Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι μαθητές γνώρισαν τη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Με  συμμετοχές από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Απριλίου η διαδικτυακή εκδήλωση – παρουσίαση της Λέσβου – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, με βασικούς συντελεστές τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων που επισκέφτηκαν το νησί τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων και παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες και βιώματα από την γνωριμία τους με τη Λέσβο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Δίκτυο των Συνδεδεμένων Σχολείων με την UNESCO, που συντόνισε ο καθηγητής του 2ου ΓΕΛ Χαλανδρίου Μιχάλης Ανδρεαδέλλης, συμμετείχαν 10 σχολεία τα οποία παρουσίασαν το καθένα μια διαφορετική περιοχή της Λέσβου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους υπόλοιπους συμμετέχοντες να ταξιδέψουν νοερά στα μοναδικής ομορφιάς τοπία και μνημεία της Λέσβου.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις μοναδικές τους εμπειρίες από το Γεωπάρκο Λέσβου. 

Ειδικότερα συμμετείχαν:

-Ο κ. Μιχάλης Ανδρεαδέλλης και οι μαθητές από το 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου που συμμετέχουν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Γεωπάρκο Λέσβου» παρουσίασαν διαδικτυακό χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου με τις θέσεις των κυριότερων γεωλογικών μνημείων, και ειδικότερα τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, τους Γεώτοπους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

-Η κα. Βικτώρια Παντελέλη από το 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής παρουσιάζοντας το οικοσύστημα των Αλυκών Καλλονής και την σπάνια βιοποικιλότητα που διαθέτει.

-Ο κ. Γιάννης Χιωτέλης από το Πειραματικό ΓΕ.Λ. Πάτρας παρουσιάζοντας το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου και τα στάδια επεξεργασίας της ελιάς.

-Ο κ. Φώτης Δαμάσκος, από το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου & Λ.Τ. παρουσιάζοντας το Mουσείο Ούζου Bαρβαγιάννη, το Μουσείο ΤERIADE, το Μουσείο Θεόφιλου και το Συμμαχικό Νεκροταφείο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

-Ο κ. Γιώργος Νανόπουλος, από το 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου παρουσιάζοντας τον οικισμό του Πλωμαρίου, το Mουσείο Σαπωνοποιίας, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη και «Ο Κόσμος του Ούζου» Αρβανίτη.

-Η κα. Ελπινίκη Ταστάνη, από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, παρουσιάζοντας τον παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό της Αγιάσου.

-Ο κ. Νίκος Τζούλης, από το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου, παρουσιάζοντας τον οικισμό της Πέτρας και την καστροπολιτεία του Μολύβου.

-Η κα. Φλώρα Πάπαρου από το 1ο Γενικό Λύκειο Βριλησσίων, παρουσιάζοντας την Βιβλιοθήκη του Προτύπου ΓΕΛ Μυτιλήνης, την κουλτούρα των κατοίκων και τους Πρόσφυγες από την Μ. Ασία.

-Η κα. Γεωργία Τζοβαρίδου, από το 4ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής, παρουσιάζοντας την πόλη της Μυτιλήνης, τον Ναό του Αγίου Θεράποντα, την Μητρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

-Ο κ. Χρήστος Ρουμελιώτης, από το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, παρουσιάζοντας το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά, τον οικισμό του Μανταμάδου, το Μοναστήρι του Άγιου Ραφαήλ, την Μονή Λειμώνος και την Μονή Υψηλού.

Η διαδικτυακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση που έκανε ο κ. Στέφανος Παρασκευαΐδης από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δούλεψαν οι μαθητές την φετινή χρονιά, για τους μύθους που συνδέονται με φυσικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα τους μύθους της περιοχής Μεσοτόπου.

Η Λέσβος αναμένει τους νέους από όλη την Ελλάδα σαν σύγχρονους περιηγητές να ανακαλύψουν φανερές και αθέατες πλευρές της μοναδικότητάς της.

 

spot_img

More articles

spot_img