Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

«Ξενώνας Φ. Παπαλυσάνδρου»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Λίγους μήνες μετά από τον απροσδόκητο χαμό του γνωστού καρδιολόγου, ο Δήμος Μυτιλήνης και μια μεγάλη ομάδα εθελοντών κάνουν το όραμά του πράξη για την δημιουργία ενός Ξενώνα, όπου θα μπορούν να μένουν δωρεάν συγγενείς ασθενών από απομακρυσμένα χωριά της Λέσβου και άλλες περιοχές

Σε ένα σπουδαίο έργο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης προχωρά ο Δήμος Μυτιλήνης, σε συνεργασία με μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που έχει συσταθεί για την υλοποίησή του. Πρόκειται για την δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας συγγενών ασθενών που νοσηλεύονται στο Βοστάνειο, τον οποίο είχε οραματιστεί ο αείμνηστος καρδιολόγος, Φώτης Παπαλυσάνδρου που έφυγε πρόωρα από την ζωή τον περασμένο Ιούνιο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επισκευή του κτιρίου που θα λειτουργήσει ως Ξενώνας και θα πάρει το όνομα του πρώην Συντονιστή – Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής.

Πρωτεργάτρια σε αυτή την προσπάθεια είναι η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Δήμητρα Αλεξανδρή, που έχοντας την αμέριστη βοήθεια του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν για τον συγκεκριμένο σκοπό μια μονοκατοικία που είχε δωρίσει στο Δήμο πριν μερικά χρόνια ο ζωγράφος, Γεώργιος Βακιρλής. Το σπίτι βρίσκεται στην περιοχή του Μεσαίου Χάλικα, πάνω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της οικογένειας του Φ. Παπαλυσάνδρου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κίνησε τα νήματα για την δημιουργία του Ξενώνα. 

 

Το όραμα του Φ. Παπαλυσάνδρου

Βλέποντας τις ανάγκες που υπήρχαν για την διαμονή συγγενών ασθενών στην Καρδιολογική Κλινική, αλλά και σε άλλες Κλινικές, που προέρχονταν από μακρινά χωριά ή ακόμη και από άλλες περιοχές της χώρας, ανέλαβε πριν 2 χρόνια περίπου την πρωτοβουλία να διερευνήσει αν υπήρχαν χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό, όντας και μέλος του Συλλόγου Φίλων της Μητρόπολης Μυτιλήνης. 

Μάλιστα, όταν πέρυσι είχαν εκτελεστεί εργασίες επισκευής στο κτίριο του παλιού Ορφανοτροφείου, δίπλα από το Νοσοκομείο, ο γιατρός είχε προσεγγίσει τον παπά Γεώργιο Μπιτσακτσή (τον άμισθο κληρικό στην εκκλησία της Παναγίας των Λάμπου Μύλων), ο οποίος προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για κοινωνικούς σκοπούς και είχε προτείνει να παραχωρηθούν ορισμένα δωμάτια για την φιλοξενία συγγενών που βρίσκονται νύχτα – μέρα δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

 

Εργασίες επισκευής

Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε, αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν σταμάτησε η προσπάθεια για να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος, κοντά στο Νοσοκομείο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μετά από αρκετές συζητήσεις, ο Δήμος κατέληξε ότι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης μονοκατοικίας, στον Μ. Χάλικα είναι η ιδανική λύση και από το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι εργασίες για την επισκευή της. Ήδη έχει καθαριστεί ο αύλειος χώρος και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αντικατάστασης της σκεπής. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η Δ. Αλεξανδρή, θα διαμορφωθούν 4 δωμάτια, με κουζίνα και μπάνιο για την φιλοξενία συγγενών ασθενών από απομακρυσμένα χωριά του νησιού. «Προχωράμε τις εργασίες γι’ αυτό το σημαντικό έργο που θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Φώτη Παπαλυσάνδρου. Είχε οραματιστεί αυτό τον Ξενώνα και εμείς θα κάνουμε το όραμά του πράξη. Ο Δήμος και η Υπηρεσία της Πρόνοιας βρίσκονται πάντα κοντά στους αδύναμους πολίτες και σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια σε κρίσιμες περιόδους της ζωής τους», τόνισε η ίδια.

Ακούραστος εθελοντής, μαζί με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι ο παπά Γεώργιος, που εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα ο Ξενώνας θα είναι έτοιμος για να λειτουργήσει. «Ήμασταν χρόνια φίλοι με τον Φωτή και συμφώνησα από την πρώτη στιγμή με την επιθυμία του για την δημιουργία αυτού του Ξενώνα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει το έργο αυτό να γίνεται πραγματικότητα, αλλά ο σκοπός μας είναι να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και αυτό θα γίνει».

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, δηλαδή κρεβάτια, θέρμανση, ηλεκτρικές συσκευές, ήδη υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημα για χορηγίες και θεωρείται βέβαιο ότι μόλις ο Ξενώνας είναι έτοιμος κτιριακά, θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες για να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img