά αθώοι. Είναι πραγματικά τρομακτικές οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν και πιστεύουμε ότι στην πορεία της ανάκρισης και προσκομίζοντας έγγραφο αποδεικτικό υλικό, θα διαφανεί ότι οι κατηγορίες είναι απόλυτα αβάσιμες και στο τέλος θα κηρυχθούν αθώοι», είχε αναφέρει το 2018 ο δικηγόρος Χάρης Πέτσικος, που εκπροσωπεί κάποιους εκ των κατηγορουμένων.

 

Διεθνές ενδιαφέρον

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διεθνώς, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αδελφές Μαρντίνι για την πράξη της διάσωσης το 2015 έχουν λάβει πολλά βραβεία. Η Γιούσρα, μάλιστα, ήταν αθλήτρια κολύμβησης και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, ενώ η Σάρα είχε κληθεί από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον ΟΗΕ να μιλήσει ενώπιον της γενικής συνέλευσής του για το Προσφυγικό, έχοντας λάβει πολλά βραβεία για την εθελοντική προσφορά της.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων στέκεται η Human Rights Watch, που υποστηρίζει ότι η παρενόχληση από την ελληνική Δικαιοσύνη έχει στόχο να αποτρέψει μελλοντικές προσπάθειες διάσωσης. «Η ολισθηρή έρευνα και οι παράλογες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, εναντίον ανθρώπων που ασχολούνται με σωτήρια εργασία μυρίζει δίωξη με πολιτικά κίνητρα», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, ενώ κάλεσμα σε ψήφισμα που ζητά την απόσυρση των κατηγοριών, σημειώνοντας πως ο ανθρωπισμός δεν είναι έγκλημα έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκάι Φερχόφστατ, ηγέτης των φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

spot_img

More articles

spot_img