Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μηνύματα με πολλούς παραλήπτες από τον Πάπα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Να συζητήσουμε για τις γενεσιουργές αιτίες του μεταναστευτικού και τις ευθύνες των μεγάλων κρατών του κόσμου», κάλεσε ο Ποντίφικας
  • «Να βρούμε το θάρρος να νιώσουμε ντροπή μπροστά στα προσφυγόπαιδα», είπε ο Πάπας

Στο πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες φιλοξενίας και το πόσο διαφορετική η εικόνα του μεταναστευτικού στη Λέσβο και την Ελλάδα, γενικότερα, εστίαζαν όλο το τελευταίο διάστημα τα μέλη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τον Πρωθυπουργό μέχρι και τα στελέχη του ΚΥΤ, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Μέσα από τη σύγκριση των καταστάσεων του 2016 κατά την πρώτη επίσκεψή του και της τωρινής, ήθελαν να αναδείξουν τις επιτυχίες της πολιτικής που ακολουθείται. Μόνο που ο Ποντίφικας δεν φαίνεται να ακολούθησε την ίδια ρητορική. Στάθηκε στη μεγάλη εικόνα του μεταναστευτικού τονίζοντας πως δεν άλλαξαν και πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, φέρνοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες κυβερνήσεις του πλανήτη προ των ευθυνών τους. Και αυτά σε ένα μήνυμα το οποίο το περίμεναν διεθνώς από τη Λέσβο, που χαρακτηρίζεται η βασικότερη πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη και που ήταν έτοιμοι να το μεταδώσουν σε όλο τον πλανήτη δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα όλου του κόσμου. 

Άφιξη του Πάπα συνοδεία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και του Υπουργού Νότη Μηταράκη

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφτασε στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι λίγο μετά τις 11:00 χθες το πρωί, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο στο να συναντήσει και να μιλήσει με φιλοξενούμενους στη δομή. Την ομιλία του που ακολούθησε παρακολούθησαν πρόσφυγες και μετανάστες, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι ήταν παρόντες ο Επίτροπος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Νότης Μηταράκης, οι Βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Μπουρνούς, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, σχολιάστηκε όμως η απουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη

Ο Ποντίφικας στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι
Ο Πάπας με πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ

Τον Πάπα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που τον συνόδευε, τους προσφώνησε ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΚΥΤ, Δημήτρης Βαφέας: «Η Μόρια υπήρξε αρνητικό σύμβολο των παθογενειών του παρελθόντος, της έλλειψης σχεδίου. Η χώρα μας βελτιώνει όμως τις συνθήκες τα τελευταία δύο χρόνια» ανέφερε, σημειώνοντας την ανάγκη και η Ευρώπη να υποδεχτεί τις χιλιάδες προσφύγων με αγάπη, όπως έκανε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

«Οι Λέσβιοι στάθηκαν πιστοί στο ανθρωπιστικό τους καθήκον, με νωπές ακόμη τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς» είπε η κ. Σακελλαροπούλου στεκόμενη στην προσφορά της τοπικής κοινωνίας στους πρόσφυγες και μετανάστες. Έκανε κι εκείνη με τη σειρά της αναφορά στις βελτιωμένες συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ενώ κάλεσε την Ε.Ε. να συμβάλει πιο ενεργά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να επιτρέπει την εργαλειοποίηση των μεταναστών. «Ευχαριστούμε που είστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή», ανέφερε στο μήνυμά του ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου και Τήνου, Ιωσήφ Πρίντεζης, σημειώνοντας το ενδιαφέρον του Πάπα όχι μόνο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είχε ήδη κινηθεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο, στη συζήτησή του με τον Γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας (σ.σ. τον αντίστοιχο Πρωθυπουργό) Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν. «Έχουμε δημιουργήσει αξιοπρεπείς δομές για τους ανθρώπους που βρισκονται στα νησιά μας. Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η προηγούμενη δομή στη Μόρια, ήταν ένα εφιαλτικό μέρος. Και τώρα η Αγιότητά Του θα επισκεφθεί μια δομή που παραμένει προσωρινή, αλλά πληροί τους κανόνες υγιεινής και είναι αξιοπρεπής. Και, ασφαλώς η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε σύγχρονες δομές σε αυτά τα νησιά και να συνεργαστούμε με την ΕΕ ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο όντως θα υλοποιηθεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. 

«Η φετινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, στην προσωρινή δομή Λέσβου πραγματοποιείται υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες εν συγκρίσει με την τελευταία φορά που βρέθηκε στο νησί. Τότε, το 2016, στη Λέσβο ήταν εμφανή τα σημάδια της μεταναστευτικής κρίσης», επεσήμανε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας και τον επιθυμητό επιμερισμό του βάρους της διαχείρισης μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Θαρραλέο να ντρεπόμαστε»

«Βρίσκομαι εδώ για να σας πω από καρδιάς ότι είμαι δίπλα σας», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία για την έννοια της αγάπης και της αλληλεγγύης και για το χριστιανικό καθήκον να στεκόμαστε δίπλα σε αυτόν που έχει ανάγκη. Ομιλία από την οποία όμως δεν έλειψαν οι ευθείες βολές για την ως τώρα διαχείριση του μεταναστευτικού, έστω κι αν αυτές εμπεριέχονταν στον πάντα ευγενή του λόγο. «Τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού» σημείωσε, λέγοντας πως ενώ οι χώρες του κόσμου συνεργάστηκαν για την πανδημία, καθώς και για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται πως αποφεύγουν ν αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό. 

«Η ιστορία διδάσκει, αλλά δεν μαθαίνουμε. Να μην μετατίθεται πάντα σε άλλους η διαχείριση του μεταναστευτικού» υποστήριξε, σημειώνοντας πως αναμφισβήτητα οι συνθήκες είναι βελτιωμένες, αλλά πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. «Ναι το αναγνωρίζω για τις υποδομές και ευχαριστώ τοπικές κοινωνίες και τοπικές αρχές γι’ αυτό, αλλά με πικρία να παραδεχτούμε πως αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν να μην τους αφορά. Είναι τραγικό», σχολίασε ο Ποντίφικας, επισημαίνοντας πως είναι ενάντια στα τείχη και τα συρματοπλέγματα και πως είναι φυσιολογικοί οι φόβοι, οι ανασφάλειες, η κούραση και η απογοήτευση, αλλά πρέπει να φροντίζουμε τους άλλους με βάση τη δυνατότητά μας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στάθηκε όμως και στις γενεσιουργές αιτίες των μεταναστευτικών κρίσεων εκφράζοντας την απορία του γιατί ο κόσμος δεν συζητά για τις κρυφές συμφωνίες και πολιτικές, για τη διακίνηση όπλων και τα πραγματικά αίτια του μεταναστευτικού. «Τα αίτια αυτά δεν καλύπτονται αντιμετωπίζοντας τα αποτελέσματά τους ως έκτακτες ανάγκες. Πρέπει να κοιτάξουμε τα πρόσωπα των παιδιών, να βρούμε το θάρρος να ντραπούμε μπροστά σε αυτά» είπε, καλώντας όλο τον κόσμο να σταματήσει να μετατρέπει τη Μεσόγειο σε ένα νεκροταφείο χωρίς ταυτότητες από το ναυάγιο του πολιτισμού.

Με λίγα λόγια, η ομιλία του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επεφύλασσε αρκετές άβολες αλήθειες και μηνύματα όχι μόνο προς τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονταν στον χώρο της εκδήλωσης, αλλά τους ηγέτες όλου του κόσμου. Μηνύματα που στάλθηκαν από τη Μυτιλήνη προς όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν τα λαμβάνουν οι παραλήπτες τους και κυρίως αν τα αντιλαμβάνονται.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img